LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2020 17:16

Ερντογάν προς ΗΠΑ: δώστε πίσω τα λεφτά μας ή τα F-35

“Επίθεση” του Τούρκου προέδρου και στην Ρωσία για την βορειοδυτική Συρία…

AP - Τραμπ - Ερντογάν - F-35 - S-400

Σε “διπλό ταμπλό” χτύπησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει είτε να δώσει αποζημιώσεις ή τα αεροσκάφη με αφορμή την έξοδο την Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

 «Οι S-400 είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Όσο για τα F-35, θα μας δώσουν τα χρήματά μας πίσω ή θα μας δώσουν τα αεροπλάνα», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας από περιοδεία στην Αφρική. Συγκεκριμένα για τους S-400 είπε πως η όλη συζήτηση είναι ανούσια καθώς γίνονται ήδη βήματα προόδου κάθε μέρα. «Δεν είναι δυνατό να κάνουμε βήμα πίσω. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους για το κόστος, τα εξαρτήματα κλπ».

Για τα F-35 σημείωσε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ έχει αρκετά εξαρτήματα που έλαβαν από Τουρκία. «Μας έδωσαν 5 (αεροσκάφη). Αργότερα όταν προέκυψαν προβλήματα, αποφασίστηκε να μην μας τα στείλουν. Τώρα που βρισκόμαστε; Θα μας δώσουν τα χρήματά μας πίσω; Ακόμα και να δεν μας δώσουν πίσω τα λεφτά, δεν τέλειωσε ο κόσμος...Θα βρούμε από αλλού, θα τα φτιάξουμε μόνοι μας. Έχουμε ήδη κοινοπραξίες».

Στο "στόχαστρο" του Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο "Πλανητάρχης" και το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ερντογάν εναντίον Μόσχας για τη βορειοδυτική Συρία

Από το στόμα του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η Μόσχα , την οποία κατηγόρησε ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία, όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.

«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες. Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η σπάνια αυτή κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Η κλιμάκωση της βίας ώθησε δεκάδες χιλιάδες Σύρους να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα για ένα νέο κύμα προσφύγων.

«Οι αρμόδιες αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: “Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο”», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

 

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια λιτή ανακοίνωση του, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS , δηλώνει ότι « η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR ΑθηνώνΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την παραίτησή του νωρίτερα.

Αγρότες: Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας (εικόνες)Σήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Το κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει και η είδηση του βανδαλισμού των τρακτέρ δύο αγροτών που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 .

Εξαφάνιση 16χρονης: Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τη Λόρα στην Αθήνα στις "Αποκαλύψεις" - Της δείξαμε τη φωτογραφία της και έφυγεΣήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, η 16χρονη ήταν μόνη της και ψώνιζε ήρεμη σε σούπερ μάρκετ.

Τσιάρας: Χωρίς ΑΤΑΚ και το 2026 αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτωνΣήμερα 16:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δεκατεσσάρων μπλόκων στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το Ιράν υπόσχεται γρήγορες δίκες για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί - Σήμερα η εκτέλεση 26χρονου κρατουμένου17:56Ερέτρια: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων σε σχολείο 17:46Νέος κύκλος ειδοποιητηρίων στο πλαίσιο των διασταυρωτικών ελέγχων οχημάτων – Ήδη καταγράφονται τα πρώτα δεδομένα συμμόρφωσης17:36Εξαφάνιση 16χρονης Λόρα: Βίντεο ντοκουμέντο από την παρουσία της στην περιοχή του Ζωγράφου 17:26Λεβαδειακός: Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η ομάδα της Βοιωτίας - Πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας17:16Εξαφάνιση 16χρονης: Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τη Λόρα στην Αθήνα στις "Αποκαλύψεις" - Της δείξαμε τη φωτογραφία της και έφυγε17:06Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:52Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο - "Έπεσαν" πυροβολισμοί16:42Αθήνα: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους στο κέντρο της πόλης16:32Θεσσαλονίκη: Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα διόδια Μαλγάρων16:22Τσιάρας: Χωρίς ΑΤΑΚ και το 2026 αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων16:12"Αποκαλύψεις" - Φοινικούντα: Οι αναζητήσεις στο ChatGPT που "καίνε" τον ανιψιό του θύματος16:02Συνάντηση Τασούλα - Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο 15:52Μητσοτάκης - Ψηφιακός δικαστικός φάκελος: Εξοικονομούμε χρόνο, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, προωθούμε τη διαφάνεια 15:42Ταϊλάνδη: Τους 32 έφτασαν οι νεκροί από πτώση γερανού σε επιβατικό τρένο15:32Αγρότες: Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας (εικόνες)15:22Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο - Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί15:11Μαρινάκης για βανδαλισμό τρακτέρ: Επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες – Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν15:00Καλάβρυτα: Έκρηξη σε σπίτι από μηχάνημα οξυγόνου - Τραυματίστηκε 80χρονος (εικόνες)14:49Μπλόκο Νίκαιας: Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στην συνάντηση με τον Μητσοτάκη (εικόνες)14:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο