LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2020 23:08

Βρούτσης: Οι πέντε πυλώνες του νέου ασφαλιστικού

Για την μεταρρύθμιση και τους όρους βιωσιμότητας του νέου ασφαλιστικού μίλησε ο Υπουργός Εργασίας. 

Γιάννης Βρούτσης - Υπουργός Εργασίας

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία αναλυτική αναλογιστική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που διασφαλίζει όρους βιωσιμότητας έως το 2070» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). 

Όπως είπε, αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι από τις τελευταίες, καθώς στηρίζεται στις καλές πρακτικές, «που κληρονομήσαμε, τις οποίες διατηρούμε, αλλάζουμε ό,τι μας επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ευθυγραμμιζόμαστε απόλυτα και ικανοποιούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και, τέλος, μετατρέπουμε το ασφαλιστικό σε πραγματικό ασφαλιστικό, με την έννοια της ανταπόδοσης, της βιωσιμότητας και, κυρίως, της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος». 

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει πέντε πυλώνες. Όπως ανέφερε, ο πρώτος πυλώνας αποκαθιστά την ανταποδοτικότητα του συστήματος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι συμβαδίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και, ταυτόχρονα, «τις πολιτικές μας απόψεις ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να έχει προνοιακά χαρακτηριστικά, αλλά ανταποδοτικά - και να αποδίδει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας, τις συντάξεις οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών». 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά, και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, από την 1η Οκτωβρίου 2019. Διευκρίνισε δε, ότι θα αποδοθούν αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, βγει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την κατηγορία του πληθυσμού που τιμωρήθηκε πιο πολύ από τις υπόλοιπες, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με το εισόδημά τους. «Άλλο ασφαλιστικό, άλλο φορολογικό» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα. 

Όπως ανέφερε, θεσπίζονται επτά κατηγορίες, και στην αρχή κάθε χρόνου θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Το επόμενο έτος, όπως συμπλήρωσε, θα μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας, ή ο αγρότης, ή ο αυτοαπασχολούμενος, να επιλέξει διαφορετική κατηγορία. «Το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ελευθερία» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας ότι για τους αγρότες ισχύει ειδικό πλαίσιο αναφοράς. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι και για την περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης. «Είναι πιο συμφέρον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να παραμένουν πάνω από 30 χρόνια και μία ημέρα στο ασφαλιστικό σύστημα. Άρα, δημιουργούμε ελκυστικότητα» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης. Μετά τη δεύτερη κατηγορία, θεσμοθετείται πλαφόν στην εισφορά για την υγεία, που ανέρχεται στα 60 ευρώ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους μισθωτούς που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ισχύσει ένα ευνοϊκότερο καθεστώς. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται η διοικητική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λέγοντας ότι προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε e-ΕΦΚΑ. «Η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο εγχείρημα είναι η ψηφιακή σύνταξη. Όπως είπε, από την 1η Ιουνίου 2020, το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά, ενώ στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, να εκδίδεται ψηφιακά το 85% των νέων συντάξεων. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αυστηροποιείται το εργατικό πλαίσιο, με την ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος είναι οι καθαροί κανόνες στην αγορά εργασίας και όχι οι αθέμιτες συμπεριφορές. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι προωθείται και η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας. 

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που είναι η μετεξέλιξη της «ΕΡΓΑΝΗ Ι». «Στον πυρήνα της "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" θα είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας επίσης ότι θα ακολουθήσει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κάτω από την «ομπρέλα» του ILO για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου. 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο