LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2020 19:06

Το σήμα της Ειρήνης

Είναι το πιό "νέο" σύμβολο, το οποίο ξεπήδησε μέσα απο το έντονο αντιπολεμικό κίνημα.

Το σήμα της Ειρήνης - Το σύμβολο της Ειρήνης - Ειρήνη

Το διχαλωτό αυτό σχήμα είναι το νεότερο σύμβολο της ειρήνης που αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Τα άλλα δύο πιο γνωστά είναι ο κλάδος ελαίας των Αρχαίων Ελλήνων και το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι.

Σχεδιάστηκε από τον βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Τζέραλντ Χόρτομ για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Παρουσιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, ενόψει μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Ο Χόλτομ ήταν ένας αντιρρησίας συνείδησης, που αρνήθηκε τη στράτευση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δούλεψε σε μια φάρμα στο Νόρφολκ.

Το σήμα της Ειρήνης - Το σύμβολο της Ειρήνης - Ειρήνη

Το σύμβολο είναι ο συνδυασμός των λατινικών γραμμάτων Ν και D στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό και παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment (Πυρηνικός Αφοπλισμός). Όσο απλό ήταν στη σχεδίασή του, τόσο δύσκολο αποδείχθηκε στη σύλληψή του. «Ήμουν σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του» είπε ο Χόρτομ σε μια συνέντευξή του.

Το σύμβολο αυτό έγινε το επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), της οποίας επικεφαλής ήταν ο νομπελίστας Μπέρτραντ Ράσελ. Έγινε διεθνές σύμβολο, όταν υιοθετήθηκε από το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60 και από τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης την ίδια περίοδο. Υπάρχουν ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί ότι το σύμβολο συνδέεται με αντιχριστιανικές πρακτικές. Ακροδεξιές οργανώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, το έχουν χαρακτηρίσει σατανιστικό ή ακόμα και κομμουνιστικό.

Γρηγόρης Λαμπράκης

Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 από τον «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό 'Μπέρτραντ Ράσελ'» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη. Αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως κομμουνιστικό σύμβολο και προκάλεσε ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον και την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Πασίγνωστη είναι η φωτογραφία με τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη να κρατά ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης και τη λέξη ΕΛΛΑΣ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που απαγορεύθηκε από την Αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Πηγή: sansimera.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών – Λαμίας: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες (εικόνες)Σήμερα 09:46 | Ειδήσεις

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η καρότσα του οχήματος τυλίχθηκε στις φλόγες, καταλαμβάνοντας μέρος και της δεξιάς λωρίδας.

Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκίδα: Αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσαΣήμερα 08:31 | Ειδήσεις

Οι Αρχές που έσπευσαν στο σημείο, ανέσυραν τον οδηγό χωρίς τις αισθήσεις του.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τετάρτη του ΠάσχαΧθες 17:49 | Ειδήσεις

Οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα και αναλυτικά τα δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ.

Πάσχα: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτωνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι καταναλωτές θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους αγορές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάσχα: Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων10:11Τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών – Λαμίας: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες (εικόνες) 09:57Πάσχα: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων09:44Μεγάλη Παρασκευή: Για ποιους είναι αργία ή ημιαργία09:30Το μήνυμα Μητσοτάκη στο TikTok για ασφαλή οδήγηση, ενόψει του Πάσχα 09:17Conference League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών09:03Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκίδα: Αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσα08:50Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τετάρτη του Πάσχα08:36Εορτολόγιο - Μεγάλη Παρασκευή: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Απριλίου08:23Μεγάλη Παρασκευή: Αίθριος καιρός με λίγες τοπικές βροχές08:09Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λιόν: Πρόκριση - θρίλερ στην παράταση (βίντεο)00:50Formula 1: Το 5ο GP στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή του Πάσχα σε ANT1 και ΑΝΤ1+ (εικόνες)00:23Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις ισχυρότερες ενδείξεις για εξωγήινη ζωή (βίντεο) 23:59Διπλός σεισμός στον Αργοσαρωνικό το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 23:46ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα (εικόνες)23:30Αρθροπλαστική του ισχίου: Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS και υποβοήθηση με σύστημα πλοήγησης το παρών και το μέλλον23:13ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια 22:55Η “πρόσκληση” της Μελόνι και τα “κομπλιμέντα” του Τραμπ22:38ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 25 Απριλίου22:22"Pay As You Save": Φωτίστε την επιχείρησή σας με την GlobiLED22:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο