LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2020 15:06 | Ανανέωση: 21 Φεβρουαρίου 2020 15:11

Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το αδιέξοδο. 

Μητσοτάκης - Ευρωπαίοι ηγέτες

Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής.

To μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας», έγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Twitter.

Μητσοτάκης - Ευρωπαίοι ηγέτες

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την επανέναρξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μητσοτάκης - Μισέλ

Κυβερνητικές πηγές για τις επαφές Μητσοτάκη

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απο τις Βρυξέλλες, "Ο Πρωθυπουργός είχε από το πρωί σειρά επαφών με ηγέτες. Συμμετείχε στην συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν-Κόντε-Σάντσες-Κόστα- Μπέτελ, στην συνάντηση των Φίλων Συνοχής και κατόπιν είχε ξανά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ".

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι "η Ελλάδα είναι ξανά στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Συνομιλεί με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και συνδιαμορφώνει λύσεις. Η παλιά εικόνα της κρίσης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαφώνησε με την χθεσινή πρόταση ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να ανέρχεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς αυτό σήμαινε 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ πιο λίγα. Κοινή Αγροτική Πολιτική, Μεταναστευτικό, Κοινωνική Συνοχή και αντισταθμιστικοί πόροι για την απολιγνιτοποίηση είναι οι τέσσερις πυλώνες που ο Πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει τα ίδια με παλιά και λίγο αυξημένα κονδύλια. Υπάρχει ένα εναλλακτικό συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ, που θα εξαρτηθεί από το αν θα συνασπιστούν πολλές χώρες πίσω του για να δούμε αν θα το κατεβάσει μέσα στη Σύνοδο".

Οπως σημειώνεται, "Τώρα η διαπραγμάτευση σίγουρα κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο ένας είναι πόσο περιορίζεται ο προυπολογισμός. Και ο δεύτερος πόσο ικανοποιιούνται οι χώρες που προσβλέπουν από τα κονδύλια της συνοχής. Είναι δύο πράγματα που δεν είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν και τα δύο μαζί. Ο προυπολογισμός χωρίζεται στα τρία. Στα κεντρικά, συνοχή και στην ΚΑΠ. Εκεί θα δούμε αν έρθει κάποια ισορροπία που να ικανοποιεί. Είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων. Θα επιμείνουμε στη θέση ότι δε γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα".

Εν τω μεταξύ με διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρασε η νύκτα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με στόχο να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει σήμερα στους ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ήταν δεύτερη στην σειρά μετά τον κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. Ακολούθησαν ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο σλοβένος Μάριαν Σάρετς και ο γάλλος Εμανουέλ Μακρόν.

Κάθε ένας εξέθεσε τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του, καθώς και τα περιθώρια υποχώρησης κατά την διάρκεια αυτών των κατ' ιδίαν διαβουλεύσεων.

Μητσοτάκης - Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επαναληφθούν στις 10 το πρωί. Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής. «Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας. Μεταξύ των χωρών αυτών -η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία- οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες», δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ.

Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων...). Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική...

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Μητσοτάκης - Ευρωπαίοι ηγέτες

Η Γερμανία είναι ικανοποιημένη από την συμβιβαστική πρόταση, δήλωσε κατά την άφιξή της στην σύνοδο η Αγγελα Μέρκελ, «διότι η ισορροπία ανάμεσα σε καθαρούς χρηματοδότες (που πληρώνουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν) δεν έχει ακόμη συζητηθεί ορθά».

«Υπάρχει ένα δρόμος για την εξεύρεση συμφωνίας κατά την διάρκεια της συνόδου, αν όλοι επιδείξουν βούληση για συμβιβασμό και φιλοδοξία», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο δρόμος αυτός μπορεί να χρεασθεί λίγες ώρες, κάποιες νύκτες, κάποιες μέρες. Είμαι έτοιμος», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνοντας έτοιμος να αγωνισθεί για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αναμένεται αύριο στο Παρίσι για να εγκαινιάσει το αγροτικό σαλόνι.

Την θέση του υποστηρίζει η Ισπανία, όπου πληθαίνουν οι διαδηλώσεις των αγροτών.

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ενωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Περί τις δεκαπέντε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία , η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Μητσοτάκης - Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελεί άλλο σημείο τριβής. Οι επιστροφές αυτές ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Άλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, προσκεκλημένος στην σύνοδο κορυφής, υπενθύμισε ότι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ χαρακτηρίζεται «μη αποδεκτή». Οποιαδήποτε συμφωνία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό πρέπει να στην συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35ΗΠΑ: Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε…ένα γουρούνι 12:22Θεσσαλονίκη: Αμάξια λαμπάδιασαν …μέσα σε πιλοτή12:07Σοκ στη Λίβερπουλ: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα11:52Αττική: Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών11:39Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αρχάγγελο Λακωνίας11:25Χανιά – εργατικό ατύχημα: Οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων11:10Φωτιά στην Λακωνία: Μήνυμα εκκένωσης από το 11210:55Θεσσαλονίκη: 15χρονοι επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να ληστέψουν συνομήλικο τους10:42Κηφισός: Μποτιλιάρισμα 13 χιλιομέτρων μετά από τροχαίο10:28Πέμπτη 3 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:15Φωτιά στην Ιεράπετρα – τελευταία εξέλιξη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν10:01Φωτιά στην Χαλκιδική: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Βουρβουρού09:48Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί ότι απέτυχε09:34Σπάτα: Μετέφεραν ναρκωτικά μέσω…δερμάτων βοειδών (εικόνες)09:20Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους09:05Νετανιάχου: Ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς08:51Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία08:35Καλιφόρνια: Έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων08:17Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία08:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο