LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2020 19:24

Γαστρική Παράκαμψη μίας Αναστόμωσης (Mini Gastric Bypass): Η εξειδικευμένη τεχνική για την οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γράφει ο Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS - Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General.

Ζυγαριά

Η γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης ή mini γαστρική παράκαμψη (mini gastric bypass) αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική τεχνική στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας.

Κατά την επέμβαση αυτή, διενεργείται διαχωρισμός του στομάχου, με δημιουργία ενός επιμήκους γαστρικού θυλάκου. Το λεπτό έντερο, μετά από μέτρηση και παράκαμψη συγκεκριμένου κατάλληλου μήκους, αναστομώνεται (ενώνεται) με το νέο γαστρικό θύλακο, ώστε η τροφή να εισέρχεται απευθείας στο πιο περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Το μήκος της παράκαμψης καθορίζεται από τα σωματομετρικά στοιχεία, τα συνοδά νοσήματα και την ηλικία του ασθενούς, συνήθως ωστόσο είναι στα 200 εκ.

Διαδικασία της επέμβασης

Η επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης διενεργείται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά, μέσω 5 μικρών οπών (διαμέτρου χιλιοστών). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού σχηματιστεί ο μικρός γαστρικός θύλακος, ο χειρουργός τον αναστομώνει (τον ενώνει) με ένα πιο περιφερικό τμήμα εντέρου, αποκόπτοντας ουσιαστικά από την επαφή με την τροφή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, μήκους περίπου 200 εκ. Με αυτόν τον τρόπο, το φαγητό περνάει κατευθείαν από το νέο στομάχι στο περιφερικό λεπτό έντερο, όπου εκεί πια συναντά τα πεπτικά υγρά.

Έτσι επιτυγχάνεται αρχικά η αισθητή μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, το οποίο γεμίζει γρήγορα, προκαλώντας κορεσμό. Συνεπώς, ο ασθενής αισθάνεται «χορτασμένος» με μικρότερες ποσότητες τροφής ενώ, λόγω ορμονικών μεταβολών, ο ασθενής αισθάνεται έντονη ανορεξία.

Metropolitan - Γαστρική παράκαμψη

«Η ανορεξία που προκαλεί η επέμβαση σε συνδυασμό με την παράκαμψη του εντέρου μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων από τον οργανισμό, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους»

Πλεονεκτήματα μίνι γαστρικής παράκαμψης

 • Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
 • Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
 • Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping) (ιδανική επιλογή για τους «γλυκατζήδες» ασθενείς)
 • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις (απώλεια 85% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6-8 μήνες)
 • Δυσαπορρόφηση λίπους
 • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
 • Ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση της αρτηριακής υπέρτασης

Η επέμβαση διατηρεί σταθερά, μόνιμα και μακροπρόθεσμα τα άριστα αποτελέσματα της γαστρικής παράκαμψης και ταυτόχρονα:

 • Διενεργείται μία μόνο αναστόμωση
 • Είναι φθηνότερη επέμβαση
 • Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης και της ανάρρωσης είναι μικρότερος
 • Είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους έναντι της κλασικής γαστρικής παράκαμψης και της sleeve γαστρεκτομής ενώ έχει ισάξια αποτελέσματα στην ίαση ή βελτίωση του διαβήτη 2 και της υπερλιπιδαιμίας
 • Η διαδικασία της επέμβασης είναι τεχνικά πιο εύκολη και εύκολα αναστρέψιμη, αν και οι ασθενείς είναι στην πλειοψηφία ευχαριστημένοι με την απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν

Η διάρκεια νοσηλείας είναι μόλις 2-3 ημέρες. Ο ασθενής σιτίζεται από την 1η μετεγχειρητική ημέρα και λαμβάνει εξιτήριο σε 2 ημέρες.

Πού υπερτερεί η μίνι γαστρική παράκαμψη έναντι άλλων επεμβάσεων παχυσαρκίας;

 • Οδηγεί σε εξαιρετική απώλεια βάρους (η οποία διατηρείται μακροπρόθεσμα)
 • Δεν προκαλεί σοβαρές διατροφικές διαταραχές
 • Η διάρκεια νοσηλείας είναι 2-3 ημέρες
 • Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
 • Δεν προκαλεί μετεγχειρητικές κήλες (εξωτερικές και εσωτερικές)
 • Θεραπεύει ή βελτιώνει δραματικά το διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία
Metropolitan - Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

 

 

 

 *Άρθρο του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου, MD, PhD, FACS - Χειρουργού, Διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚρήτη: νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί (εικόνες)Σήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Στο "χορό" των Ρίχτερ το Ηράκλειο. Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους της περιοχής. Δεκάδες οι μετασεισμοί.

Σεισμός στην Κρήτη - Λέκκας: αρκετά επικίνδυνη η κατάσταση για τους κατοίκους (βίντεο)Σήμερα 06:24 | Ειδήσεις

Ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός τα 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο; Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι;

Αντιεμβολιαστές: Δικογραφίες για ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social mediaΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Δύο δικογραφίες σχηματίστηκαν για την υπόθεση απάτης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι διωκόμενοι.

Σεισμός – Τσελέντης: Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη ΘήβαΣήμερα 07:46 | Ειδήσεις

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού για το σεισμό της Κρήτης, τις προβλέψεις που «έπεσαν» έξω, το αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και τα ρήγματα της Θήβας και της Νισύρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αντιεμβολιαστές: Δικογραφίες για ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social media08:32Μανωλόπουλος: το εμβόλιο της γρίπης ενισχύει την άμυνα και κατά του κορονοϊού (βίντεο)08:20Σεισμός – Τσελέντης: Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα08:03Κρήτη: νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί (εικόνες)07:50Σεισμός στην Κρήτη: τρόμος από τις συνεχείς δονήσεις (εικόνες)07:36Βασίλης Σπανούλης: Το “αντίο” στο μπάσκετ07:23ΤτΕ: Αύξηση στις καταθέσεις07:10Σεισμός στην Κρήτη - Λέκκας: αρκετά επικίνδυνη η κατάσταση για τους κατοίκους (βίντεο)06:56Βέροια: Καλλιεργούσαν …ποταμίσια κάνναβη (εικόνες)06:43Φωτιά στην Ηλεία (εικόνες)06:29Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Τρίτη σε 162 περιοχές06:16Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Τρίτη06:03Φαίη Σκορδά: Το πρωινό “ατύχημα” στην κουζίνα της εκπομπής (βίντεο)23:59Όλυμπος: Επιχείρηση για μεταφορά τραυματισμένης γυναίκας23:47ΚΙΝΑΛ: Εσωκομματικές εκλογές τον Δεκέμβριο23:36Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα στα χωριά που επλήγησαν (βίντεο)23:24Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού - Ρέτσος: Tα δύσκολα είναι μπροστά μας23:14Κορονοϊός - Πάτρα: Κρούσματα σε νηπιαγωγείο23:01Σεισμός στην Κρήτη: Βίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής22:48Μόρτζος για Φιλιππίδη: Αναρωτιέμαι ποια ήταν η σχέση του με τις καταγγέλλουσες (βίντεο)22:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο