LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2020 18:43

ΕΕ: Συμφωνία για ναυτική “περιφρούρηση” του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ικανοποίηση Δένδια για την απόφαση στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Τρίπολη - Λιβύη

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα, κατά την παρουσία του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Σε σχετική δήλωσή του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει μία νέα επιχείρηση της ΕΕ, η οποία θα επιβάλλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη, από τη θάλασσα και από τον αέρα. Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί».

Εξάλλου, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο κ. Δένδιας είπε ότι «συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση στα Βαλκάνια, με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού, του Έντι Ράμα. Εκεί, τοποθετήθηκα εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση, αλλά βεβαίως θα πρέπει και η αλβανική πλευρά να τηρήσει την τεθείσα αιρεσιμότητα» συμπλήρωσε ο υπουργός. 

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο συμβιβασμός στη νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επήλθε μετά από πιέσεις προς την Αυστριακή πλευρά, η οποία είχε αντιρρήσεις. Η Αυστρία και άλλες χώρες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξηθούν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν από τη Λιβύη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συναίνεση των Αυστριακών έπαιξε ρόλο το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι ελέγχουν ήδη τη μία δίοδο των μεταναστών προς την Ευρώπη.  

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη. 

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ορισμένων χωρών ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη. 

«Σήμερα καταλήξαμε σε μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα γίνει πιο συγκεκριμένη στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση Sophia τελειώνει στις 20 Μαρτίου και οι χώρες της ΕΕ θα αναπτύξουν μια νέα επιχείρηση με πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, η οποία θα διαφέρει από τη Sophia υπό την έννοια ότι αυτή τη φορά τα πλοία θα επιχειρούν στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει αποκλειστικά το εμπόριο όπλων. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωσηΣήμερα 11:47 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την ομάδα των ιατρών που τον παρακολουθεί καθημερινά, ο Πάνος Ρούτσι έχει χάσει δέκα κιλά.

Τελεσίγραφο Τραμπ: Η Χαμάς έχει διορία για την συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Είναι η τελευταία ευκαιρίαΣήμερα 18:15 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται λίγο αφότου η Χαμάς ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει τη συμφωνία.

Βουλή: Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε την Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμούΣήμερα 16:21 | Ειδήσεις

Επεισόδιο στην Ολομέλεια ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανεξάρτητη βουλευτή

Άρτα: Το Σάββατο η εκταφή της 28χρονης εγκύου που πέθανε στο νοσοκομείοΣήμερα 16:53 | Ειδήσεις

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας έχει διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες γύρω από τον θάνατο της άτυχης κοπέλας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέο Δελχί: "Χρυσός" και ασταμάτητος ο Νάσος Γκαβέλας18:38Τελεσίγραφο Τραμπ: Η Χαμάς έχει διορία για την συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Είναι η τελευταία ευκαιρία18:24Ισπανία: Η κυβέρνηση θέλει να περιλάβει στο Σύνταγμα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση18:10ΗΠΑ: Θλίψη με την δολοφονία της 17χρονης ομογενούς στο Νιου Τζέρσεϋ - Πρώην σύντροφός της ο δράστης 17:56Πέλλα: Εξιχνιάστηκαν 2 τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων17:42Άρτα: Το Σάββατο η εκταφή της 28χρονης εγκύου που πέθανε στο νοσοκομείο17:28Ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση "Παρμενίων – 25" (εικόνες)17:14Υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά στις Μελέσες17:00Βουλή: Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε την Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού16:46Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό του ΕΚΑΒ16:32ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου16:18Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης16:04Πάτρα: Έπαθε έφραγμα την ώρα που την έλουζαν στο κομμωτήριο15:50Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση15:36Πάτρα: Ανήλικοι πήγαν να κλέψουν ηλικιωμένο - Έπεσε στην προσπάθειά του να τους πιάσει (Βίντεο)15:22Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο