LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2020 15:59

Στο Άουσβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας άλλος τόπος δεν έχει ταυτιστεί τόσο με την ανθρώπινη βαρβαρότητα

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού, από την Πολωνία. Η επίσκεψη με την Μαρέβα Μητσοτάκη στο Άουσβιτς.

Κυριάκος - Μαρέβα - Μητσοτάκη - Άουσβιτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς, επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους του στρατοπέδου στην Πολωνία.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ. Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μέσα από τον χώρο του 'Αουσβιτς.

Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος ιστορικός -του ναζισμού- Ian Keyshaw έγραψε ότι "ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία". Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον ερυθρό στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ. Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα».

Κυριάκος - Μαρέβα - Μητσοτάκη - Άουσβιτς

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944 στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν έγραψαν ότι: πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Την μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα. Μαζί με την υπόσχεση -την οποία δίνουμε όλοι- ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Κυριάκος - Μαρέβα - Μητσοτάκη - Άουσβιτς

Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, μπήκαν στα κτίρια και στα κελιά όπου διέμεναν οι κρατούμενοι, καθώς και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι.

Επίσης είδαν αντικείμενα κρατουμένων και άκουσαν ιστορίες Ελλήνων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο 'Αουσβιτς, αλλά και εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που είδε από κοντά ο πρωθυπουργός, ήταν το χειρόγραφο του Έλληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη Μαρσέλ Νατζαρή, το οποίο είχε τοποθετήσει μέσα σε μια φιάλη που βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Κυριάκος - Μαρέβα - Μητσοτάκη - Άουσβιτς

Ο πρωθυπουργός στο χειρόγραφο μήνυμα του στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε τα εξής:

«Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις.

Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν ΜοντανάΣήμερα 18:12 | Ειδήσεις

Δέκα έξι Ιταλοί θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τη φωτιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά, ενώ περίπου 12 συμπατριώτες τους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Βαρυμπόμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες στον ΚηφισόΣήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Η κυκλοφορία στο σημείο γίνεται με δυσχέρεια.

Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηΣήμερα 18:02 | Ειδήσεις

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος ΓεννηματάςΣήμερα 14:17 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ασθενείς και εργαζόμενους και να ανταλλάξει ευχές για το νέο έτος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν Μοντανά18:44Βαρυμπόμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες στον Κηφισό18:30Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 18:16Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στο σπίτι του Πούτιν18:02ΑΕΚ: Ο Μπαρνάμπας Βάργκα μετακομίζει στην Νέα Φιλαδέλφεια17:48Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με ντρόουν την Πρωτοχρονιά εναντίον ενεργειακών υποδομών17:3465χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο - Εξετράπη η μηχανή που οδηγούσε στην Ε.Ο.17:20Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας17:06Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ μίλησαν για το αυριανό ντέρμπι αιωνίων16:52Ιράν: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων16:38Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πέντε παρκαρισμένα αυτοκίνητα16:24World Aquatics: Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά16:10Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:56Ελβετία - Κραν Μοντανά: Από το υπόγειο φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξη15:42Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης είναι έτοιμη κατά το 90%, μένει το 10%15:28Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα15:14H Βουλγαρία υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ15:00Παπαθανάσης: Η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης14:46Ισραήλ: Οι ισραηλινές αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ14:32Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς14:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο