LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2020 20:19

Μαραθώνια συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους

Σύνοδος Κορυφής - ΕΕ - τραπέζι

Της Μαρίας Αρώνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για τον καθορισμό του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με διμερείς επαφές οι οποίες προβλέπεται να κρατήσουν 8 και 9 ώρες. Στόχος είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου να καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση που θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αύριο το πρωί.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τις επίσημες δηλώσεις των ηγετών δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν για την επίτευξη συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, κάποιοι εκτιμούν ότι οι συστηματικές προσεγγίσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο τέλος θα φέρουν αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές διεκδικήσεις, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προσδοκώνται περισσότεροι πόροι για τη συνοχή και τη διατήρηση των ενισχύσεων για τους αγρότες, αλλά και κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά θα κριθούν στο συνολικό πακέτο που θα καθορισθεί για τις διάφορες πολιτικές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν πάει με μια σκληρή κόκκινη γραμμή, αλλά διαπραγματεύεται για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιδείξει τη σωστή ευελιξία για να κλείσει ένα πολυμέτωπο σχήμα όπως είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Μιλώντας για «συμμαχίες» κυβερνητικοί παράγοντες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας είναι διαφορετικοί αναλόγως με το κεφάλαιο διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα είναι με τους «φίλους της συνοχής», με τις χώρες πρώτης υποδοχής των μεταναστών που ζητούν μεγαλύτερη φύλαξη των συνόρων, με τις χώρες που είναι υπέρ του φόρου των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών για ίδιους πόρους της ΕΕ, με εκείνες που ζητούν καλύτερη μεθοδολογία υπολογισμού για τους ρύπους, αλλά και με εκείνες που ζητούν να διατηρηθεί το ν+3 για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Εν κατακλείδι, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, αν και βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση της Φιλανδικής Προεδρίας, δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει όλη τη φιλοδοξία της ελληνικής πλευράς. «Όλοι ζητάνε περισσότεροι Ευρώπη, αλλά προσπαθούν να το πετύχουν με λιγότερα λεφτά. Αυτό είναι παράδοξο και δεν μας ικανοποιεί».

Σημείωναν επίσης, ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ «τραβήξει» μία διαπραγμάτευση στο τέλος όλοι μπορούν να δηλώσουν νικητές. Αν, ωστόσο, δεν υπάρξει σε αυτή τη Σύνοδο συμφωνία, το κόστος θα είναι μεγάλο: πάγωμα δημιουργίας περίπου 1 εκατ. θέσεων εργασίας, 580 ερευνητικών προγραμμάτων, κ.ο.κ., σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαζωνάκης: Χαμός από κόσμο στην πρεμιέρα του, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες - "Είμαι ο Γιώργος ο αληθινός"Σήμερα 09:38 | Ειδήσεις

«Να συστηθώ ξανά. Είμαι ο Γιώργος Μαζωνάκης ο αληθινός» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Μητσοτάκης για Ουκρανικό: Ενδεδειγμένη λύση το δάνειο από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμούΣήμερα 08:25 | Ειδήσεις

"Η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες.

Οι αρχισυντάκτες του ANT1 News μας προσκαλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 ΔεκεμβρίουΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Ο μεγάλος Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης για τα παιδιά έρχεται στον ΑΝΤ1, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου. 

Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με δύο ΙΧ – Νεκρός ο 65χρονος αναβάτης (εικόνες)Σήμερα 13:27 | Ειδήσεις

Ο 65χρονος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του, έχοντας υποστεί ανακοπή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι αρχισυντάκτες του ANT1 News μας προσκαλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου14:08ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του αγροτοσυνδικαλιστή και του λογιστή 13:54Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με δύο ΙΧ – Νεκρός ο 65χρονος αναβάτης (εικόνες)13:40Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής γρονθοκόπησε αναβάτη ηλεκτρικού πατινιού13:26Θεσσαλονίκη: Προσπάθησε να μπει στα δικαστήρια κουβαλώντας επτά φυσίγγια13:11Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε αναμένονται οι πληρωμές12:57Δικηγόρος Μαζωνάκη στο "Πρωινό": Δέχεται εκβιαστικές απειλές με "βαριά" ονόματα των φυλακών Κορυδαλλού12:43Ξεκίνησε η εγκατάσταση 388 έξυπνων καμερών στην Αττική – Αυτοψία Χαρδαλιά (εικόνες)12:29Τρόμος για 22χρονη στο Αίγιο: Την λήστεψαν και την βίασαν συγγενικά της πρόσωπα12:14Συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες12:00Πρωινό ΑΝΤ1: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Μαζωνάκη, μετά την μήνυση του 21χρονου11:46Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος - "Από αύριο μόνο φραπέ"11:32Κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε σχολείο των Χανίων 11:18Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα – Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι11:04Κοζάνη: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία10:50Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:36Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης10:22Μαζωνάκης: Χαμός από κόσμο στην πρεμιέρα του, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες - "Είμαι ο Γιώργος ο αληθινός"10:08Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ 09:54Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συμφώνησαν χρηματοοικονομική στήριξη09:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο