LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2020 19:32

Κορονοϊός: Νεκρός ο γιατρός που “έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου”

Ο γιατρός προειδοποιούσε για την επιδημία πριν το μεγάλο ξέσπασμα και, μάλιστα, είχε κατηγορηθεί από τις αρχές για διάδοση φημών.

34χρονος - γιατρός - Λι Γουένλιανγκ - κορονοϊός

Ο Κινέζος οφθαλμίατρος που προσπάθησε να προειδοποιήσει για την επιδημία του κορονoϊού πέθανε σήμερα από την ασθένεια, σύμφωνα με το CNN και το BBC που επικαλούνται αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Λι Ουενλιάνγκ, 34 ετών, εργαζόταν στην Ουχάν και στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ανέφερε σε πρώην συμφοιτητές του, μέσω της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ότι επτά ασθενείς, εργαζόμενοι στην τοπική ιχθυαγορά, διαγνώστηκαν με μια ασθένεια που παραπέμπει στο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Λίγο αφότου ανήρτησε αυτό το μήνυμα ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από τους πολλούς γιατρούς που στοχοθέτησε η αστυνομία επειδή προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον νέο ιό, τις πρώτες ημέρες της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 560 άνθρωποι.

Στις 12 Ιανουαρίου ο γιατρός εισήχθη για νοσηλεία, αφού προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό.

«Λυπούμαστε πολύ για την απώλεια του Λι Ουενλιάνγκ», ανέφερε ο Δρ. Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Τιμούμε τη ζωή του και θρηνούμε για τον θάνατό του μαζί με τους συναδέλφους μας», πρόσθεσε.

34χρονος - γιατρός - Λι Γουένλιανγκ - κορονοϊός

Την ίδια ημέρα που ο Λι έστειλε το μήνυμα στους φίλους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες της επαρχίας ότι ασθενείς, εργαζόμενοι στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, έπασχαν από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας». «Οι οργανισμοί ή μεμονωμένα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες περί της θεραπείας στο κοινό χωρίς έγκριση», προειδοποιούσε αυτή η ειδοποίηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Ουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη για να συζητήσουν την επιδημία. Λίγο αργότερα, ο Λι κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Youth Daily.

Αργότερα την ίδια ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου ο Λι κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του έγιναν συστάσεις επειδή «διέδιδε φήμες στο διαδίκτυο» και «διατάραξε τη δημόσια τάξη». Αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση και υποσχέθηκε να μην διαπράξει άλλες «έκνομες ενέργειες». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για «διασπορά φημών».

Να σημειωθεί πάντως ότι αργότερα οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη.

Στις 10 Ιανουαρίου, αφού φρόντισε εν αγνοία του έναν φορέα του ιού, ο Λι άρχισε να βήχει, ανέβασε πυρετό και εισήχθη και ο ίδιος στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και σήμερα απεβίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο