LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2020 17:33

Επιτυχής η έκδοση του 15ετούς ομολόγου

Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές. Πως διαμορφώθηκε το επιτόκιο του ομολόγου. Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Με προσφορές που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ έκλεισε αργά το μεσημέρι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου.

Το έντονο ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο του ομολόγου, το όποιο θα λήγει το 2035, να διαμορφωθεί κάτω από το 1,9%.

Με την έκδοση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θ΄ αντλήσει από την αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η επιτυχής έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου ενέχει και μία συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως απεδέχθησαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ΕΔΧ καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033. Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι λεγόμενοι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί (τον Ιούνιο του 2018) να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων εγκαινιάζεται επιτυχώς το δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές: Θετική η πρώτη αποτίμηση 

Θετική είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αποτίμηση από τη σημερινή έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αρχικά υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση». Όπως τονίζουν οι πηγές: «15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» καθώς και ότι «η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δισ. ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού».

Κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές». Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα, πως «μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032, που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές».

 Σταϊκούρας: επιτυχία για την ελληνική οικονομία 

Για επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστους Σταϊκούρας.  Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της». 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο