LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2020 13:04

Κική Δημουλά: το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν

Τι αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί για την κατάσταση της υγείας της σπουδαίας ποιήτρια, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Κική Δημουλά - αναγόρευση - επίτιμος διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Κρίσιμες ώρες για την σπουδαία ποιήτρια, Κική Δημουλά, η οποία από την περασμένη Τετάρτη νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού νοσοκομείου «Υγεία», στο οποίο νοσηλεύεται απο την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου. 

Η 89χρονη Κική Δημουλά παραμένει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Οι γιατροί δίνουν μάχη για να σταθεροποιήσουν την αναπνευστική της λειτουργία.

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια αντιμετωπίζει χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν

«Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια κα. Κική Δημουλά νοσηλεύεται από τις 2/02/20 στο Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ με χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια.

Στις 12/02/20 λόγω επιδείνωσης της αναπνευστικής της λειτουργίας μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και παραμένει διασωληνωμένη.

Νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί εφόσον υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πορεία της νόσου και κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς της», αναφέρει το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν του Νοσοκομείου «Υγεία».

Ποια είναι η Κική Δημουλά


Διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931, με καταγωγή από την Καλαμάτα.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, προσελήφθη ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία εργάστηκε επί 25 χρόνια, έως το 1974, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Για μια οκταετία εργάστηκε αποσπασμένη στη σύνταξη του περιοδικού Kύκλος, που εξέδιδε η τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο, στο οποίο δημοσιεύονταν κείμενά της. Το 1954 παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά (1921-1986), ο οποίος εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957).

Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα, την οποία αποκήρυξε έπειτα από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία. Από τότε εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές:

  • Έρεβος (1956)
  • Ερήμην (1958)
  • Επί τα ίχνη (1963)
  • Το λίγο του κόσμου (1971)
  • Το τελευταίο σώμα μου (1981)
  • Χαίρε ποτέ (1988)
  • Η εφηβεία της λήθης (1994)
  • Ενός λεπτού μαζί (1998)
  • Ποιήματα (συγκεντρωτική έκδοση 1998)
  • Ήχος απομακρύνσεων (2001)
  • Χλόη θερμοκηπίου (2005)
  • Συνάντηση (Ανθολογία με εβδομήντα τρία ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, 2007)
  • Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (2007)
  • Τα εύρετρα (2010)

Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε Ποτέ, το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η τρίτη μόλις γυναίκα, που έτυχε αυτής της τιμής, από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας. Οι βραβεύσεις για την Κική Δημουλά συνεχίστηκαν το 2009 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, επίσης, για το σύνολο του έργου της. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου (Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά, Σουηδικά κ.ά.).

Η Κική Δημουλά έχει να επιδείξει και ένα μικρό σε έκταση αφηγηματικό έργο, μία επιλογή του οποίου περιέχεται στο βιβλίο Εκτός Σχεδίου (2005). Κυκλοφορούν, επίσης, η ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών κατά την τελετή υποδοχής της, με τίτλο «Ο Φιλοπαίγμων Μύθος» (2004) και η ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία, με τίτλο «Έρανος σκέψεων» (2009).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLIVE Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 για τα παιδιάΣήμερα 09:24 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 προσφέρει σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, αγάπη και ελπίδα και σας καλεί να γίνετε μέρος αυτής προσπάθειας.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOSΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος υποστηρίζουν παιδιά, νέους και οικογένειες που βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το “Μake a wish Ελλάδος”Σήμερα 06:39 | Ειδήσεις

Η πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή ασθένεια μπορεί να του δώσει δύναμη ώστε να μην καταθέσει τα όπλα και να συνεχίσει να μάχεται με θάρρος.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Η Φλόγα”Σήμερα 07:59 | Ειδήσεις

«Η Φλόγα», βρίσκεται εδώ και 42 χρόνια δίπλα στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητέρα και μέλος της "Φλόγας" μιλά στον ΑΝΤ1 για τη δική της εμπειρία από τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματικη ασθένεια (βίντεο)18:11Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το "Make-A-Wish" Ελλάδος17:57Η Αμερική στηρίζει τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)17:43Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Παραπάνω από 600.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί17:29Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από 1.000 παραβάσεις την 25η εβδομάδα της εκστρατείας "Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους"17:15Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του κόσμου 17:01Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη 16:47Υπηρεσίες Πληροφοριών ΗΠΑ: Οι στόχοι του Πούτιν για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει16:33Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ οι προσφορές16:19Ηράκλειο: Έφοδος αστυνομικών σε καφετέριες στη Σητεία, για τηλεοπτική «πειρατεία» – Οκτώ συλλήψεις και χρηματικά πρόστιμα16:05Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι και συμβουλές της αστυνομίας στους πολίτες ενόψει των γιορτών15:51Μητσοτάκης σε Αμπάς: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Παλαιστινιακή Αρχή και λύση δύο κρατών15:34Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Σχεδόν μισό εκατομμύριο συγκεντρώθηκε από τις πρώτες ώρες15:17Μαζί έως το 2027 Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ - Η επίσημη ανακοίνωση15:00Επτά προσαγωγές ατόμων από την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου14:44ΥΠΑΑΤ: Καταβλήθηκε η 5η κατανομή ύψους 2,4 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες αντιμετώπισης της ευλογιάς14:27Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην επόμενη μέρα του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα14:10Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης13:56Θάνατος τρίχρονου - Αλεξανδρούπολη: Το παιδί “τιμωρήθηκε” με ασιτία, ο παππούς βαριά χτυπημένος στο νοσοκομείο13:42ΑΑΔΕ – Κεραμεικός: Λουκέτο και πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε κλαμπ13:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο