LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2020 12:36 | Ανανέωση: 06 Φεβρουαρίου 2020 12:50

Μητσοτάκης - Τζεντιλόνι: “πράσινο φως” για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της.

Κυρ. Μητσοτάκης - Paolo Gentiloni

Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Διάβασα τη συνέντευξή σας στην "Καθημερινή" και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχαν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης - Paolo Gentiloni

Ο Τζεντιλόνι απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι' αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κυρ. Μητσοτάκης - Paolo Gentiloni

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης - Paolo Gentiloni

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Πρωθυπουργός έγαψε "Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους 7 μήνες. Χαίρομαι που ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021"

Tweet - Μητσοτάκης - Τζεντιλόνι

Σταϊκούρας: Διεκδικούμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Τζεντιλόνι είχε νωρίτερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προσδιόρισε στις δηλώσεις του τους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
  • Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
  • Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  • Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
  • Η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
  • Η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
  • Η προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε, όμως, και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ - PAOLO GENTILONI

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και τι απαιτείται για τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις σημερινές προκλήσεις. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, απαιτείται:

Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.

  1. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
  2. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
  3. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ - PAOLO GENTILONI

Γεωργιάδης: ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με τον κ. Τζεντιλόνι

Άδωνις Γεωργιάδης - Paolo Gentiloni

Με τον Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. κ. Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κ. Νίκος Μαντζούφας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Η συνάντηση με τον Επίτροπο, κ. Paolo Gentiloni, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Προχωρήσαμε σε επισκόπηση του υλοποιούμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεων με γνώμονα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την ευρωπαϊκή βοήθεια για επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Gentiloni σημείωσε:
«Η συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν εποικοδομητική. Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή για την Ελλάδα είναι περίοδος επανενεργοποίησης της οικονομίας. Για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας τα νέα είναι καλά και χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας ιδίως με επενδύσεις. Αυτός είναι ο τομέας που η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν στενά τους επόμενους μήνες».

Άδωνις Γεωργιάδης - Paolo Gentiloni

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο για το αλαλούμ που επικρατούσε στους σιδηροδρόμουςΣήμερα 19:59 | Ειδήσεις

 Άλλο ένα ντοκουμέντο ασυνεννοησίας που μάλιστα, οδήγησε και σε ατύχημα αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1.

Φονική παράσυρση στη Χαλκιδική: Πώς συνέβη το περιστατικό - Στο νοσοκομείο η τραυματισμένη αστυνομικόςΣήμερα 16:21 | Ειδήσεις

Η αστυνομικός, μητέρα τεσσάρων παιδιών, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο και εν συνεχεία κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στη Θεσσαλονίκη.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βουτιά της θερμοκρασίας, χιόνια και ισχυρές καταιγίδες από αύριο το απόγευμαΣήμερα 14:56 | Ειδήσεις

Από το απόγευμα της Κυριακής μπαίνουμε ξανά σε ρυθμούς χειμώνα με τον καιρό να αλλάζει.

Ποιες χώρες τροφοδοτούν την Ρωσία με τα “εργαλεία” για να παράγει οπλικά συστήματαΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Πυκνώνουν οι αναφορές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών για ενδεχόμενο συμβατικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και μελών του ΝΑΤΟ έως το 2030, καθώς και για αυξανόμενη παραγωγή ρωσικών οπλικών συστημάτων. To Ant1news.gr εξετάζει τις χώρες πρόελευσης του μηχανολογικού εξοπλισμού που είναι πολύτιμος για την πολεμική βιομηχανία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών, κάποιες ανήκουν στο ΝΑΤΟ!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ - Συντάξεις Μαΐου: Πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς23:04Λαμία – Καλλιθέα: Καταδικαστική ήττα για τους γηπεδούχους22:51Βόλος: Συνελήφθη 51χρονος ψαροντουφεκάς22:37Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή22:22Άρης – ΟΦΗ: Δια χειρός… Μορόν22:09Απεργία – Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Ποιες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν κατ’ εξαίρεση21:55Λαύριο – Άρης: Επέστρεψαν στις νίκες οι φιλοξενούμενοι21:42Καλάθι του Πάσχα: Πότε κάνει “πρεμιέρα” - Τι θα περιλαμβάνει21:27Κολοσσός Ρόδου – Μαρούσι: Άλμα σωτηρίας για τους Ροδίτες21:13Ισπανία: Διαδηλώσεις κατά της στεγαστικής κρίσης (εικόνες)20:58ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Άνετη επικράτηση για τους γηπεδούχους20:45Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο για το αλαλούμ που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους20:30Γιατί οι Αμερικανοί έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους Ευρωπαίους;20:16Λεβαδειακός – Πανσερραϊκός: “Κλείδωσαν” την παραμονή οι γηπεδούχοι20:03Χανιά: Έσπασαν τζαμαρία κομμωτηρίου και πήραν το ταμείο19:49Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτυπούσε και έβριζε την 5χρονη κόρη της19:36Κρήτη: Πιάστηκαν στη “φάκα” με οπλοστάσιο19:22ΗΠΑ: Άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διοργάνωσε η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία19:09Χανιά: Είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά όλων των ειδών 18:55Ραφήνα: Επιχείρηση του Λιμενικού για τη διάσωση σκύλου που έπεσε στη θάλασσα18:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο