LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2020 14:47 | Ανανέωση: 04 Φεβρουαρίου 2020 14:53

Πολιτική κόντρα για το Μεταναστευτικό

Θύελλα στην Βουλή μετά τα επεισόδια στην Μυτιλήνη. Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Μηταράκης και Τζανακόπουλος. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις ροές.

Επεισόδια - πρόσφυγες - μετανάστες - Μυτιλήνη

Άγρια κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης πυροδότησε στη Βουλή η έκρυθμη κατάσταση στη Μυτιλήνη με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να εκτιμά πως ενδεχομένως τα επεισόδια να ήταν υποκινούμενα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των επιστροφών και πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά. "Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, δεν πιάσαμε την ταχύτητα που θέλαμε στη διαδικασία των επιστροφών, το αναγνωρίζω", είπε για να διευκρινίσει πως στόχος που έχει τεθεί είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, όπως είπε, έχουν γίνει 7 επιστροφές.

Στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα ειναι η μείωση των ροών και δεύτερη η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση Ειδικού Γραμματέα που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το Μητρώο με την καταγραφή των ΜΚΟ.

"Προφανώς υπήρξε υποκίνηση απο την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν, αυτό τους υποκίνησε", ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για ακροδεξιά ρητορική που πυροδότησε ακραίες καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου σε 55.609 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές το β΄ εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, οι 22.591 εόιναι υπηκοότητας Αφγανιστάν, οι 14.742 Συριακής υπηκοότητας, 4.244 Τουρκικής, 2.553 Ιρακινής, 2.180 υπηκοότητας Σομαλίας, 2.065 Παλαιστινιακής, 1.827 Λαϊκής Δημοκρατίας Κογκό (πρώην Ζαϊρ), 1.417 Ιρανικής, 660 Κογκό, 582 Καμερούν και 2.748 αλλοδαποί με λοιπές υπηκοότητες. Συνολικά, 55.609. Εξ αυτών, οι 22.184 συνελήφθησαν στη Λέσβο, οι 2.633 στην περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνομίας Α΄ Δωδεκανήσου, οι 4.761 στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, οι 7.508 στη Β΄Δωδεκανήσου, οι 3.777 στην περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Ορεστιάδας, οι 8.115 στη Σάμο και οι 6.601 στη Χίο.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν ως απάντησαν σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη, πως στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, από 9.7.2019 μέχρι 20.01.2020, έχει γίνει η επανεισδοχή στην Τουρκία 141 υπηκόων τρίτων χωρών και 28 Τούρκων υπηκόων αντίστοιχα.

Συλλήψεις - Μεταναστευτικό - Β εξάμηνο 2019 - Πίνακας

Μουζάλας: Η Κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και αν ακούγεται βαρύ. Ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ίδιος εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί ο κ. Στεφανής υπαγόταν στον κ. Μητσοτάκη, έχουνε μία απεριόριστη ευθύνη για όλα αυτά τα οποία γίνονται και τα θέλανε» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας «Ο κ. Μουτζούρης έχει μία απίστευτη συμβολή. Είμαστε επτά μήνες μετά και δεν συζητάμε ούτε για ένα συγκεκριμένο μέτρο. Ακόμη κι αυτό, το επικίνδυνο και γελοίο σχέδιο για πλωτό φράγμα, σχέδιο είναι».

«Πιστεύω ακράδαντα πια ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, όπως αυτό που συνέβη στη Μόρια και στη Μυτιλήνη, είναι πολιτική αυτό το πράγμα. Είναι κάτι αντίστοιχο, αλλά σε ένα εκρηκτικό πια επίπεδο, αυτού που είχε πει ο Σαμαράς, «ανακαταλάβετε τις πόλεις», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας., καταλήγοντας «οι νησιώτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και είναι εγκαταλελειμμένοι, αντιδρούν όπως αντιδρούν. Σηκώνει μία κριτική, για ποιο λόγο μπαίνουν εκεί άνθρωποι αμιγώς φασιστικής ιδεολογίας και δυστυχώς οι νησιώτες μέσα στην ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, αποδέχονται αυτό το πράγμα».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι είναι υπο διερεύνηση εάν ειναι υποκινούμενες οι εντάσεις στην Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά, αναφέρθηκε σε ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και ζήτησε συνεργασία πολιτικών και πολιτικών για τιςμ διαχείριση του προβλήματος.

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, αναφέρει «η εφαρμογή του Νόμου 4636/2019 της Κυβέρνησης ΝΔ, όπως είχαμε επισημάνει πριν λίγους μήνες, διέλυσε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο παραβιάζοντας σωρεία διατάξεων,  νομοθέτησε τα κλειστά κέντρα - φυλακές ακόμα και για τις ευάλωτες ομάδες μέχρι και για 36 μήνες, "έκοψε" τον ΑΜΚΑ και την πρόσβαση στην Υγεία για χιλιάδες ανθρώπους και τα παιδιά τους, ενώ συγκέντρωσε τα πυρά όλων, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν χρηματοδοτεί τα σχέδια για φυλακές, πλωτά φράγματα, κλπ. επειδή καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανικανότητα, την άγνοια, την αδράνεια προς την Ευρώπη και τις ευθύνες της και την ακροδεξιά γραμμή που υπηρετεί η κυβέρνηση, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη χώρα, και οδηγούν σε γεγονότα όπως αυτά που παρακολουθούμε στη Λέσβο που αντιμετωπίζονται, μάλιστα, με ακραία καταστολή».

Επεισόδια - πρόσφυγες - μετανάστες - Μυτιλήνη

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη:

  • Να σταματήσει η κυβέρνηση να “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχος τους -που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση- είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ.
  • Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
  • Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της, η Ελληνική Λύση αναφέρει "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να κηρύξει το Βόρειο Αιγαίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Επιτέλους πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αφήνει τους κατοίκους στο έλεος κάθε λαθρομετανάστη! Όταν καμπάνες των εκκλησιών, ήχησαν για πρώτη φορά μετά την KATOXH σε αυτή την έκταση, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει πλέον εκτός ελέγχου με αποτελέσματα καταστροφικά για ολόκληρη την περιοχή! H πρόταση μας οι ακρίτες να έχουν όπλα προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος των συνόρων, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί που έφτασαν στον τόπο μας δεν είναι μόνο οι γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, αλλά μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ενδεχομένως και τζιχαντιστές αλλά άτομα αμφιβόλων προθέσεων και σκοπών. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει στην πρόταση της για κλείσιμο των συνόρων, ισόβια για τους διακινητές λαθρομεταναστών, κατασκευή υποδομών σε ακατοίκητα νησιά και άμεσο κλείσιμο των ΜΚΟ που ευθύνονται για το απόλυτο χάος που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!"

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άτομο αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο