LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2020 16:21

Φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Έρχονται κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. 

POS - πιστωτική κάρτα - πληρωμές - ηλεκτρονικές πληρωμές - πλαστικό χρήμα

Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του οφέλους που έχουν οι πολίτες και το κράτος απο τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους. Ήδη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας.

Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, εξάλλου, εξωδικαστικός μηχανισμός για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα Δικαστήρια οι οποίες, σήμερα, υπερβαίνουν τις 10.000. Το νέο σύστημα προδικαστικής επίλυσης των διαφορών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων, τις οποίες, ούτως ή άλλως, διαθέτει ο φετινός προϋπολογισμός. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία εκτέλεσης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και για τη δημιουργία επαρκούς δημοσιονομικού χώρου που θα στηρίξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των ελαφρύνσεων αυτών είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι θεσμοί εγκρίνουν την αλλαγή χρήσης των ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς, αυτά να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ουσιαστικά σημαίνει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων με μηδενικό επιτόκιο σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη δανείων από τις τράπεζες.

Παράλληλα, σημαντική ανάσα στον προϋπολογισμό θα υπάρξει και στην περίπτωση που οι θεσμοί δώσουν την έγκριση τους για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα των δαπανών του Δημοσίου για το προσφυγικό. Ήδη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσμετρούν μία προς μία τις δαπάνες αυτές οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.?

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείςΣήμερα 15:02 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς15:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο