LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020 20:29

Κορονοϊός: διαβεβαιώσεις Κικίλια σε Μητσοτάκη

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργίου Υγείας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Σειρά σημαντικών θεμάτων από το χώρο της Υγείας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του νευραλγικού υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, η επιτάχυνση των προσλήψεων, η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δυναμική αντιμετώπιση της γρίπης, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, η επιτυχημένη εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Εξετάστηκαν επίσης οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης στα νοσοκομεία, η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης του ΕΣΥ, με πιλοτική εφαρμογή Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Επιπλέον συζητήθηκαν οι στόχοι του υπουργείου για την φαρμακευτική πολιτική, όπως η μείωση του clawback και του rebate αλλά και η αναδιάρθρωση και στελέχωση των ΜΕΘ και ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δωρεών «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους συνομιλητές του και τόνισε:

«Ξέρω ότι έχουν γίνει πολλά σε έναν χώρο ο οποίος διακρίνεται για παθογένειες και δυσλειτουργίες δεκαετιών. Που δοκιμάστηκε έντονα τα χρόνια της κρίσης και στάθηκε όρθιος σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυταπάρνησης και του επαγγελματισμού των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς μας στόχους να εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες μία λειτουργική Δημόσια Υγεία. Αυτό, βέβαια, σημαίνει την υλοποίηση του σχεδίου μας τόσο στο σκέλος των υπηρεσιών υγείας όσο -βέβαια- και στο σκέλος της Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε: «ειδικά στο δεύτερο σκέλος, αυτό της Δημόσιας Υγείας, πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει μία σημαντική νίκη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ένας νόμος ο οποίος δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εάν δεν τύγχανε της στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδικά ως προς τα καταστήματα εστίασης, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει σχεδόν απόλυτη εφαρμογή του νόμου και αυτό είναι μια επιτυχία που πιστώνεται όχι μόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά είναι συνολικά μία ένδειξη της ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας».

Εξέφρασε επίσης τη χαρά του «διότι πολύ σύντομα θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εξαιρετικά σημαντικές δράσεις για το πώς μπορούμε να προάγουμε συνολικά την υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας. Έτσι ώστε ολοένα και λιγότεροι πολίτες να χρειάζεται να προσφεύγουν στις υπηρεσίες Υγείας, είτε αυτές είναι πρωτοβάθμιες είτε είναι δευτεροβάθμιες».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Από τη μεριά του ο Β.Κικίλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον κοροναϊό και το στάδιο ετοιμότητας που βρίσκεται η χώρα μας.

Για το ζήτημα του κοροναϊού, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτό που έχω να συστήσω ως υπουργός Υγείας είναι ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές και να παρακαλέσω επίσης για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό.

Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας.Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά» .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε : «Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα.

Δύο είναι τα βασικά μηνύματα. Κατ' αρχάς, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, είδατε πόσο σωστά διαχειριστήκαμε το χθεσινό δείγμα στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο επίσημα «ύποπτο» δείγμα. Έγινε η ανάλυση δώδεκα η ώρα το βράδυ και βγήκε το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. 'Αρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο