LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2020 19:15

Χαλούμι: “Μάχη” για την κατοχύρωση του από την Κύπρο

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το πλάνο που θα ακολουθήσει η Κυπριακή κυβέρνηση. 

Χαλούμι - Κυπριακό - απειλή

Με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα του χαλουμιού, κατέληξαν στην πορεία που θα ακολουθηθεί και στη μάχη που θα δοθεί για την κατοχύρωση του προϊόντος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι, ενώ αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις προσπάθειες για κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

Στη συνέχεια, είπε, ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας πως σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις.

«Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντησή του με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκε, πρόσθεσε, και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, «καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο». Πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο του με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα και εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός αυτό», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις, εξήγησε, σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, συνέχισε, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

«Θα επιδιωχθεί να έχουμε συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους για να μπουν όλα στο τραπέζι και να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές που είναι σε εκκρεμότητα σήμερα και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική πτυχή του θέματος, ο κ. Καδής είπε ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά μεταβαίνει ενωμένη στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. «Ακούστηκαν βέβαια οι γνωστές απόψεις από κάποιους φορείς για απόσυρση του φακέλου, θεωρώ όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκόμενων ενστερνίστηκε αυτή την προσέγγιση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καταληκτική του τοποθέτηση», είπε.

Καταλήγοντας τόνισε πως «το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστείΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο μας προδιαγράφει την εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, σε μία χώρα διαφορετική από αυτήν που παραλάβαμε».

Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Συμβολικός αποκλεισμός (βίντεο)Σήμερα 12:04 | Ειδήσεις

Υπολογίζονται περίπου πάνω από 1000 άτομα και περίπου 100 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Οι παρουσιαστές του ANT1 News μας προσκαλούν στον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 ΔεκεμβρίουΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τα στούντιο του ΑΝΤ1 φιλοξενούν τον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης, για την στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση στο Εφετείο - Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς (εικόνες)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κρίνει συνολικά 42 κατηγορούμενους, ενώ η εισαγγελική πρόταση καλείται να κρίνει τρία κακουργήματα.


 




Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία - αγρότες: Άνοιξαν τους παράδρομους στον Μπράλο14:04Σοκ στη Λοκρίδα: Άνδρας καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του13:50Euroleague: Για το διπλό στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός13:36Οι παρουσιαστές του ANT1 News μας προσκαλούν στον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:22Μητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί13:08Ουγγαρία - Ορμπάν: "Παράνομη" η κίνηση της ΕΕ σχετικά με το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων12:54Αχαΐα: Του έσπασε το αμάξι, τον χτύπησε στο κεφάλι και εξαφανίστηκε12:40Χονγκ Κονγκ: Εννέα μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έρευνα για την πυρκαγιά στους ουρανοξύστες 12:26Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Συμβολικός αποκλεισμός (βίντεο)12:11Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Αντικοινοβουλευτική" η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου, λέει ο πρόεδρος της επιτροπής11:57Αλληλοκατηγορίες Μ. Λαζαρίδη και Μ. Αποστολάκη για προσαγωγή στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Κρήτη11:43Πάτρα: 89χρονη σκότωσε δύο κουτάβια και επιτέθηκε σε νεαρό11:29Μπλόκα Αγροτών: Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης11:15Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση στο Εφετείο - Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς (εικόνες)11:01Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:47Θεσσαλονίκη: Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ τους σήμερα στο λιμάνι - Ποια σημεία θα αποκλείσουν10:33ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID-19 και 7 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης10:19Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας10:05Ηράκλειο: Συνελήφθη 45χρονος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας09:52Μπλόκα Αγροτών: Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή09:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο