LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2020 12:13 | Ανανέωση: 21 Φεβρουαρίου 2020 13:01

Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους για τα αδήλωτα αναδρομικά

Την άμεση κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμιση προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συνταξιούχοι - συντάξεις - σύνταξη - ηλικιωμένοι

Του Νίκου Ρογκάκου

Στη Βουλή έρχεται νομοθετική ρύθμιση, ίσως και σήμερα, για να σβήσει τις φωτιές που άναψαν σε χιλιάδες συνταξιούχους τα ραβασάκια με τους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά των ετών 2010 - 2013.

Η διάταξη του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλη Βεσυρόπουλου θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που αδίκως έχουν καταλογιστεί.

Οι τελευταίες εντολές προς τις Δ.Ο.Υ είναι να προχωρήσουν σε επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά η ρύθμιση Βεσυρόπουλου θα προβλέπει:

1. Διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις Δ.Ο.Υ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά και είχαν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, έλαβαν νέο ειδοποιητήριο με το οποίο καλούνταν να περάσουν δεύτερη φορά από το ταμείο. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει αυτόματη διαγραφή των φόρων που έχουν βεβαιωθεί πιθανότατα από την ίδια την υπηρεσία.
2. Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι (περίπου 70.000) στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά για 2 ή 3 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν, περιορίζοντας έτσι το φόρο που θα πληρώσουν. Από τη στιγμή που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί και η αντίστοιχη επιβάρυνση. Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά που έλαβαν πολλοί συνταξιούχοι βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά φόρου που υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ καθώς φορολογήθηκαν για αναδρομικά ύψους έως και 50.000 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με τη νέα πάγια ρύθμιση, η πλατφόρμα της οποίας θα ενεργοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.
3. Την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρους έως τις 31 Μάιου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην ενεργοποίηση του περιβόητου Non Dom, δηλαδή της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και της φορολόγησης εισοδημάτων αλλοδαπής με κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ κινητές αξίες, ακίνητα ή επιχειρήσεις.

Επιτροπές επίλυσης Διαφορών

Η τρίτη παρέμβαση αναμένεται το Μάρτιο, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στην Κωδικοποίηση των πάσης φύσης κυρώσεων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Πρόκειται για την συγκρότηση ειδικών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών, με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το stock των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια, που κατά κάποιες πηγές φτάνουν στις 25.000.

Το βασικό κίνητρο είναι ότι αυτοί οι φορολογούμενοι- κυρίως επιχειρήσεις- δεν θα χρειαστεί να περιμένουν για 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους τον... πέλεκυ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι εξετάζονται κι άλλου είδους κίνητρα, έτσι ώστε οι εν λόγω φορολογούμενοι να επιλέξουν την εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης τους, έστω με ένα τίμημα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει, άλλωστε, περί τα 50 εκατ. Ευρώ από αυτήν τη διαδικασία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 17:00 της Παρασκευής, το Υπ. Οικονομικών, αναφέρει:

 κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κατσώτη. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει. Αυτή την στρέβλωση έρχεται να αποκαταστήσει η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ οίκοθεν.  Η νέα διαδικασία θα δώσει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν ήδη, σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στη χρήση, στην οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους, που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)Σήμερα 09:23 | Τοπικά Νέα

Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί πλήρως ο οικισμός, ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό07:51Οι “illuminati” των ευρωψηφοδελτίων07:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο