LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020 10:53

Χρέη: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δυο επιλογές

Η εξωδικαστική λειτουργία και η απώλεια κάθε προστασίας σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία. Πώς θα δίνεται η δεύτερη ευκαιρία.

Εφορία - Λεφτά - κομπιούτερ

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, έχει μόνιμο ως προς τη ρύθμιση χαρακτήρα, θα γίνεται εξωδικαστικά και καταργεί την προστασία οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία.

Στηρίζεται στη φιλοσοφία της «δεύτερης ευκαιρίας», καθώς όσοι οφειλέτες με χρέη σε εφορία, ταμεία, ΔΕΚΟ δηλώσουν πτώχευση, θα χάσουν μεν την περιουσία τους, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές, θα έχουν όμως τη δυνατότητα να βγουν καθαροί από χρέη και σε χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κινείται στην περιοχή των 2 ετών να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση είτε στο επιχειρείν είτε σε δανεισμό.

Η καινοτομία του νέου πλαισίου είναι πως για πρώτη φορά θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα πτωχευτικό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα ενσωματώσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό με αλλαγές, όμως, οι οποίες θα σχετίζονται με το μέγεθος (τζίρος, οικονομικά μεγέθη) της επιχείρησης, αλλά και το ποσοστό των πιστωτών που πρέπει να κινήσουν πτωχευτική διαδικασία.

Κοινή Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Ένωση Τραπεζών- θα συστήσουν μια κοινή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις.

Η ρύθμιση ή η αίτηση πτώχευσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, το Κτηματολόγιο, μερίδες αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών και με το περιουσιολόγιο, το οποίο θα προκύψει από τον «λευκό Τειρεσία» και θα περιέχει όλη την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Ρύθμιση

Οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους (εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ) σε μία ρύθμιση. Επί της ουσίας, το δημόσιο θα έρθει να συγχωνεύσει τις επιμέρους ρυθμίσεις σε μία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει μέχρι την 30ή Απριλίου. 

Η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά, με την υποχρέωση του οφειλέτη να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τα στοιχεία που θα αντλεί η πλατφόρμα από τα συνδεδεμένα με αυτήν μέρη (εφορία, τράπεζες, κτηματολόγιο κ.λπ.) και κατόπιν επεξεργασίας αυτών από τους πιστωτές, θα του προτείνεται ένα δοσολόγιο, το οποίο θα διαφέρει ως προς το ύψος της δόσης αλλά και τον αριθμό (των δόσεων) από πιστωτή σε πιστωτή. 

Πτώχευση

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να δηλώσει πτώχευση ή οι πιστωτές κρίνουν -δυνατότητα που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα τους δίνει ο νόμος- ότι πρέπει να πτωχεύσει διότι έχουν διαπιστώσει ότι αποκρύπτει περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία και ταυτόχρονα δεν είναι συνεργάσιμος για ρύθμιση, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια άλλη -άγνωστη έως σήμερα για τα ελληνικά δεδομένα- κατάσταση. 

  1. Εφόσον δηλώσει πτώχευση, θα ρευστοποιηθεί η περιουσία για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς τους πιστωτές.
  2. Στην περίπτωση που η αξία της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί υπολείπεται των χρεών, τότε το υπόλοιπο μέρος των οφειλών θα υπαχθεί σε ρύθμιση.
  3. Διαγραφή (κούρεμα) του υπολοίπου των χρεών που θα μείνει μετά και τη ρευστοποίηση από τους πιστωτές της περιουσίας θα προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό και θα δίνεται σε όσους πραγματικά δεν έχουν εισοδήματα και περιουσία και εφόσον «δεν λειτούργησαν με δόλο». Δηλαδή δεν ανήκουν σε όσους μπορούσαν να εξυπηρετούν τα χρέη τους ρυθμίζοντάς τα και δεν το έπρατταν συνειδητά (στρατηγικοί κακοπληρωτές).
  4. Μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας και για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν έχει ακόμη κλειδώσει αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί στα δύο χρόνια, ο πρώην οφειλέτης θα καθαρίσει εντελώς από τη «στάμπα» των χρεών και θα μπορεί -εφόσον έχει εισόδημα- ακόμη και να ξαναδανεισθεί. Επί της ουσίας, αποκτά εκ νέου πιστοληπτική ικανότητα. 

Πηγή: euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR ΑθηνώνΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την παραίτησή του νωρίτερα.

Αγρότες: Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας (εικόνες)Σήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Το κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει και η είδηση του βανδαλισμού των τρακτέρ δύο αγροτών που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 .

Σοκ στο Αιγάλεω: Ηλικιωμένη αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημαΣήμερα 18:03 | Ειδήσεις

Η ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τσιάρας: Χωρίς ΑΤΑΚ και το 2026 αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτωνΣήμερα 16:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δεκατεσσάρων μπλόκων στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου19:08Κιλκίς: Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση18:54Λάρισα: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα - Απεγκλωβίστηκε οικογένεια με μωρό18:40"Αποκαλύψεις" - Εξαφάνιση 16χρονης: Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών18:26Σοκ στο Αιγάλεω: Ηλικιωμένη αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημα18:16Σε απόγνωση οι βιομηχανίες λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων18:06Το Ιράν υπόσχεται γρήγορες δίκες για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί - Σήμερα η εκτέλεση 26χρονου κρατουμένου17:56Ερέτρια: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων σε σχολείο 17:46Νέος κύκλος ειδοποιητηρίων στο πλαίσιο των διασταυρωτικών ελέγχων οχημάτων – Ήδη καταγράφονται τα πρώτα δεδομένα συμμόρφωσης17:36Εξαφάνιση 16χρονης Λόρα: Βίντεο ντοκουμέντο από την παρουσία της στην περιοχή του Ζωγράφου 17:26Λεβαδειακός: Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η ομάδα της Βοιωτίας - Πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας17:16Εξαφάνιση 16χρονης: Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τη Λόρα στην Αθήνα στις "Αποκαλύψεις" - Της δείξαμε τη φωτογραφία της και έφυγε17:06Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:52Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο - "Έπεσαν" πυροβολισμοί16:42Αθήνα: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους στο κέντρο της πόλης16:32Θεσσαλονίκη: Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα διόδια Μαλγάρων16:22Τσιάρας: Χωρίς ΑΤΑΚ και το 2026 αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων16:12"Αποκαλύψεις" - Φοινικούντα: Οι αναζητήσεις στο ChatGPT που "καίνε" τον ανιψιό του θύματος16:02Συνάντηση Τασούλα - Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο 15:52Μητσοτάκης - Ψηφιακός δικαστικός φάκελος: Εξοικονομούμε χρόνο, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, προωθούμε τη διαφάνεια 15:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο