LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2020 18:21

Δηλητηρίασαν γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας (εικόνες)

Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης του προστατευόμενου είδους γύπα, που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΥΠΕΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Έντεκα δηλητηριασμένα Όρνια, εννιά εκ των οποίων νεκρά, εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης του προστατευόμενου και κρισίμως απειλούμενου είδους γύπα, που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια.

Σύμφωνα με την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων Όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία Όρνιων της Κλεισούρας, μαζί με αυτή των Ακαρνανικών, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΥΠΕΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση.

Ειδικότερα, τα εννιά νεκρά Όρνια εντοπίστηκαν, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ενώ άλλα δύο περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης 'Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.

Σημειώνεται επίσης ότι εντοπίστηκαν επίσης τρεις νεκρές προβατίνες, που θα σταλούν για τοξικολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν αποτελούν το δηλητηριασμένο δόλωμα. 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΥΠΕΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Παράλληλα, μέλη και τοπικοί εθελοντές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, καταγράφουν τον αριθμό γυπών στις κούρνιες τους και συνδράμουν στις ενέργειες των υπηρεσιών. Επίσης, ήδη ξεκίνησαν κατάλληλες ενημερώσεις στον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό. 

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια του προ δύο ετών σοβαρού περιστατικού στην ίδια περιοχή, με συνολικά επτά Όρνια θύματα δηλητηρίασης. 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΥΠΕΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Όπως ανακοινώθηκε, το Δασαρχείο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση, εντοπισμό και υποδειγματική τιμωρίας του/των δράστη/ών. 

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν απομείνει Όρνια, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης. 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΥΠΕΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Έκτακτο κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής: Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών πουλιών ή άλλων ζώων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα:

- Τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων στο τηλ. 26320 55094

- Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο τηλ. 26310 28878

- Την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις διεθνείς αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν06:52Γροιλανδία: Η Γερμανία θα στείλει στρατιωτική δύναμη στο νησί06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:10Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο πυρομαχικό υλικό23:47Επιβλητικός Ολυμπιακός στη Χάλα Πιονίρ, κυριάρχησε απέναντι στην Παρτιζάν23:36Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής23:22Επιτεύχθηκε συμφωνία για την 15μελή επιτροπή τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας23:08Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν22:54Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός με εμφατική νίκη επί του Άρη και χατ-τρικ Μπακασέτα22:40Γκίλφοϊλ: Πρώτη φορά εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα22:26Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο