LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Φεβρουαρίου 2020 19:49

Νευροτροποποίηση: Το σύγχρονο “αντίδοτο” για τον χρόνιο πόνο

Γράφει η Ζηναΐς Κοντούλη, Αναισθησιολόγος Ιατρείου Πόνου Μetropolitan General.

AP - σπονδυλική στήλη

Ο χρόνιος μη καρκινικός πόνος είναι πολύ συχνός πλέον και οι αιτίες του είναι συνήθως ρευματικά νοσήματα, διαβήτης, τραύματα και προηγηθείσες επεμβάσεις. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη μερικές φορές συνεχίζουν να υποφέρουν από χρόνιο πόνο συνήθως στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στα κάτω άκρα (ισχιαλγία).

Τι είναι το σύνδρομο FBSS;

Το σύνδρομο που ονομάζεται FBSS (Failed back surgery syndrome) είναι γνωστό ως Σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η επέμβαση είναι αποτυχημένη. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιτυχημένη επέμβαση (δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κ.τλ.) αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να έχει χρόνιο πόνο στην περιοχή.

Μπορεί να πονάει κανείς ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση;

Ναι, αυτό γίνεται γιατί η μετάδοση και η αντίληψη του πόνου δεν σταματάει παρόλο που έχει αρθεί το ερέθισμα ή η βλάβη η οποία αρχικά τον δημιούργησε. Η επανεπέμβαση συνήθως πρέπει να αποφεύγεται μιας και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Ο ασθενής νιώθει οσφυαλγία με ή χωρίς ισχιαλγία και τα παυσίπονα δεν μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο. Μάλιστα, αναγκάζεται ο ασθενής να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις παυσίπονων χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάποια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του πόνου;

Η νευροτροποποίηση είναι η μέθοδος που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον νευροπαθητικό αυτό πόνο. Χωρίς ο ασθενής να λαμβάνει παυσίπονα, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αλλαγή των σημάτων από την περιοχή που πονάει προς τον εγκέφαλο στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής παύει να νιώθει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα και νιώθει ένα απαλό άγγιγμα ή γαργάλημα στην περιοχή που προηγουμένως πόναγε.

Πώς λειτουργεί η νευροτροποποίηση;

Με μια μικρή τομή τοποθετείται ένας βηματοδότης στη σπονδυλική στήλη. Ένα πολύ μικρό και λεπτό ηλεκτρόδιο το οποίο δίνει το σωστό ρυθμό στα νεύρα ώστε να καλυφθεί το ανώμαλο ερέθισμα του πόνου. Μάλιστα, ο ασθενής έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ένταση της νευροτροποποίησης και να ρυθμίζει το αναλγητικό αποτέλεσμα ο ίδιος. Πριν την εμφύτευση της συσκευής γίνεται εκπαίδευση του ασθενούς στο νέο αυτό σύστημα και μια ομάδα από ιατρό, νοσηλευτή και τεχνικό είναι πάντα στη διάθεσή του ώστε να λύσει τυχόν προβλήματα.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για να βρω λύση στο χρόνιο πόνο μου;

Η τεχνική έχει ποσοστό επιτυχίας 85% και χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους στη νευροτροποποίηση ιατρούς. Στο Metropolitan General λειτουργεί Εξωτερικό Ιατρείο Πόνου και μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο 210 650 2662.

*Άρθρο της Ζηναϊδος Κοντούλη, Αναισθησιολόγου Ιατρείου Πόνου Μetropolitan General

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦθιώτιδα: Αγροτικό τούμπαρε στην Εθνική Οδό (εικόνες)Σήμερα 17:10 | Ειδήσεις

Το αγροτικό εξετράπη της πορείας του αριστερά και προσέκρουσε στο διαχωριστικό διάζωμα όπου και ανετράπη.

Πατέρας Κυριακής Γρίβα: Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώΣήμερα 16:25 | Ειδήσεις

Πριν ανοίξει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου επανέλαβε στο δικαστήριο ότι στον 40χρονο πρέπει να αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα (χάρτης)Σήμερα 17:33 | Ειδήσεις

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα. Πού υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα συνεργεία αυτοκινήτων;Σήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Μέχρι ποτε θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες συνεργείων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1: Το 12ο Grand Prix στη Μεγάλη Βρετανία έρχεται ζωντανά, αποκλειστικά σε ANT1 και ANT1+18:55Πάτρα: Εργάτης ακρωτηριάστηκε σε μηχανή πρέσας 18:41Σαλαμίνα: Συνελήφθη 45χρονος καταδικασμένος για ασέλγεια κατά ανήλικης18:27Κύθηρα: Φωτιά σε δασική έκταση - Εστάλη 11218:12Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα (χάρτης)17:58Φθιώτιδα: Αγροτικό τούμπαρε στην Εθνική Οδό (εικόνες)17:44Φωτιά στη Βουρβουρού: Στην μάχη και εναέρια μέσα - Μήνυμα από το 112 (βίντεο)17:30Κρήτη: Φωτιά στην Ιεράπετρα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής17:17Ψηφιακό πελατολόγιο: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα συνεργεία αυτοκινήτων;17:03Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:46Πατέρας Κυριακής Γρίβα: Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώ 16:31Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη: Νεκροί σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 16:16ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι ψευδείς δηλώσεις μετά το σκάνδαλο15:55Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω φωτιάς - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί15:41Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Όλα όσα συζητήθηκαν15:24Παναθηναϊκός: Πρώτη νίκη για τους «πράσινους» με 3-0 επί της Μέταλιστ15:07Κρήτη: Πεζός παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα14:53Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μεσανατολικό (βίντεο)14:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για ενδοοικογενειακή βία14:20Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο