LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2020 15:32

Δένδιας: στρατηγικός στόχος η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

Σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Μαυροβουνίου ειχε ο Υπ. Εξωτερικών.

Δένδιας - Μαυροβούνιο

Στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς στην Ποντγκόριτσα, ενώ παράλληλα κάλεσε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή να ακολουθούν τους κανόνες καλής γειτονίας.

"Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας", σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε "Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επαναλάβω την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις προσπάθειές σας για την ένταξη στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα της ΕΕ".

"Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ήταν ενεργητική στην εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την ευρύτερη περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. "Επιλέξαμε τον δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία από όλους τους γείτονές μας, στην ευρύτερη περιοχή".

Δένδιας - Μαυροβούνιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα σήμερα με τον κ. Νταρμάνοβιτς, αλλά και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιβάν Μπράτζοβιτς, συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των "εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις".

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ακόμη ότι στα πλαίσια των προσπαθειών της Ελλάδος να αναζωογονηθεί η Διαδικασία Διεύρυνσης, θα διοργανωθεί στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, μια υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε διάφορους τομείς στις ήδη πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, όπως "στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον".

Πρόσθεσε δε, πως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, "την επιτυχημένη αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου", από Ελλάδα και Ιταλία. "H Ελλάδα έχει υποστηρίξει με σταθερότητα την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύρυνση της ΕΕ. Είναι εξάλλου η χώρα που ξεκίνησε τη διαδικασία της διεύρυνσης με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003", επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Νταρμάνοβιτς αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση να συνεχίσουν στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Συζητήθηκαν ακόμη η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, το μεταναστευτικό, καθώς και η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη. "Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της συνεργασίας μας τους τομείς της άμυνας, των δικτύων, της ναυτιλίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, καθώς και των επενδύσεων", σημείωσε.

Δένδιας - Μαυροβούνιο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑλέξης Τσίπρας – Ιθάκη: Κατάμεστο το Παλλάς για την παρουσίαση του βιβλίου του (βίντεο)Σήμερα 20:06 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, θα επιχειρήσει να αναβιώσει το δίπολο Μητσοτάκης-Τσίπρας.

Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Το αστυνομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτώνΣήμερα 19:37 | Ειδήσεις

«Η καλύτερη λύση δεν είναι η αστυνομική, αλλά η πολιτική».

Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω κακοκαιρίας, ο δήμος ΑθηναίωνΣήμερα 20:01 | Ειδήσεις

Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες φέτος θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ21:36Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω κακοκαιρίας, ο δήμος Αθηναίων21:22Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Το αστυνομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτών 21:08Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό20:54Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:44Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον ΟΦΗ και... περιμένει για να δει αν θα «μείνει» στην πρώτη τετράδα20:34Αλέξης Τσίπρας – Ιθάκη: Κατάμεστο το Παλλάς για την παρουσίαση του βιβλίου του (βίντεο)20:24ANT1 Sports: "Μάχες" στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας20:10Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό το τελωνείο Ευζώνων19:56Σέρρες: Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία έφτασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες19:42Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις και τη βιομηχανία19:28Κύπελλο Ελλάδας: Τιτανομαχία στο Χαριλάου - Τα κρίσιμα ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής 19:14Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων19:04Ηράκλειο: Συνελήφθη ζευγάρι μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσαν τα οχτώ ανήλικα παιδιά τους18:50Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή: Παρατείνεται η απεργία18:36Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά Περιφέρειες18:22Φωτιά σε εστιατόριο στο Νέο Κόσμο18:08Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο