LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2020 18:08

Τα παχυλά επιδόματα σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και οι... αδικίες

Μεγάλες διαφορές στα πρόσθετα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ. Αδικημένοι όσοι εργάζονται σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Το ποσό που δίνεται για βρεφονηπιακό σταθμό, το σπουδαστικό επίδομα και το γάλα.

Μέσα μαζικής μεταφοράς - Λεωφορείο - Μετρό - Τραμ 

Αδικημένοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) σε σχέση με τους συναδέλφους τους στη Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) για τις λεγόμενες «παρεπόμενες παροχές», δηλαδή τα επιδόματα πέραν του μισθού που λαμβάνουν.

Οι περίπου 2.465 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, που είναι εσχάτως στην επικαιρότητα εξαιτίας των απεργιών στο μετρό, λαμβάνουν επίδομα βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού που φτάνει τα 340 ευρώ ανά παιδί! Όμως, οι περίπου 4.945 εργαζόμενοι της ΟΣΥ εισπράττουν επίδομα βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού 150 ευρώ ανά παιδί. Για να φτάσει το επίδομα στα 340 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους της ΟΣΥ, πρέπει να στέλνουν τέσσερα παιδιά σε βρεφονηπιακό σταθμό. Σημειώστε πως και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον ΟΑΣΑ, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων στον όμιλο του ΟΑΣΑ δεν περιορίζονται μόνο στο παχυλό μηνιαίο επίδομα βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού. Επεκτείνονται και σε άλλους τομείς και τις περισσότερες φορές αδικημένοι είναι οι υπάλληλοι της ΟΣΥ, που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ λαμβάνουν και πέντε ευρώ ημερησίως ως «επίδομα σουπερμάρκετ», ενώ οι υπάλληλοι της ΟΣΥ περιορίζονται στην καθημερινή χορήγηση γάλακτος. Στη ΣΤΑΣΥ λαμβάνουν και επίδομα 800 ευρώ τον χρόνο (που μπορεί να καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις) για κάθε τέκνο που σπουδάζει εκτός Αττικής.

Επιπλέον, με βάση την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ), η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλλει σε κάθε άνδρα εργαζόμενο το σύνολο του ποσού που απαιτείται για την ασφαλιστική εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας, για χρονικό διάστημα μέχρι και 18 μήνες. Για να μην υπάρχουν διακρίσεις, η ΣΤΑΣΥ υποχρεούται να προχωρήσει στην εξαγορά συντάξιμου χρόνου και για τις γυναίκες εργαζόμενες, με ανώτατο όριο τους 12 μήνες για κάθε τέκνο.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε, επίσης, δεσμευτεί με την ισχύουσα ΣΣΕ πως «σε περίπτωση αύξησης των εσόδων της εταιρείας με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τα ποσά των "παρεπόμενων παροχών" θα αυξηθούν μετά από κοινή συμφωνία». Επιπλέον είχε διατηρήσει το καθεστώς της τριήμερης άδειας στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος δώσει αίμα και της τετραήμερης αν δώσει αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπερταμείου, οι «παρεπόμενες παροχές» των υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ αντιστοιχούν στο 8,6% του συνολικού μισθολογικού κόστους, που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 82,2 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΟΣΥ είναι μόλις 0,8% επί της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, που φτάνει τα 139,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και για να είμαστε πιο ακριβείς, οι «παρεπόμενες παροχές» στη ΣΤΑΣΥ είχαν φτάσει τα 6,6 εκατ. ευρώ το 2017 και αυξήθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ το 2018. Στην ΟΣΥ ήταν μόλις 1,6 εκατ. ευρώ το 2017 και μειώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ το 2018. Στην ουσία, το κόστος των «παρεπόμενων παροχών» στη ΣΤΑΣΥ είναι επταπλάσιο της ΟΣΥ και ας διαθέτει η τελευταία διπλάσιο προσωπικό.

Οι αδικίες μεταξύ ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ δεν περιορίζονται στις «παρεπόμενες παροχές». Περίπου το 18,5% του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ είναι σε διοικητικές θέσεις, ποσοστό που θεωρείται υψηλό για αντίστοιχες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο πως στην περίπτωση της ΟΣΥ, μόλις το 5,1% του προσωπικού είναι σε διοικητικές θέσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε υποστηρίξει πρόσφατα, αν και δέχθηκε να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση (που είχε καθυστερήσει επί μήνες), πως τα επιδόματα θα εξεταστούν «από μηδενική βάση». 

Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνελήφθη ο ένοπλος που ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα (εικόνες)Σήμερα 06:22 | Ειδήσεις

Πολύωρη επιχείρηση της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Το χρονικό της υπόθεσης με τους πυροβολισμούς από μπαλκόνι.

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: να δράσουμε έγκαιρα για να σώσουμε ζωές και να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες (βίντεο)Χθες 20:55 | Ειδήσεις

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και τα μέσα προστασίας γιατρών και νοσηλευτών, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Γιατί κατηγορεί την ΕΕ. Τι λέει για τον Μητσοτάκη και το σχέδιο των 26 δις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μπλόκα σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια για τους “εκδρομείς του Πάσχα”Χθες 18:12 | Ειδήσεις

Διακόπτεται η μετακίνηση πολιτών μεταξύ των νησιών. Πότε θα διπλασιάζεται τό πρόστιμο για τους παραβάτες. Άρχισε ήδη η ισχύς των αυστηρότερων μέτρων.

Κορονοϊός: 1884 κρούσματα στην ΕλλάδαΧθες 17:31 | Ειδήσεις

Τι λένε οι ειδικοί για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα. Πόσοι θάνατοι αποδίδονται στον κορονοϊό στην Ελλάδα. Δείτε LIVE την ενημέρωση απο τον Σωτηρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνελήφθη ο ένοπλος που ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα (εικόνες)06:28Ζώδια: οι προβλέψεις της Πέμπτης06:15Καιρός: ηλιοφάνεια και ισχυροί άνεμοι την Πέμπτη06:03Νεκρά ή εξαντλημένα χελιδόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας23:59Economist: ο κορονοϊός “φέρνει” ύφεση έως 18% του ΑΕΠ στην Ελλάδα23:48Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Κικίλια-Κοντοζαμάνη με τον Τζέφρι Πάιατ23:36Κορονοϊός - Οδηγίες για άτομα με υπέρταση: Μην αλλάζετε την αντιυπερτασική θεραπεία23:25Κόντε για “κορονο-ομόλογα”: Είτε πάμε όλοι μαζί στη μάχη είτε η Ευρώπη πεθαίνει23:14Κρατούμενος με … τέσσερα κινητά στο κελί του23:02Δήμος Αθηναίων: Κέντρο - πρότυπο για την φιλοξενία αστέγων (εικόνες)22:51Αποσύρεται ο Σάντερς από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών22:40Φωτιά στη Λαχαναγορά στου Ρέντη22:28Κορονοϊός: Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές (βίντεο)22:17Κορονοϊός: αναπροσαρμόζονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ22:05Μαρτυρίες Ελλήνων ασθενών που νίκησαν τον κορονοϊό (βίντεο)21:52Ξεναγοί: Ένταξη στα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας21:40Επιτελική ομάδα για τη διεθνοποίηση του Μεταναστευτικού21:28Συναγερμός για ένοπλο που ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα21:27Κορονοϊός: Οι μαχητές της πρώτης γραμμής και το μεγάλο “ευχαριστώ” της κοινωνίας (βίντεο)21:15Κορονοϊός: “σταθεροποίηση” της πανδημίας, με εκατοντάδες νεκρούς στη Νέα Υόρκη21:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο