LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 19:56

Ουρολοίμωξη με πυρετό: Πότε μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Νεφρολόγος παίδων - Διευθυντής Παιδονεφρολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

νοσοκόμος - νοσοκομείο - γιατρός

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα συχνό πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Το πρόβλημα, όμως, περιπλέκεται όταν συνυπάρχει και πυρετός, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει βλάβη στα νεφρά. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό για την υγεία του παιδιού και πώς αντιμετωπίζεται; 

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα συχνό πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Το 7% των κοριτσιών και το 2% των αγοριών θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης μέχρι τα 7 τους χρόνια. Η ουρολοίμωξη χωρίς πυρετό δεν προκαλεί βλάβες στα νεφρά και συνήθως εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη. Όταν ένα παιδί έχει ουρολοίμωξη με πυρετό συνήθως έχουν προσβληθεί τα νεφρά του και πάσχει από οξεία πυελονεφρίτιδα (ΟΠ). Το 60%-70% των παιδιών στη διάρκεια της ΟΠ εμφανίζει βλάβες στο σπινθηρογράφημα νεφρών, που είναι συνήθως παροδικές. Έτσι μόνο το 10%-20% συνεχίζει να έχει βλάβες έπειτα από περισσότερο από έξι μήνες από την ΟΠ. Οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες και λέγονται νεφρικές ουλές. 

Τα παιδιά που έχουν αυτές τις βλάβες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν στο μέλλον κι άλλες, νέες ουλές μετά από ΟΠ. Συνήθως οι μικρές και περιορισμένες νεφρικές ουλές δεν έχουν επιπλοκές. Όμως, οι εκτεταμένες νεφρικές βλάβες μπορεί να συσχετίζονται με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η υπέρταση και η νεφρική ανεπάρκεια, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Οι αιτίες

Οι ουρολοιμώξεις στα αγόρια είναι πιο συχνές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, ενώ στα κορίτσια εμφανίζονται αργότερα και συνήθως συνεχίζονται μέχρι να αποκτήσουν τον έλεγχο της ούρησης. Στα μεγαλύτερα κορίτσια οι ουρολοιμώξεις συσχετίζονται συνήθως με τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας της κύστης είναι επιβεβλημένη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων και των επιπλοκών τους.

Τα ούρα από τα νεφρά αποβάλλονται με τα αποχετευτικά όργανα του ουροποιητικού συστήματος στους ουρητήρες και μετά στην ουροδόχο κύστη. Κυστεουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ) λέγεται η παθολογική επιστροφή των ούρων από την ουροδόχου κύστη στους ουρητήρες. ΚΟΠ θα διαγνωστεί στο 30% περίπου των παιδιών που παρουσίασαν ουρολοίμωξη με πυρετό. Όμως, μόνο το 20% των παιδιών με ΚΟΠ θα παρουσιάσει μόνιμες νεφρικές βλάβες. 

Η διάγνωση

Τα παιδιά, έπειτα από μια εμπύρετο ουρολοίμωξη, υποβάλλονται σε απεικονιστικό έλεγχο. Συνήθως γίνεται μία ή και περισσότερες από τις επόμενες εξετάσεις:

  1. Υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης
  2. Κυστεογραφία
  3. Σπινθηρογράφημα νεφρών. 

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται επιλεκτικά και οι ενδείξεις τους εξατομικεύονται. Το υπερηχογράφημα δεν έχει ακτινοβολία, δίνει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες, όμως δεν συντελεί στη διάγνωση της κυστεουρητηρικής παλινδρόμησης (ΚΟΠ) ή των μικρών νεφρικών ουλών. Για τη διάγνωση της ΚΟΠ πρέπει να γίνει κυστεογραφία. Στην εξέταση αυτή, έπειτα από καθετηριασμό της ουροδόχου κύστης και έγχυση σκιαγραφικού υλικού με ακτινογραφικό έλεγχο, εμφανίζεται το σκιαγραφικό υλικό στους ουρητήρες και στα νεφρά των παιδιών με ΚΟΠ. Η διάγνωση των νεφρικών ουλών γίνεται με το σπινθηρογράφημα νεφρών. Στόχος του απεικονιστικού ελέγχου είναι να διαγνωστούν έγκαιρα τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν νεφρικές ουλές στο μέλλον.

Σε πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη με μεγάλο αριθμό ασθενών, διαπιστώθηκε ότι η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά με ΚΟΠ, ενώ ελάττωνε τον αριθμό ουρολοιμώξεων, δεν περιόριζε την πιθανότητα εμφάνισης νεών νεφρικών ουλών. Αυτό οφείλεται στο ότι στις μέρες μας γίνεται συνήθως έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία των παιδιών με οξεία πυελονεφρίτιδα.

Ομάδες κινδύνου

Τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν νεφρικές ουλές έπειτα από οξεία πυελονεφρίτιδα είναι κυρίως εκείνα που κάνουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, ιδίως όταν καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας της ΟΠ με αντιβιοτικά για περισσότερο από 2-3 μέρες. Επίσης, σε αυξημένο κίνδυνο είναι τα παιδιά με ΟΠ με αυξημένους δείκτες φλεγμονής (όπως είναι η CRP) ή και παθολογικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα νεφρών. Τέλος, τα παιδιά με νεφρικές ουλές έπειτα από ΟΠ έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν νέες ουλές αν ξαναπαρουσιάσουν νέα ΟΠ. 

Η ΚΟΠ συχνά συνυπάρχει (ιδίως στα αγόρια) με βλάβες στα νεφρά που έγιναν πριν από τη γέννηση και λέγονται συγγενείς νεφρικές ουλές. Τα παιδιά που στο μέλλον θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια είναι συνήθως εκείνα που έχουν εκτεταμένες συγγενείς βλάβες και στα δύο νεφρά τους ή και έχουν μικρότερα νεφρά, δηλαδή νεφρική υποπλασία. Τόσο η ΚΟΠ όσο και η νεφρική υποπλασία μπορεί να εμφανίζονται και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Έτσι, είναι επιβεβλημένο να γίνεται υπερηχογράφημα νεφρών στα αδέλφια του παιδιού με το πρόβλημα αυτό.

Η αντιμετώπιση 

Σήμερα η χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη ουρολοιμώξεων συνιστάται σε ένα περιορισμένο αριθμό παιδιών με ΚΟΠ και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η εξατομίκευση των ενδείξεων της θεραπείας αυτής βασίζεται σε κριτήρια που αξιολογούν τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μόνιμων νεφρικών ουλών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική ελάττωση της εμφάνισης νέων νεφρικών ουλών, που είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παιδιών με ΟΠ, όπως και της προσεκτικής παιδιατρικής τους παρακολούθησης. 

Metropolitan - ΜΗΤΕΡΑ - Κωνσταντίνος Στεφανίδης

*Άρθρο του Κωνσταντίνου Στεφανίδη, Νεφρολόγου παίδων, Διευθυντή Παιδονεφρολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: δεκάδες θάνατοι, ρεκόρ στους διασωληνωμένους και 3789 νέα κρούσματαΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Εφιαλτική η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας από ασθενείς με μηχανική υποστήριξη. Μακραίνει η “μαύρη λίστα” των νεκρών. Αναλυτικά τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Κορονοϊός - Λύματα: “έκρηξη” στο ιικό φορτίο έως 360%Σήμερα 17:30 | Ειδήσεις

Ανησυχία στους ειδικούς από τις αυξητικές τάσεις που καταδεικνύουν οι μετρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Πάσχα: Ανάσταση νωρίς και Επιτάφιος χωρίς κόσμοΣήμερα 14:56 | Ειδήσεις

Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις διαδικασίες και τα ωράρια για τις λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

ΥΠΟΙΚ - Φορολογικές δηλώσεις: αλλαγές σε τεκμήρια, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ενοίκια και αποδείξειςΣήμερα 16:40 | Ειδήσεις

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Στα μέσα Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότητα20:16Μαφιόζικη δολοφονία στη Λάρνακα (εικόνες)20:05Aσφαλιστικές εισφορές - 120 δόσεις: Παράταση ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίες19:52Κορονοϊός – Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1: “Όχι” Πάσχα στο χωριό και άνοιγμα της εστίασης 19:40Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας στον ΑΝΤ1 για τις λειτουργίες του Πάσχα19:29Ενόργανη γυμναστική - Τσίπρας: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για κακοποίηση αθλητών19:16Κορονοϊός και νεκροψία: Απαντήσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία19:05Θεσσαλονίκη: Πλακιωτάκης - Τζιτζικώστας για το παραλιακό μέτωπο και την ακτοπλοϊκή σύνδεση18:53Εστίαση: Στο “κόκκινο” η πολιτική αντιπαράθεση18:41Self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς: Μέχρι πότε μπορούν να τα προμηθευτούν18:32EMA για εμβόλιο Johnson & Johnson: “Πράσινο φως” για την χορήγηση του18:20Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συνεχίζονται με εμβόλιμη αγωνιστική18:09Κορονοϊός - Λύματα: “έκρηξη” στο ιικό φορτίο έως 360%18:00Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης17:52Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι, ρεκόρ στους διασωληνωμένους και 3789 νέα κρούσματα17:43Σταϊκούρας: Το lockdown δεν πλήττει όλη την κοινωνία17:34ΣΥΡΙΖΑ για Εστίαση: Να σταματήσει να κρύβεται η Κυβέρνηση17:23Ηρακλής – Παναθηναϊκός: “Σφράγισαν” την πρωτιά οι “πράσινοι”17:12“Ηνίοχος 21” - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της17:03ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως και 4% για το 202116:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο