LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 20:04

Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με κακοήθεια

Γράφει η Μαρία Βασιλάκη, Αιματολόγος - Ογκολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής - Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Metropolitan - Διαγνωστική θεραπευτική προσέγγιση στην καρδιοπάθεια

Η πρόοδος που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ογκολογία και την Αιματολογία συμπεριλαμβάνει την έρευνα, την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τη θεραπεία όπως και την ανακούφιση των συμπτωμάτων από το νόσημα.

Τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο έρευνας, κυρίως τα τελευταία χρόνια, δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο πρώιμου εντοπισμού ατόμων με αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά και εξειδικευμένων θεραπειών σύμφωνα με τα επιμέρους βιολογικά χαρακτηριστικά της κακοήθειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα ανεύρεσης μεταλλάξεων από δείγμα αίματος για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, οπότε και η σωστή συμβουλευτική για πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο καθιερωμένος, συνήθως ετήσιος, προληπτικός έλεγχος, παραμένει υποχρεωτικός και σημαντικός για το γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, οι νεότερες θεραπείες με στοχευμένα φάρμακα αναλόγως της έκφρασης των καρκινικών κυττάρων και η ανοσοθεραπεία επιτυγχάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο μακρά επιβίωση αλλά και ίαση.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που βοηθούν στη διάγνωση και θεραπεία, και που είναι συνεχώς εξελισσόμενες προσφέρουν πλέον το επιθυμητό αποτέλεσμα, ακόμα και σε ασθένειες που θεωρητικά «δε γίνονται καλά».

Η εξατομίκευση της θεραπείας σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του νοσήματος (αιματολογική κακοήθεια, συμπαγής όγκος, στάδιο, λίγες ή πολλές μεταστάσεις, θέση της μετάστασης, επιθετικότητα του κυττάρου, ευαισθησία σε χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία κ.ά.) αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Ακόμα και τα πιο «παλιά» φάρμακα, καθιστούν πολλές φορές εφικτό το άριστο αποτέλεσμα σε όλες τις ηλικίες, αφού και οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν τροποποιημένα σχήματα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Επιπλέον, επιθετικές θεραπείες (όπως η αυτόλογη μεταμόσχευση) που αφορούν κυρίως νεότερους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή επιθετικό καρκίνο γίνονται πλέον με ασφάλεια χωρίς σοβαρές επιπλοκές σε θάλαμο του νοσοκομείου.

Η στρατηγική για τη σωστή διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση είναι το κλειδί που θα συνεχίσει σε όλη την πορεία της ασθένειας να «ανοίγει» τις προοπτικές για την αποτελεσματικότερη θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες και καλή ποιότητα ζωής. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που πρέπει να είναι διαρκής, κυρίως πριν από κάθε θεραπευτική απόφαση.

Οι θεράποντες ιατροί, ο ασθενής, το περιβάλλον του και το νοσοκομείο έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση του νοσήματος, αφού πολλές φορές οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν είναι μονόδρομος.

Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν αυτούς τους ασθενείς έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλουν να ακούσουν και να εξετάσουν με υπομονή και ολοκληρωμένα τον άνθρωπο που πάσχει, όχι μόνο με σωστό ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και τον τρόπο σκέψης του, τη φιλοσοφική του τοποθέτηση, ακόμα και τα κοινωνικά του προβλήματα, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί του και να χαράξουν τη στρατηγική μιας πολύ δύσκολης μάχης.

Ο ασθενής και το περιβάλλον του πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ομάδα των γιατρών όχι μόνο για στενή παρακολούθηση αλλά και για ψυχολογική υποστήριξη.

Ο ρόλος του νοσοκομείου είναι πολύ σημαντικός για την επίτευξη του στόχου για σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να υποβληθεί με τον καλύτερο τρόπο σε απλές ή πολύπλοκες εξετάσεις και θεραπείες που πολλές φορές είναι συνδυασμένες (ενδοφλέβιες και τοπικο-περιοχικές).

Ο σεβασμός στα δικαιώματα του ασθενούς επιβάλλει τη δυνατότητα του να γνωρίζει, να ενημερώνεται, να συμμετέχει στις θεραπευτικές αποφάσεις και να έχει πρόσβαση στις καλύτερες παροχές σε συνεργασία του νοσοκομείου με άλλα εξειδικευμένα κέντρα της χώρας του ή ακόμα και του εξωτερικού.

Η άριστη συνεργασία ασθενούς-γιατρού-νοσοκομείου μπορεί να προσφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα που είναι η ίαση ή και η μακροχρόνια επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής, όπως συμβαίνει σε ασθενείς με άλλα χρόνια, καλοήθη νοσήματα.

*Άρθρο της Μαρίας Βασιλάκη, Αιματολόγου - Ογκολόγου, Διευθύντριας Αιματολογικής - Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣταϊκούρας στον ΑΝΤ1: μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους (βίντεο)Σήμερα 20:49 | Ειδήσεις

Επεκταση του μέτρου που ίσχυε για τα δια νόμου κλειστά μαγαζιά. Τι λέει ο Υπ. Οικονομικών για το ευρω-ομόλογο, την διαφαινόμενη παράταση στην προστασία α΄ κατοικίας και τις σωρευμένες οφειλές από τις κλειστές επιχειρήσεις.

Βρούτσης στον ΑΝΤ1: παράταση στην Άδεια Ειδικού Σκοπού για τους ιδιωτικούς υπαλλήλουςΣήμερα 19:40 | Ειδήσεις

Μέχρι πότε θα παραταθεί η διορία για το μέτρο που έληγε στις 10 Απριλίου. Τι είπε για τους ανέργους και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. 

Κορονοϊός: 1755 κρούσματα στην ΕλλάδαΣήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Αυξήθηκαν οι νεκροί και τα κρούσματα από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας “μέσα από τα μάτια” των φοιτητών του (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Πως είναι ο “στρατηγός” της μάχης κατά του κορονοϊού μέσα και έξω από το αμφιθέατρο, πως αντιμετωπίζει τους μέλλοντες συναδέλφους του.​

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Facebook: Νέα υπηρεσία στο Messenger23:10Έρχεται ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά23:01Κορονοϊός: 636 νεκροί σε μια μέρα στην Ιταλία22:48Δερμιτζάκης για κορονοϊό: ακόμη προσπαθούμε να “μάθουμε” τον ιό της γρίπης, οπότε… (βίντεο)22:35Στην Εντατική ο Μπόρις Τζόνσον22:23Σκουλήκια της άμμου και το φάρμακο για τον Έμπολα στην μάχη κατά του κορονοϊού (βίντεο)22:12Τζιτζικώστας: Θετικά τα νέα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού22:12Κορονοϊός: πάνω από 830 θάνατοι σε ένα 24ωρο στη Γαλλία22:01Η Φιορίνα Κυρίτση στον ΑΝΤ1 για τον τιτάνιο αγώνα στα νοσοκομεία των ΗΠΑ (βίντεο)21:50Κορονοϊός: 649 οι νεκροί στην Τουρκία21:41Διασώστης ΕΚΑΒ: δεν βλέπω το παιδί μου για να βοηθάω τους ασθενείς (βίντεο)21:30Κορονοϊός: ξεπέρασαν τους 10000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ21:18Η Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” δηλώνει “παρούσα” παρά τον κορονοϊό (βίντεο)21:07Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1: μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους (βίντεο)20:53Ο Σωτήρης Τσιόδρας “μέσα από τα μάτια” των φοιτητών του (βίντεο)20:41“Κεκλεισμένων των θυρών” οι λειτουργίες το Πάσχα20:32Μόσιαλος στον ΑΝΤ1: λάθος η χαλάρωση των μέτρων πριν τον Μάιο (βίντεο)20:25Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: αντί να κοινωνήσουμε, να γίνουμε δωρητές αίματος20:13Κορονοϊός: η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία20:01Κορονοϊός: σε απόγνωση εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Αυστραλία19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο