LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2020 19:15

Χαλούμι: “Μάχη” για την κατοχύρωση του από την Κύπρο

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το πλάνο που θα ακολουθήσει η Κυπριακή κυβέρνηση. 

Χαλούμι - Κυπριακό - απειλή

Με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα του χαλουμιού, κατέληξαν στην πορεία που θα ακολουθηθεί και στη μάχη που θα δοθεί για την κατοχύρωση του προϊόντος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι, ενώ αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις προσπάθειες για κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

Στη συνέχεια, είπε, ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας πως σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις.

«Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντησή του με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκε, πρόσθεσε, και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, «καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο». Πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο του με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα και εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός αυτό», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις, εξήγησε, σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, συνέχισε, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

«Θα επιδιωχθεί να έχουμε συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους για να μπουν όλα στο τραπέζι και να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές που είναι σε εκκρεμότητα σήμερα και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική πτυχή του θέματος, ο κ. Καδής είπε ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά μεταβαίνει ενωμένη στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. «Ακούστηκαν βέβαια οι γνωστές απόψεις από κάποιους φορείς για απόσυρση του φακέλου, θεωρώ όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκόμενων ενστερνίστηκε αυτή την προσέγγιση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καταληκτική του τοποθέτηση», είπε.

Καταλήγοντας τόνισε πως «το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Ελπίδα” - Μητσοτάκης: αναγνωρίζουμε με θάρρος τις αστοχίεςΣήμερα 13:45 | Ειδήσεις

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κακοκαιρία και την διαχείριση των προβλημάτων που επέφερε. Τι είπαν για την οικονομία.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμουςΣήμερα 13:02 | Ειδήσεις

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν απόψε και θα κρατήσουν έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ποιες περιοχές επηρεάζονται.

Φάλαινα στον Άλιμο: επιχείρηση για να βγει στα ανοιχτά (βίντεο)Σήμερα 08:18 | Ειδήσεις

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα για την εμφάνιση του Ζιφιού, ξεκίνησε η προσπάθεια για να οδηγηθεί στα ανοιχτά και να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Βιασμός ανήλικης - 14χρονη: ο ιερέας μου ζητούσε γυμνές φωτογραφίεςΣήμερα 11:21 | Ειδήσεις

Νέα καταγγελία σε βάρος του 37χρονου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί. Ο δικηγόρος του ξεκαθαρίζει όσα ισχύουν για την αδιαθεσία του επίσης ιερέα, πατέρα του κληρικού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ελπίδα” - Μητσοτάκης: αναγνωρίζουμε με θάρρος τις αστοχίες 13:59Καβάλα: Κάνουν μάθημα κουκουλωμένοι με κουβέρτες (εικόνες)13:45Υπουργείο Υγείας – ΗΔΙΚΑ: Παράταση συνταγών και παραπεμπτικών13:32Australian Open: Ο Τσιτσιπάς “λύγισε” από τον Μεντβέντεφ13:18Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: αντιφατικό τριήμερο με πάθη και μυστικά (βίντεο)12:52“Το Πρωινό” - Χριστοπούλου για Καγιά: ότι ήταν να λυθεί, λύθηκε όπου έπρεπε (βίντεο)12:38Αττική Οδός: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή από οδηγό για αποζημίωση12:25Ηλεία: Σκότωσαν σκυλιά με δηλητηριασμένες τσίχλες! 12:12Θεσσαλονίκη: Νέα επίθεση με γκαζάκια σε πολυκατοικία11:58Μητσοτάκης – Σολτς: Οικονομία και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ατζέντα της συνομιλίας τους11:44Βιασμός ανήλικης - 14χρονη: ο ιερέας μου ζητούσε γυμνές φωτογραφίες11:30Κηφισιά: Φωτιά σε παραπήγματα11:17Κορονοϊός – Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος λίγων μηνών11:04Καιρός: Ισχυρός παγετός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα10:50“Ελπίδα” – Βλάχος για Αττική Οδό: μην περιμένουν μεγάλες αποζημιώσεις οι πολίτες10:37Βιασμός – Θεσσαλονίκη: Οι τοξικολογικές εξετάσεις καθορίζουν τις εξελίξεις10:23Κύπρος: Σεισμός στην Πάφο10:09“Ελπίδα” - Γέρακας: “χωρίς ρεύμα για 5η μέρα, με μωρά στο σπίτι” (βίντεο)09:57Australian Open: Ο Ναδάλ προκρίθηκε στον τελικό09:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο