LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2020 09:22

Απειλή για το κρασί η κλιματική αλλαγή

Μεγάλη επιστημονική έρευνα για το μέλλον της καλλιέργειας αμπελιού σε συνάρτηση με την άνοδο της θερμοκρασίας.

κρασί - ποτήρι

Όπως η κλιματική αλλαγή απειλεί τα σπίτια και τα τρόφιμα των ανθρώπων, μια παρόμοια απειλή αφορά τα αμπέλια ανά τον κόσμο και άρα την παραγωγή κρασιού. Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου, οι περιοχές του πλανήτη που σήμερα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια αμπελιών, θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό (έως 56%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Αν μάλιστα η άνοδος της θερμοκρασίας ξεφύγει από κάθε έλεγχο και φθάσει τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τότε το 85% των σημερινών καλλιεργειών για οινοποιία θα εξαφανιστούν. Η μελέτη προτείνει στους καλλιεργητές, ως βασική στρατηγική προσαρμογής, να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τις ποικιλίες που καλλιεργούν, ώστε να προτιμούν αμπέλια πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και στη ζέστη.

Αυτή η ανακατανομή των καλλιεργειών μπορεί να περιορίσει τις απώλειες στο 24% (αντί 56%) σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς και στο 58% (αντί 85%) σε περίπτωση ανόδου κατά τέσσερις βαθμούς, σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερες από 1.100 ποικιλίες σταφυλιών και τα αμπέλια της οινοποιίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές αλλαγές, λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Κατά κάποιο τρόπο, το κρασί είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο, που προειδοποιεί πρώτο για τις κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία, καθώς αυτά τα αμπέλια είναι άκρως ευαίσθητα στο κλίμα», δήλωσε ο ερευνητής Μπένζαμιν Κουκ του Παρατηρητηρίου της Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο είναι δυνατό η αμπελοκαλλιέργεια να γίνει πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή μέσω της ευρείας διαφοροποίησης και γεωγραφικής μετακίνησης των ποικιλιών, εστιάζοντας σε γνωστές ποικιλίες (cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, syrah κ.α.). Σύμφωνα με τους ερευνητές, για παράδειγμα, στη Βουργουνδία της Γαλλίας οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν το κυρίαρχο pinot noir με τα πιο ανθεκτικά syrah και grenache, ενώ στο Μπορντό το mourvedre (γνωστό και ως monastrell) θα πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσει το cabernet sauvignon και το merlot. Γενικότερα, ποικιλίες όπως οι syrah, grenache και mourvedre αναμένεται να γίνουν πιο δημοφιλείς στις σημερινές οινοπαραγωγές περιοχές.

Οι ψυχρότερες οινοπαραγωγές περιοχές, όπως η Γερμανία, οι ΒΔ ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, δεν θα υποστούν σχεδόν καθόλου απώλειες στο σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς. Όμως αυτές οι περιοχές θα γίνουν πλέον καταλληλότερες για την καλλιέργεια ποικιλιών που προτιμούν θερμότερο κλίμα (π.χ. merlot και grenache), ενώ οι ποικιλίες που προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίες (π.χ. pinot noir), θα επεκταθούν προς τα βόρεια σε περιοχές που σήμερα δεν είναι κατάλληλες για αμπέλια (Καναδάς, Βόρεια Ευρώπη, Τασμανία).

Οι νοτιότερες περιοχές (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αυστραλία κ.α.), σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες αμπελοκαλλιεργειών, επειδή ήδη υποχρεώνονται να καλλιεργούν ποικιλίες πιο ανθεκτικές στη ζέστη. Σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από δύο βαθμούς, ο Ευρωπαϊκός Νότος θα δυσκολευθεί περισσότερο από ό,τι ο Βορράς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της αλλαγής ποικιλιών.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στις καλλιεργούμενες ποικιλίες θα συνεπάγεται σημαντικές -αν και όχι αξεπέραστες- προκλήσεις σε νομοθετικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να μάθουν επίσης πώς να καλλιεργούν σωστά τις πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή ποικιλίες, πράγμα όχι εύκολο για ανθρώπους που συχνά ακολουθούν μια μακρά παράδοση εκατοντάδων ετών. Ενώ και οι καταναλωτές θα πρέπει σταδιακά να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η αγαπημένη τους ποικιλία κρασιού ίσως δεν θα είναι εξίσου εύκολα διαθέσιμη στο μέλλον.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην ΕυρώπηΣήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί εξετάζουν τη σημασία των νέων μεταλλάξεων του υποστελέχους Κ και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθειαΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου ειρήνευσης, που ετοίμασαν οι ΗΠΑ, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Ο εντοπισμός του παιδιού έγινε από διερχόμενους πολίτες και αναζητούνται οι γονείς του, οι άλλοι συγγενείς.

F1: Ο Λάντο Νόρις την pole position στο Λας ΒέγκαςΣήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Την τρίτη διαδοχική "pole position" του και 16η στην καριέρα του πανηγύρισε ο Λάντο Νόρις, στα δοκιμαστικά που διεξήχθησαν υπό βροχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές ρουχισμού από καταστήματα της Αττικής11:12Χωρίς Οσμάν στη Μύκονο ο Παναθηναϊκός10:58ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατομμύρια ευρώ10:44F1: Ο Λάντο Νόρις την pole position στο Λας Βέγκας10:30Κυρανάκης - ΟΣΥ: Δεν τιμωρούμε αλλά σεβόμαστε τους ανθρώπους που περιμένουν το λεωφορείο10:16Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της Αθήνας10:02Διαρρήκτες για κλάματα - Τραυματίστηκαν πηδώντας από το μπαλκόνι09:49Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθεια09:35Στις 20.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 202609:22Γρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη09:08ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου08:55Δολοφονία Κένεντι: Ποιος σκότωσε τον JFK;08:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Νοεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο