LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2020 18:46

Γυαλιά ηλίου και το χειμώνα;

Γράφει η Θεοδώρα Παπαγεωργίου – Οφθαλμίατρος, Συνεργάτης Μetropolitan General.

AP - Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να είναι συνδεδεμένα με το καλοκαίρι και την θάλασσα, όμως δεν είναι απαραίτητα μόνο εκείνη την εποχή του χρόνου.

Τα μάτια μας έχουν ανάγκη προστασίας καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και ειδικά το χειμώνα. Στη χώρα μας με την μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια, η ανάγκη χρήσης γυαλιών ηλίου είναι επιτακτική καθώς, ένα καλό ζευγάρι απορροφά μέχρι και το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που νομίζουμε πως ο ήλιος είναι λιγότερο βλαπτικός, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές στο εσωτερικό των βλεφάρων (επιπεφυκίτιδες), ερυθρότητα των οφθαλμών αλλά και σοβαρότερες καταστάσεις που αφορούν σε διαταραχές της λειτουργίας του κρυσταλλοειδούς φακού (καταρράκτης) και εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αθροιστική δράση. Η κλιματικές αλλαγές και η τρύπα του όζοντος έχουν σαν συνέπεια την είσοδο στην ατμόσφαιρα υπεριώδους ακτινοβολίας και ο μόνος τρόπος προστασίας των οφθαλμών μας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου.

Γυαλιά ηλίου, λοιπόν, και το χειμώνα; Η απάντηση είναι σαφώς θετική και οι λόγοι είναι απλοί:

  1. Ο ήλιος τον χειμώνα είναι εξίσου βλαβερός με το καλοκαίρι. Ειδικά στη χώρα μας, με τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, η ανάγκη για προστασία από την UVA και UVB καθώς και από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι επιτακτική. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου μας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο, που για πολλούς λόγους, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μάτια μας, ακόμα και τον χειμώνα
  2. Η μη χρήση των γυαλιών ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκληθεί τροχαία ατυχήματα από αντανάκλαση του ήλιου. Το έντονο φως που «πέφτει στα μάτια μας» μειώνει την ορατότητα και καθιστά την οδήγηση επισφαλή ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
  3. Και τέλος... μην ξεχνάμε πως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα κομμάτι μιας όμορφης και προσεγμένης εμφάνισης!

Metropolitan - Θεοδώρα Παπαγεωργίου

 

 

  *Άρθρο της Θεοδώρας Παπαγεωργίου – Οφθαλμίατρου, Συνεργάτιδας Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο