LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 21:05

Ανοσοθεραπεία: Μύθοι και αλήθεια

Γράφει ο Νικόλαος Κεντεποζίδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Metropolitan - Ανοσοθεραπεία

Όχι πολύ καιρό πριν, η χημειοθεραπεία ήταν η μόνη προοπτική θεραπείας των περισσότερων προχωρημένων καρκίνων. Τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν άμεσα τόσο τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε φάση διαίρεσης και πολλαπλασιασμού αλλά και φυσιολογικά κύτταρα όπως πχ. τους θύλακες των τριχών. Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία του καρκίνου έχει μεταμορφωθεί, με την χρήση στοχευτικών παραγόντων αλλά και με την ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας. Οι στοχευμένες θεραπείες σχεδιάστηκαν να επιδρούν με κάποιο τρόπο σε συγκεκριμένα γονίδια ή πρωτείνες που έχουν αλλάξει ή υπερεκφράζονται στα καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία από την άλλη, έδειξε σημαντική δραστικότητα εναντίων κάποιων συμπαγών όγκων όπως το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης κ.ά.

Μία μορφή ανοσοθεραπείας είναι οι αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου. Αυτοί επαναφέρουν την ανοσο-επαγρύπνηση και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τους αναστολείς προγραμματισμένου θάνατου (PD-1), αναστολείς PDL-1 (όπως Nivolumab, Pembrolizumab, Atezolizumab) και αναστολείς CTLA-4 (Ipilimumab). Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φάρμακα εγκρίθηκαν τόσο γρήγορα από τον FDA πριν ακόμη εδραιωθεί η γνώση της δράσης τους αλλά και των παρενεργειών στους καρκινοπαθείς που αγωνιούν για θεραπεία του προβλήματός τους αφενός, αλλά ακόμη και στους γιατρούς. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

1) Η ανοσοθεραπεία ωφελεί όλους τους ασθενείς;

Ωφελεί κάποιους ασθενείς με συγκεκριμένους καρκίνους αλλά όχι όλους. Ωφελούνται περισσότερο όσοι εκφράζουν κάποιους βιοδείκτες όπως PDL-1,TMB,TILs κά αλλά και πάλι δεν είναι γνωστό ποιοι άλλοι είναι τέτοιοι βιοδείκτες που δεν γνωρίζουμε και τι ώφελος προκύπτει από αυτούς στην πραγματικότητα.

2) Υπάρχουν παρενέργειες με την ανοσοθεραπεία ή και σοβαρές παρενέργειες;

Γενικά η ανοσοθεραπεία είναι καλά ανεκτή αλλά αρκετές φορές δεν είναι άμοιρη παρενεργειών και σε ένα ποσοστό κάτω του 20% υπάρχουν έντονες παρενέργειες. Τέτοιες παρενέργειες είναι η πνευμονίτιδα, δερματική αντίδραση-εξανθήματα, διάρροιες, κολίτιδα, σπανιότερα διάτρηση εντέρου, ομεπηρεασμός της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, θρομβοπενία, αναιμία, ανοσολογικές παθήσεις, θυρεοειδικές διαταραχές, υποφυσιακές διαταραχές και άλλες.

Παρ όλα αυτά η στενή παρακολούθηση και καταγραφή των προβλημάτων, η άμεση αναγνώριση και εκτίμηση της παρούσας κατάστασης με άμεση συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, σίγουρα μπορεί να μετριάσει αν όχι να εκμηδενίσει αυτά τα προβλήματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι σαφές π.χ. ότι μπορεί κάποιος να μειώσει το αριθμό των διαρροιών αν λάβει λοπεραμίδη, ακολουθώντας δηλαδή συμπτωματική αγωγή, αλλά η φλεγμονή θα συνεχίσει να υπάρχει, και αν δεν πάρει κορτιζόνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διήθηση του εντερικού τοιχώματος και τελικά σε διάτρηση και περιτονίτιδα. Αντίστοιχο παράδειγμα με το προηγούμενο είναι ο βήχας που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ανοσοθεραπεία. Εάν ο ασθενής λάβει αντιβηχικά, η φλεγμονή των πνευμόνων θα συνεχίσει να υφίσταται, και εάν δεν πάρει κορτιζόνη τότε το ενδεχόμενο της πνευμονίτιδας θα είναι πραγματικά υπαρκτό και απειλητικό.

3) Πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει η ανοσοθεραπεία;

Η πραγματικότητα είναι ότι αν υπάρχει ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και μείωση του φορτίου νόσου, θα αρχίσει σχετικά καθυστερημένα, και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ένα ή δύο χρόνια ή και περισσότερο διάστημα, σε αντίθεση με την χημειοθεραπεία που μπορεί να δράσει πιο άμεσα, αλλά να επέλθει πιο σύντομα η ανάπτυξη αντοχής των καρκινικών κυττάρων σε αυτή.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ένα φαινόμενο που μπορεί να υπάρξει κατά την φάση διενέργειας της ανοσοθεραπείας που λέγεται ψευδο-πρόοδος νόσου, δηλαδή εικόνα επιδείνωσης της νόσου που όμως δεν είναι πραγματική αλλά αντανακλά στο μηχανισμό δράσης της θεραπείας αυτής στα επίμαχα σημεία του όγκου που δίνει αυτή την ψευδή εικόνα. Επισης, τελευταία, είναι σε διερεύνηση και ένα σπανιότερο φαινόμενο που λέγεται ταχεία επιδείνωση της νόσου (hyperprogression) κατά την διάρκεια της ανοσοθεραπείας.

4) Μπορεί τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ανοσοθεραπείας;

Ναι, αυτό μπορεί να γίνει γιατί η αντιβίωση μπορεί να καταστρέψει κάποια όχι τόσο βλαπτικά μικρόβια του εντέρου, που αντιθέτως είναι ωφέλιμα, και βοηθούν να δράσει η ανοσοθεραπεία. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών.

Metropolitan - Νικόλαος Κεντεποζίδης

 

 

  *Άρθρο του Νικόλαου Κεντεποζίδη, Παθολόγου-Ογκολόγου, Διευθυντή Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 


 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο