LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2020 11:58

Τροπολογία για ΛΑΡΚΟ: Ειδική διαχείριση και πώληση ή λουκέτο

Οι μειώσεις στους μισθούς, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και η απειλή πτώχευσης σε περίπτωση αποτυχίας.

Μεταλλεία - ΛΑΡΚΟ

Αύριο Παρασκευή, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την υπαγωγή της κρατικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της και αν δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός, τότε υποχρεωτικά θα πτωχεύσει.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ στο Euro2day.gr, για την τελευταία ευκαιρία διάσωσης της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, καθώς βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης παίρνοντας μαζί της και τη ΔEH, στην οποία χρωστά απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος 360 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο των διατάξεων είναι σχεδόν έτοιμο και προβλέπει ότι τον επόμενο μήνα θα εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής, ο οποίος και θα αναλάβει τη λειτουργία της χρεοκοπημένης βιομηχανίας με κρατική ένεση ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Θα επιδιώξει την οικονομική ανάταση της βιομηχανίας ακόμη και με μείωση των αποδοχών των 1.195 εργαζομένων της, την καταγραφή του ενεργητικού της, αλλά και ταχύτατες διαδικασίες για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη ΛΑΡΚΟ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Ένα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, που έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 500 εκατ. ευρώ, είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος, το οποίο ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 των πωλήσεών της. Πηγές αναφέρουν ότι ο ειδικός διαχειριστής θα επιδιώξει τη μέση μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%, με το μεγαλύτερο «ψαλίδι» να πέφτει στους υψηλόμισθους των 3.000 ευρώ εργαζομένους. Οι χαμηλόμισθοι δεν πρόκειται να γνωρίσουν μείωση των αποδοχών τους.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας, αναφέρουν πηγές, θα προβλέπει γρήγορα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών, με τελικό σκοπό το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο, με την ξεχωριστή πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των ορυχείων σε Καστοριά και Εύβοια. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να βρεθεί επενδυτής κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος θα περάσει τη νικελοβιομηχανία σε πιο δυναμική δραστηριότητα.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, επίσης, θεσπίζει fast track διαδικασία επίλυσης των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η κατάσταση σημαντικών πιστωτών της (π.χ. εγγεγραμμένα βάρη). Η διένεξη υπάρχει ουσιαστικά για το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Με τη νομοθετική ρύθμιση επίσης θα επιδιωχθεί η ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Ποσά που είχαν δοθεί στο παρελθόν και η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Μέτοχοι της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα με 33,4% και η ΔΕH με 11,2%. Μέχρι στιγμής η ΛΑΡΚΟ, όπως προαναφέρθηκε, έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και στους πιστωτές της. Εκτός από τα χρέη των 360 εκατ. ευρώ στη ΔEH, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. σε τράπεζες.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔEH έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο της ειδικής διαχείρισης στο Δ.Σ. της εταιρείας στις 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Χθες 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Χθες 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Χθες 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΧθες 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα23:59Σοβαρή ξηρασία πλήττει την Ευρώπη – Σε κατάσταση πίεσης πάνω από το 50% της ηπείρου23:50Ιράν: Πρώτη εμφάνιση του Χαμενεΐ ενώπιον κοινού μετά τον πόλεμο των 12 ημερών 23:37Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο