LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2020 16:51

Κομισιόν: “Αυστηρές” οδηγίες για τα δίκτυα 5G

Μπαίνουν συγκεκριμένοι περιορισμοί για προμηθευτές που παρουσιάζουν «αυξημένο κίνδυνο»

ΔΙΚΤΥΟ 5G

Της Μαρίας Αρώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια σειρά από «αυστηρές» οδηγίες για την εγκατάσταση του δικτύου 5G, (πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών) στην Ευρώπη. 

Οι οδηγίες αυτές που συντάχθηκαν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Μεταξύ άλλων, τα κράτη-μέλη καλούνται να φροντίσουν ώστε η κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών να έχει στη διάθεσή της πολλούς προμηθευτές για την αποφυγή της εξάρτησης από εταιρείες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου. 

Οι οδηγίες προβλέπουν συγκεκριμένους περιορισμούς για τους προμηθευτές που παρουσιάζουν «αυξημένο κίνδυνο». Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε στην κινεζική Huawei που οι ΗΠΑ θεωρούν ύποπτη για κατασκοπεία.

Ο Επίτροπος βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει "κατ’ αρχήν" να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες». «Το θέμα δεν είναι να στοχοποιήσουμε κάποιον συγκεκριμένο προμηθευτή ή χώρα, αλλά να μπουν αυστηροί κανόνες. Θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, πρώην υπουργός οικονομίας της Γαλλίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης και επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα εξής: «Το 5G, με έσοδα που εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 225 δισ. ευρώ το 2025 παγκοσμίως, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά και η κυβερνοασφάλεια στον τομέα αυτό είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης. Αφορά δισεκατομμύρια συνδεδεμένα αντικείμενα και συστήματα, μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τραπεζικές συναλλαγές και η υγεία, καθώς και συστήματα βιομηχανικού ελέγχου που μεταφέρουν ευαίσθητες πληροφορίες και υποστηρίζουν συστήματα ασφαλούς λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, τα δίκτυα 5G προσφέρουν περισσότερα δυνητικά σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους λόγω της πιο αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής τους, της έξυπνης υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές του δικτύου, της ανάγκης για περισσότερες κεραίες και της αυξημένης εξάρτησής τους από λογισμικό. Οι απειλές για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Δεδομένου ότι πολλές κρίσιμες υπηρεσίες θα εξαρτώνται από το 5G, η εγγύηση της ασφάλειας των δικτύων είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την ΕΕ.».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο