LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2020 11:58

Τροπολογία για ΛΑΡΚΟ: Ειδική διαχείριση και πώληση ή λουκέτο

Οι μειώσεις στους μισθούς, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και η απειλή πτώχευσης σε περίπτωση αποτυχίας.

Μεταλλεία - ΛΑΡΚΟ

Αύριο Παρασκευή, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την υπαγωγή της κρατικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της και αν δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός, τότε υποχρεωτικά θα πτωχεύσει.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ στο Euro2day.gr, για την τελευταία ευκαιρία διάσωσης της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, καθώς βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης παίρνοντας μαζί της και τη ΔEH, στην οποία χρωστά απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος 360 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο των διατάξεων είναι σχεδόν έτοιμο και προβλέπει ότι τον επόμενο μήνα θα εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής, ο οποίος και θα αναλάβει τη λειτουργία της χρεοκοπημένης βιομηχανίας με κρατική ένεση ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Θα επιδιώξει την οικονομική ανάταση της βιομηχανίας ακόμη και με μείωση των αποδοχών των 1.195 εργαζομένων της, την καταγραφή του ενεργητικού της, αλλά και ταχύτατες διαδικασίες για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη ΛΑΡΚΟ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Ένα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, που έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 500 εκατ. ευρώ, είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος, το οποίο ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 των πωλήσεών της. Πηγές αναφέρουν ότι ο ειδικός διαχειριστής θα επιδιώξει τη μέση μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%, με το μεγαλύτερο «ψαλίδι» να πέφτει στους υψηλόμισθους των 3.000 ευρώ εργαζομένους. Οι χαμηλόμισθοι δεν πρόκειται να γνωρίσουν μείωση των αποδοχών τους.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας, αναφέρουν πηγές, θα προβλέπει γρήγορα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών, με τελικό σκοπό το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο, με την ξεχωριστή πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των ορυχείων σε Καστοριά και Εύβοια. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να βρεθεί επενδυτής κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος θα περάσει τη νικελοβιομηχανία σε πιο δυναμική δραστηριότητα.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, επίσης, θεσπίζει fast track διαδικασία επίλυσης των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η κατάσταση σημαντικών πιστωτών της (π.χ. εγγεγραμμένα βάρη). Η διένεξη υπάρχει ουσιαστικά για το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Με τη νομοθετική ρύθμιση επίσης θα επιδιωχθεί η ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Ποσά που είχαν δοθεί στο παρελθόν και η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Μέτοχοι της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα με 33,4% και η ΔΕH με 11,2%. Μέχρι στιγμής η ΛΑΡΚΟ, όπως προαναφέρθηκε, έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και στους πιστωτές της. Εκτός από τα χρέη των 360 εκατ. ευρώ στη ΔEH, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. σε τράπεζες.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔEH έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο της ειδικής διαχείρισης στο Δ.Σ. της εταιρείας στις 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΏρα αποφάσεων για τους αγρότες - Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη σε συνάντησηΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 12.00, στη Νίκαια Λάρισας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Αθήνα οι συλληφθέντες της σπείρας στην Κρήτη - Βαρύ το κατηγορητήριοΣήμερα 11:27 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι και πότε αναμένεται η μεταγωγή τους στην Αθήνα

Γεωργιάδης - Προϋπολογισμός 2026: Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνουςΣήμερα 11:43 | Ειδήσεις

«Σήμερα δεν δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για λόγους κομματικής πειθαρχίας αλλά γιατί αξίζει να πείτε ναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2026.

Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά - Τέλος η "ομηρία" από χρέηΣήμερα 09:02 | Ειδήσεις

Πέρα από τις οικονομικές και νομικές συμβουλές, για πρώτη φορά το κράτος αναγνωρίζει επίσημα το ψυχολογικό βάρος της υπερχρέωσης, καλύπτοντας δωρεάν και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενδυνάμωσης και εμψύχωσης (mentoring).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κάτω από το όριο του 140% του ΑΕΠ η αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το 202612:12ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Αθήνα οι συλληφθέντες της σπείρας στην Κρήτη - Βαρύ το κατηγορητήριο11:58Γεωργιάδης - Προϋπολογισμός 2026: Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους 11:44Στάση αναμονής κρατούν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας11:30Ρωσία: Δύο νεκροί στην πόλη Σαράτοφ σε ουκρανικό πλήγμα με drone11:16ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη11:02Πάτρα: Επιτέθηκαν σε διανομέα και επιχείρησαν να τον ληστέψουν10:48Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 202610:34Επιθεώρηση Εργασίας: Ρεκόρ ελέγχων με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων - Τι προβλέπεται για το δώρο Χριστουγέννων10:20Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων10:06ΟΑΣΑ: Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Γενική Συνέλευση των εργαζομένων09:52Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας09:38Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά - Τέλος η "ομηρία" από χρέη09:24Ζελένσκι: H Κίνα προετοιμάζεται για πιο εντατική συνεργασία με την Ρωσία09:10Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Δεκεμβρίου08:56Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη σε συνάντηση08:42Λαβρόφ: Η Μόσχα επιθυμεί μια σειρά εγγράφων που θα στηρίζουν μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία 08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένη οβίδα κατά τη διάρκεια των εργασιών στο λιμάνι23:59Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη για το πρόστιμο από την τροχαία - Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους23:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο