LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2020 10:48

Κόλλησαν… κορονοϊό οι αγορές

Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή «καταφύγια» όπως ο χρυσός. «Βουτιά» για πετρέλαιο και μετοχές.

Κίνα - χρηματιστήριο - Κορονοϊός

Σε κατάσταση συναγερμού οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές και πετρέλαιο και να στρέφονται προς το καταφύγιο του χρυσού, καθώς ο κορονοϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS, φουντώνοντας τις ανησυχίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στο κόκκινο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει και την Ευρώπη, αλλά και το Χ.Α.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει τις 40.000 και περισσότερους από 900 θανάτους, οι φόβοι για τον οικονομικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν βαριά σκιά στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, κατέγραφε απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Στο κόκκινο και ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi υποχωρούσε πάνω από 1%.

«Οι αγορές είναι ευαίσθητες απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό, και οι επενδυτές τηρούν αμυντική στάση», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της ΑΝΖ.

Ο κορονοϊός καθορίζει το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να δίνουν ώθηση στη Wall Street την Παρασκευή. Η στροφή προς ασφαλή καταφύγια δίνει ώθηση στον χρυσό και στο γιέν.

Απώλειες και για το πετρέλαιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει 14% από τις 17 Ιανουαρίου, ενώ και ο χαλκός έχει χάσει 10%, αντανακλώντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πρώτων υλών. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 54 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός ενισχυόταν στα 1.574,4 δολάρια ανά ουγκιά.

Η Ευρώπη δύσκολο να ξεφύγει του αρνητικού κλίματος εξαιτίας του κορονοϊού. Εγκλωβισμένο στη δίνη των διεθνών εξελίξεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που δύσκολα θα καταφέρει να πάει κόντρα στο καθοδικό ρεύμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λήμνος: Δικυκλιστής έπεσε σε γκρεμό 16:40Μύκονος – Κολοσσός Ρόδου: Οι φιλοξενούμενοι πήραν την νίκη16:20Αγνοείται ομάδα ορειβατών στον Ταΰγετο -Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού16:00Ιράν: Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις διαδηλώσεις είναι τουλάχιστον 5.00015:45Αυστραλία: Έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία15:30Γαλλία-ΗΠΑ-Γροιλανδία: Η Γαλλία προτίθεται να ζητήσει την υιοθέτηση οικονομικών αντίμετρων της ΕΕ μετά τις δασμολογικές απειλές των ΗΠΑ 15:20Ολυμπιακός: Ο Μαριάνι θα «σφυρίξει» στο κρίσιμο ματς με την Λεβερκούζεν15:00Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 23 Ιανουαρίου14:4043χρονος "πέταξε" με 153 χλμ./ώρα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης14:20Θεσσαλονίκη: 35χρονος "καβάλησε"το ταξί παράνομα και συνελήφθη 14:00Berlinale 2026: Αυλαία με το “No Good Men” της Σαχρμπανού Σαντάτ13:40Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26 λόγχες της Ελληνιστικής εποχής σε σπίτι 44χρονου13:20ΗΠΑ-Τουρκία-Αίγυπτος: Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα13:00ΗΠΑ - Μινεσότα: Δικαστής περιόρισε τις εξουσίες της αστυνομίας μετανάστευσης12:40Eurovision: Ανακοινώθηκε η πρώτη περιοδεία στην ιστορία του θεσμού (βίντεο)12:26Μαχαίρωμα τη νύχτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης12:12Πρέβεζα: Γυναίκα οδηγούσε μεθυσμένη - Συνελήφθη από την τροχαία11:56Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις ατόμων για τροχονομικές παραβάσεις11:42Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Σήμερα ο μεγάλος τελικός11:28Αγαπηδάκη: Το ούζο και το τσίπουρο δεν θεραπεύουν την γρίπη11:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο