LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2020 18:17

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρο από την Ελλάδα στην Ιταλία (βίντεο)

Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε από σκάφη του Λιμενικού, μετά από καταδίωξη. Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση.

Διακινητές - μετανάστες - ιστιοφόρο

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών σκαφών, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, οκτώ μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι ο “αρχηγός” της οργάνωσης είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας. Συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμη πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το απόγευμα του Σαββάτου, μέλη της οργάνωσης μετέφεραν υπό διακίνηση αλλοδαπούς, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, από όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίον της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από καταδίωξη.

Διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές - μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Παράλληλα σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα έξι μέλη της οργάνωσης, καθώς και οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ από την σταχυολόγηση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία.

Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας. Στο τελικό στάδιο οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης.

Διακινητές - μετανάστες - ιστιοφόρο

Όπως προέκυψε από την έρευνα η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 € κατ’ άτομο.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,
  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,
  • συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
  • το χρηματικό των 2.500 € και
  • δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) της χώρας μας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL παρείχε, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με τα λοιπά Κράτη Μέλη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force , ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνελήφθησαν δύο τράπερ και οι συνεργοί τους για διακίνηση ναρκωτικών στην ΑττικήΣήμερα 21:10 | Ειδήσεις

Στην κατοχή τους βρέθηκε πάνω από 17 κιλά κάνναβης.

ΑΕΚ: 0-1 η Κραϊοβα με γκολ του ΜπαϊαράμΣήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Η Ένωση παλεύει να ανακτήσει τον έλεγχο ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει μια θέση στους 16.

Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για Νίκο Παππά: Είναι τσάμπα μάγκαςΣήμερα 20:50 | Ειδήσεις

Το σχόλιο του Γιώργου Παπαδάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το επεισόδιο με τον Νίκο Παππά και τον δημοσιογάφο Νίκο Γιαννόπουλο.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Δεσμός”Σήμερα 20:16 | Ειδήσεις

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, από τις 6 το πρωί στον ΑΝΤ1, κάθε τηλεθεατής θα μπορεί να συνεισφέρει τον δικό του οβολό, για παιδιά που χρειάζονται την αγκαλιά όλων μας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νότια του νησιού22:53ΑΕΚ: 0-1 η Κραϊοβα με γκολ του Μπαϊαράμ22:39Missing alert για την εξαφάνιση 14χρονης22:25Ο Νίκος Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για την επίθεση που δέχθηκε από τον Ν. Παππά - Είναι προσβλητικός22:11FIFA: Η Ρωσία επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 4 χρόνια;21:57Συνελήφθησαν δύο τράπερ και οι συνεργοί τους για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική (βίντεο)21:44Χειροπέδες σε 48χρονο Έλληνα καταζητούμενο στη Γερμανία για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ21:30Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για Νίκο Παππά: Είναι τσάμπα μάγκας21:16Δανία: Δεχθήκαμε κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία21:02Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα - Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Δεσμός”20:34Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων και τη μαστροπεία 20:20ANT1 Sports: Για το 2 στα 2 στη διαβολοβδομάδα ο Παναθηναϊκός κόντρα στην πρωτοπόρο Χάποελ20:06Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:52Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε αναμένονται οι πληρωμές19:38Τη διάθεση ρωσικών κεφαλαίων που είναι παγωμένα στη Γερμανία σκοπεύει να επιτρέψει ο καγκελάριος Μερτς19:24Πορτογαλία: Ο Παυλίδης με αξία 35 εκατ. ευρώ 8ος πιο ακριβός παίκτης - 27ος ο Ιωαννίδης19:10Λαμία: Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο - Κάηκε και δεύτερο όχημα (βίντεο)18:55Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου - Το πρόγραμμα της ημέρας18:41Κάλεσμα Φάμελλου σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις: Πάμε όλοι μαζί να ρίξουμε τον Μητσοτάκη18:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο