LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2020 15:34

Βορίδης για αφρικανική πανώλη των χοίρων: νέα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής. Τι προβλέπει;

Γρίπη των Χοίρων - γουρούνια - H1N1

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών.

Σημείωσε ότι στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4/2 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο από το καλοκαίρι, όταν η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οικειοθελώς έλαβε μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβειας τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Τα νέα μέτρα

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα (σσ στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Επίσης, θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων. Τέλος, ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή, καθώς αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
  • Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  • Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άνω Λιόσια: Η μαφιόζικη επίθεση και ο γνώριμος των Αρχών 23:59ΕΛΑΣ - Νέες ταυτότητες: Εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου σε 81 αστυνομικά τμήματα23:49Λιβύη: Παραίτηση υπουργών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης23:35Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: “Γάζωσαν” αυτοκίνητο23:19ΗΠΑ: Έντεκα κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή της Νέας Ορλεάνης23:05Βασιλιάς Κάρολος: Η δημόσια εξομολόγηση για την κατάσταση της υγείας του 22:51Τασούλας στα Τίρανα: Kαλούμαστε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας22:36ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας - Η ανακοίνωση22:22Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου 22:08Αργολίδα: Αυτή ήταν η 27χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Ήταν γιατρός και πήγαινε για βάρδια στο νοσοκομείο21:54Κύπελλο Ελλάδας: Τα “πρέπει” του τελικού21:40Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος και επιστρέφει στη Στοκχόλμη ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν 21:26Καιρός: Η αφρικανική σκόνη κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα (βίντεο)21:12Τραμπ για Μπρους Σπρίνγκστιν: Είναι ένας σπαστικός κόπανος...20:57Τροχαίο - Αργολίδα: Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με... νεκροφόρα20:43Παναθηναϊκός - Λεσόρ: Δεν μπορώ να απαντήσω για τη συμμετοχή μου στο φάιναλ φορ20:28Τι καιρό θα κάνει στο Σάββατο20:14ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 23 Μαΐου20:00Μεσσήνη: Αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του19:46Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο