LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 14:51

Αποκαταστάθηκε το εμβληματικό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας

Οι τεχνίτες, το μεράκι και οι πέτρες που «λαλάνε στον λαξευτή» προτού μπουν στη θέση τους...

γεφύρι - Πλάκα

Ενώνει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, που είχε καταρρεύσει πριν από περίπου μία πενταετία. Το ιστορικό γεφύρι «είναι έτοιμο· "δοκιμάζεται" πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συντονιστής Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, Δημήτρης Καλιαμπάκος.

«Ολοκληρώθηκε πια η διαδικασία της αφαψίδωσης, αφαιρέθηκε δηλαδή ο μεταλλικός σκελετός που στήριξε κατά τη διάρκεια των εργασιών την ιστορική γέφυρα της Πλάκας», εξήγησε ο κ. Καλιαμπάκος, επισημαίνοντας πως πλέον, από εδώ και πέρα, ξεκινά η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από τους επιστήμονες της Ομάδας Έργου του ΕΜΠ. «Ξεκινά το μεγάλο crash test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας για την «πιο μεγάλη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο».

«Τέτοιο γεφύρι έχει να ξεκαλουπωθεί, να σταθεί στα πόδια του πάνω από έναν αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλιαμπάκος και περιέγραψε τις βασικές δράσεις πίσω από το μοναδικό αυτό πρότζεκτ, ένα έργο, για το οποίο, όπως σημείωσε, εργάστηκε μια ομάδα από το ΕΜΠ συγκροτούμενη από 30 καθηγητές και 40 ερευνητές.

Γεφύρι της Πλάκας - εργασίες

Οι τεχνίτες, το μεράκι και οι πέτρες που «λαλάνε στον λαξευτή» προτού μπουν στη θέση τους

Όπως περιέγραψε ο κ. Καλιαμπάκος, για να στηθεί ξανά και να στέκει υπερήφανο το ιστορικό γεφύρι «έβαλαν πάνω του χέρι πάνω από 300 άτομα», με τον καθηγητή του ΕΜΠ να περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη στοργή και τη φροντίδα που χρειάστηκε να επιστρατεύσουν οι ειδικοί τεχνίτες πέτρας ώστε να στέκει ξανά, εδώ και λίγες ημέρες, το φημισμένο γεφύρι, τα μυστικά κατασκευής του οποίου χάνονται ανά τους αιώνες.

«Είμαι συγκινημένος για τους ανθρώπους, από τα χέρια των οποίων πέρασαν μία προς μία οι πέτρες που έφτιαξαν το γεφύρι. Μιλάμε για 9000 θολίτες, μια πολύ βαριά, σκληρή πέτρα, με διαστάσεις 70x40x10 εκατοστά, πέτρες που πέρασαν από δύο με τρία χέρια η κάθε μία το πολύ, πέτρες που πριν σπάσουν και τοποθετηθούν, έπρεπε πριν να τις... "ακούσει" ο ίδιος ο τεχνίτης, αφού κάθε πέτρα "λαλάει", όπως λένε αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλιαμπάκος,περιγράφοντας τη διαδικασία, μέσα από την οποίο τοποθετήθηκαν τα δομικά στοιχεία του γεφυριού, που στέκεται πια χωρίς υποστηρίγματα στην «καρδιά» της Ηπείρου.

Για την αποκατάσταση, δε, του εμβληματικού μονότοξου γεφυριού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπάκο, οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν «καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες, καμία κρυφή ενίσχυση, ούτε ένα κιλό μέταλλο από το ελάχιστο που είχαν βάλει στο αρχικό γεφύρι. Εστίασαν, όπως επισημαίνει, στο να ολοκληρώσουν οι τεχνικοί τις εργασίες «διαβάζοντας σωστά αυτό που ο πρωτομάστορας Μπέκας με τους δικούς τους τεχνίτες είχε κάνει πριν από 150 χρόνια». Το αποτέλεσμα, σήμερα, στα μέσα του Φλεβάρη του 2020 είναι «ένα γεφύρι που είναι κάτι παραπάνω από δίδυμο αδερφάκι του αρχικού, είναι ένα γεφύρι με το ίδιο DNΑ...», σημείωσε, συγκινημένος, ο κ. Καλιαμπάκος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)Σήμερα 14:29 | Ειδήσεις

Ένας ύποπτος ένοπλος σκοτώθηκε κι ένας άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντωνΣήμερα 14:11 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 15 συλληφθέντες για το νέο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομίαΣήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Από την ένοπλη επίθεση έχουν σκοτωθεί 2 φοιτητές, ενώ 9 άτομα είναι τραυμαρισμένα, εκ των οποίων τα 7 σε σοβαρή κατάσταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπρατάκος για αγρότες: Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη15:49Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:35Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από μοναστήρι έπειτα από πολύμηνη έρευνα15:21Μητσοτάκης για Σίδνεϊ: Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις σημερινές επιθέσεις15:07Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)14:53ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντων 14:39ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομία14:24Τσιάρας για αγρότες: Να προσέλθουν στον διάλογο14:10Χατζηδάκης: Είναι η ώρα του διαλόγου με τους αγρότες13:56Αυστραλία- Επίθεση στο Μπόνταϊ: Ο πρόεδρος του Ισραήλ κάνει λόγο για "μια σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων"13:41Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:27Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών 13:13Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα - Προγραμματίζονται συλλαλητήρια από εργατικά κέντρα12:58e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:43Μετρό - Γραμμή 4: Προτεραιότητα η επέκταση προς Γλυφάδα - Αναλυτικά οι νέες επεκτάσεις12:29Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)12:15Ηράκλειο: Συνελήφθησαν τρία νεαρά κορίτσια για κλοπή από εμπορικό κατάστημα12:01Λακωνία: Επιχείρηση διάσωσης 13χρονης που έπεσε σε πηγάδι με 7 μέτρα νερό! (εικόνες)11:47Αυστραλία: Πυροβολισμοί σε παραλία του Σίδνεϊ - Δύο συλλήψεις, αναφορές για τραυματίες (βίντεο)11:33Μενίδι: Ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν τραυματία11:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο