LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2020 18:27

ΕΕ: “Μαστίγιο και καρότο” για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Αυστηρότερη αλλά και πιο ευέλικτη κάνει την ενταξιακή διαδικασία η Κομισιόν...

Εδω Βρυξέλλες

Της Μαρίας Αρώνη

Αυστηρότερη αλλά και πιο ευέλικτη γίνεται η ενταξιακή διαδικασία για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ, μετά τις αλλαγές που πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μετά το γαλλικό βέτο τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Γαλλίας για μια περισσότερο πολιτική και όχι μόνο τεχνική ενταξιακή διαδικασία.

Οι αλλαγές αυτές δεν ισχύουν για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο που έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, αν το επιθυμούν, μπορούν και αυτές να εφαρμόσουν τη νέα ενταξιακή διαδικασία η οποία προσφέρει «πολλά καρότα, αλλά πολύ περισσότερα μαστίγια».

Ένα από τα μαστίγια αφορά στην περίπτωση που η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ή κάνει σοβαρά «πισωγυρίσματα». Σε αυτήν την περίπτωση, προβλέπεται η επανέναρξη της εξέτασης των κεφαλαίων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και η αναστολή των διαπραγματεύσεων ή και η πλήρης διακοπή τους αν τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά.

Η πρόταση της Επιτροπής δεν αλλάζει τους κανόνες ένταξης. «Μια υποψήφια χώρα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητά της δεν μπαίνει  στον αυτόματο πιλότο και θα πρέπει να αντανακλά τη δική της κοινωνική επιλογή για την εκπλήρωση των υψηλότερων ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών», αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής.

Όλιβερ Βάρχελι: «Εμμένουμε στις συστάσεις μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

«Στόχος μας παραμένει η πλήρης ένταξη των υποψήφιων χωρών στην ΕΕ. Η Επιτροπή εμμένει σθεναρά στις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρρεμπ στις 6-7 Μαΐου. «Ελπίζουμε ότι η πρόοδος θα επιταχυνθεί για να ληφθεί τελική απόφαση να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ», είπε ο Ούγγρος επίτροπος και πρόσθεσε: «Είναι μια γεωπολιτική και στρατηγική επένδυση που ελπίζουμε ότι θα υποστηριχθεί από όλα τα κράτη μέλη».

Η νέα ενταξιακή διαδικασία βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

1.       Αξιοπιστία: Θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία των υποψήφιων χωρών.

2.       Προβλεψιμότητα: Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τί αναμένει η ΕΕ από τις χώρες διεύρυνσης στα διάφορα στάδια της διαδικασίας. Θα προσδιοριστούν καλύτερα οι όροι που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο και παράλληλα θα υπάρχουν κίνητρα όπως π.χ. σταδιακή ένταξη σε επιμέρους πολιτικές της ΕΕ, στην αγορά και τα προγράμματα της ΕΕ εξασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού και αύξηση της χρηματοδότησης και των επενδύσεων.

3.       Δυναμισμός: Τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης θα ομαδοποιηθούν σε έξι θεματικές ενότητες. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίζουν για κάθε ομάδα κεφαλαίων ως σύνολο και όχι βάσει μεμονωμένων κεφαλαίων. Οι διαπραγματεύσεις για το κράτος δικαίου θα ειναι οι πρώτες που θα ανοίξουν και οι τελευταίες που θα κλείσουν, ενώ από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα εξαρτηθεί ο εν γένει ρυθμός των διαπραγματεύσεων.

4.       Ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση: Μεγαλύτερη δέσμευση στα πιο υψηλά ί μέσω τακτικών συνόδων κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και εντατικοποίηση των υπουργικών επαφών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικότερα στην παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)Σήμερα 09:23 | Τοπικά Νέα

Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί πλήρως ο οικισμός, ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)Σήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Τραγωδία στη Μαλαισία με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη σύγκρουση στον αέρα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό07:51Οι “illuminati” των ευρωψηφοδελτίων07:39“The 2Night Show” - Γιαννουδάκη: η “Αρχοντούλα” από τις “Ψυχοκόρες” και η βεντέτα (βίντεο)07:26Σητεία: Η “μαύρη χήρα” του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη07:13Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση “πυρηνικής αντεπίθεσης”07:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο