LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 21:05

Ανοσοθεραπεία: Μύθοι και αλήθεια

Γράφει ο Νικόλαος Κεντεποζίδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Metropolitan - Ανοσοθεραπεία

Όχι πολύ καιρό πριν, η χημειοθεραπεία ήταν η μόνη προοπτική θεραπείας των περισσότερων προχωρημένων καρκίνων. Τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν άμεσα τόσο τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε φάση διαίρεσης και πολλαπλασιασμού αλλά και φυσιολογικά κύτταρα όπως πχ. τους θύλακες των τριχών. Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία του καρκίνου έχει μεταμορφωθεί, με την χρήση στοχευτικών παραγόντων αλλά και με την ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας. Οι στοχευμένες θεραπείες σχεδιάστηκαν να επιδρούν με κάποιο τρόπο σε συγκεκριμένα γονίδια ή πρωτείνες που έχουν αλλάξει ή υπερεκφράζονται στα καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία από την άλλη, έδειξε σημαντική δραστικότητα εναντίων κάποιων συμπαγών όγκων όπως το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης κ.ά.

Μία μορφή ανοσοθεραπείας είναι οι αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου. Αυτοί επαναφέρουν την ανοσο-επαγρύπνηση και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τους αναστολείς προγραμματισμένου θάνατου (PD-1), αναστολείς PDL-1 (όπως Nivolumab, Pembrolizumab, Atezolizumab) και αναστολείς CTLA-4 (Ipilimumab). Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φάρμακα εγκρίθηκαν τόσο γρήγορα από τον FDA πριν ακόμη εδραιωθεί η γνώση της δράσης τους αλλά και των παρενεργειών στους καρκινοπαθείς που αγωνιούν για θεραπεία του προβλήματός τους αφενός, αλλά ακόμη και στους γιατρούς. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

1) Η ανοσοθεραπεία ωφελεί όλους τους ασθενείς;

Ωφελεί κάποιους ασθενείς με συγκεκριμένους καρκίνους αλλά όχι όλους. Ωφελούνται περισσότερο όσοι εκφράζουν κάποιους βιοδείκτες όπως PDL-1,TMB,TILs κά αλλά και πάλι δεν είναι γνωστό ποιοι άλλοι είναι τέτοιοι βιοδείκτες που δεν γνωρίζουμε και τι ώφελος προκύπτει από αυτούς στην πραγματικότητα.

2) Υπάρχουν παρενέργειες με την ανοσοθεραπεία ή και σοβαρές παρενέργειες;

Γενικά η ανοσοθεραπεία είναι καλά ανεκτή αλλά αρκετές φορές δεν είναι άμοιρη παρενεργειών και σε ένα ποσοστό κάτω του 20% υπάρχουν έντονες παρενέργειες. Τέτοιες παρενέργειες είναι η πνευμονίτιδα, δερματική αντίδραση-εξανθήματα, διάρροιες, κολίτιδα, σπανιότερα διάτρηση εντέρου, ομεπηρεασμός της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, θρομβοπενία, αναιμία, ανοσολογικές παθήσεις, θυρεοειδικές διαταραχές, υποφυσιακές διαταραχές και άλλες.

Παρ όλα αυτά η στενή παρακολούθηση και καταγραφή των προβλημάτων, η άμεση αναγνώριση και εκτίμηση της παρούσας κατάστασης με άμεση συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, σίγουρα μπορεί να μετριάσει αν όχι να εκμηδενίσει αυτά τα προβλήματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι σαφές π.χ. ότι μπορεί κάποιος να μειώσει το αριθμό των διαρροιών αν λάβει λοπεραμίδη, ακολουθώντας δηλαδή συμπτωματική αγωγή, αλλά η φλεγμονή θα συνεχίσει να υπάρχει, και αν δεν πάρει κορτιζόνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διήθηση του εντερικού τοιχώματος και τελικά σε διάτρηση και περιτονίτιδα. Αντίστοιχο παράδειγμα με το προηγούμενο είναι ο βήχας που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ανοσοθεραπεία. Εάν ο ασθενής λάβει αντιβηχικά, η φλεγμονή των πνευμόνων θα συνεχίσει να υφίσταται, και εάν δεν πάρει κορτιζόνη τότε το ενδεχόμενο της πνευμονίτιδας θα είναι πραγματικά υπαρκτό και απειλητικό.

3) Πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει η ανοσοθεραπεία;

Η πραγματικότητα είναι ότι αν υπάρχει ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και μείωση του φορτίου νόσου, θα αρχίσει σχετικά καθυστερημένα, και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ένα ή δύο χρόνια ή και περισσότερο διάστημα, σε αντίθεση με την χημειοθεραπεία που μπορεί να δράσει πιο άμεσα, αλλά να επέλθει πιο σύντομα η ανάπτυξη αντοχής των καρκινικών κυττάρων σε αυτή.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ένα φαινόμενο που μπορεί να υπάρξει κατά την φάση διενέργειας της ανοσοθεραπείας που λέγεται ψευδο-πρόοδος νόσου, δηλαδή εικόνα επιδείνωσης της νόσου που όμως δεν είναι πραγματική αλλά αντανακλά στο μηχανισμό δράσης της θεραπείας αυτής στα επίμαχα σημεία του όγκου που δίνει αυτή την ψευδή εικόνα. Επισης, τελευταία, είναι σε διερεύνηση και ένα σπανιότερο φαινόμενο που λέγεται ταχεία επιδείνωση της νόσου (hyperprogression) κατά την διάρκεια της ανοσοθεραπείας.

4) Μπορεί τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ανοσοθεραπείας;

Ναι, αυτό μπορεί να γίνει γιατί η αντιβίωση μπορεί να καταστρέψει κάποια όχι τόσο βλαπτικά μικρόβια του εντέρου, που αντιθέτως είναι ωφέλιμα, και βοηθούν να δράσει η ανοσοθεραπεία. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών.

Metropolitan - Νικόλαος Κεντεποζίδης

*Άρθρο του Νικόλαου Κεντεποζίδη, Παθολόγου-Ογκολόγου, Διευθυντή Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Παρατείνεται η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίαςΧθες 18:15 | Ειδήσεις

Μέχρι πότε παρατείνεται το μέτρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Κορονοϊός: 1673 κρούσματα στην ΕλλάδαΧθες 17:39 | Ειδήσεις

Αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων από τον COVID-19 στη χώρα μας. Δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ιερώνυμος στον ΑΝΤ1: η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη – Δεν υπάρχει “έκπτωση” για την Θεία Κοινωνία (βίντεο)Χθες 20:26 | Ειδήσεις

Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος για την διακοπή της συμμετοχής πιστών στις λειτουργίες και για το Άγιο Φως. Τι απαντά στις “ακραίες” θέσεις κληρικών και Μητροπολιτών και όσους μετέχουν στην "μάχη με τον κορονοϊό", Ποιό μήνυμα στέλνει στους πιστούς.

Το “ευχαριστώ” μητέρας παιδιού με αυτισμό στον Κυριάκο ΜητσοτάκηΧθες 20:02 | Ειδήσεις

Η εξαίρεση που ζήτησε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και η άμεση ανταπόκριση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος την προσκάλεσε σε τηλεδιάσκεψη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Food N’ Friends”: Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και η αποστολή στην κουζίνα (εικόνες)23:59Βρετανία: διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ για τον κορονοϊό23:46Κορονοϊός: Ανησυχία για την έγκυο μνηστή του Μπόρις Τζόνσον23:32Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου23:19Premier League: οικονομική καταστροφή αν διακοπεί το πρωτάθλημα23:06Πιερρακάκης: Χρήσιμο όπλο κατά της πανδημίας οι ψηφιακές πρωτοβουλίες22:52“Corona”: η πρώτη ταινία για τον κορονοϊό που “θερίζει” τον πλανήτη (βίντεο)22:39Χειροπέδες σε διαρρήκτη που είχε ρημάξει σπίτια και καταστήματα στον Μαραθώνα22:27Κορονοϊός: συγκλονίζει ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη22:14Κορονοϊός: Η Γαλλία μετρά πλέον περισσότερους από 7.500 νεκρούς22:01Η Αθηνά Τραχήλη στον ΑΝΤ1 για τον κορονοϊό και την φροντίδα ζώων συντροφιάς (βίντεο)21:48Κορονοϊός: ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στην Τουρκία21:35Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Τα μηνύματα γνωστών ηθοποιών (βίντεο)21:22“Τσιμπημένες” τιμές στις λαϊκές βρίσκουν οι καταναλωτές (βίντεο)21:10Πέθανε από κορονοϊό ο Νίκος Σπανός – Σε κρίσιμη κατάσταση Έλληνας στο Μεξικό (βίντεο)20:57Ιερώνυμος στον ΑΝΤ1: η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη – Δεν υπάρχει “έκπτωση” για την Θεία Κοινωνία (βίντεο)20:44Λινού στον ΑΝΤ1: δεν είναι ανησυχητική η πορεία αύξησης των θανάτων στην Ελλάδα (βίντεο)20:31Το “ευχαριστώ” μητέρας παιδιού με αυτισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη20:18Σόιμπλε: τα κορονο-ομόλογα θα έκαναν την Ευρώπη πιο αδύναμη20:05Κορονοϊός: θλιβερό ρεκόρ στη Νέα Υόρκη19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο