LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2020 16:17

Διακοπή στη δίκη για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα

Απουσίαζαν πολλοί από τους κατηγορούμενους κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Αίτημα για αλλαγή της δικαστικής αίθουσας.

Μάνδρα - Αττική - κακοκαιρία - πλημμύρες

Στις 28 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Έπειτα από τρίωρη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η δίκη θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και σε εκείνη τη συνεδρίαση θα εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας όπου θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Την ανάγκη να εκδοθεί μία δίκαιη απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων και για τους πληγέντες, τόνισε, εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Αλέξης Κούγιας.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε δύο σοβαρά θέματα στη δίκη αυτή. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πράγματι θεομηνία, η οποία ήταν απρόβλεπτη και αδύνατη να αντιμετωπιστεί. Το δεύτερο είναι αν αναζητάμε ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα, ναι υπάρχουν και είναι του ανθρώπινου παράγοντα που επί 30 χρόνια, είτε Κυβέρνηση κεντρικά είτε διοίκηση τοπικά, άφησε την περιοχή εν γνώσει των προβλημάτων απροστάτευτη», επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, Διονύσης Γκούσκος. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι μικρότερες ευθύνες βαραίνουν την εφήμερη τοπική ηγεσία». «Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό τα οποιαδήποτε ψήγματα ευθύνης προκύπτουν από το κατηγορητήριο το οποίο είναι έωλο και πολύ πρόχειρα φτιαγμένο», κατέληξε.

εντοπισμός νεκρού - Μάνδρα - ρέμα της Σούρας - ΕΜΑΚ

Πλήθος συγγενών των θυμάτων συγκεντρώθηκε σήμερα στο δικαστήριο, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται στον κατάλογο των μαρτύρων. «Ζητάω δικαιοσύνη και να εξαντλήσει το δικαστήριο όλη την αυστηρότητα ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικές τραγωδίες. Εγώ έχασα τη μητέρα μου αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί ήδη από εχθές είμαι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ξαναθυμάμαι πάλι γεγονότα. Δεν ξεπερνιούνται αυτά. Έχουν γίνει έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι τραγικό “το να πρέπει” να πεθαίνουν 25 άνθρωποι με τέτοιο φρικτό τρόπο, για να έχουμε τα αυτονόητα, την ασφάλεια ως πολίτες», είπε η Σοφία Αναστασίου, εκ των συγγενών των θυμάτων.

Από τα 21 άτομα που κατηγορούνται για τις φονικές πλημμύρες, κάποιοι επέλεξαν να μην προσέλθουν στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι άλλοι να εκπροσωπηθούν στη δίκη από τους δικηγόρους τους. Ανάμεσα στους απόντες ήταν και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ο κατάλογος των μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν είναι μακρύς, καθώς ανέρχονται περίπου στους 135, εκ των οποίων οι 103 βρέθηκαν στο δικαστήριο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Πληγέντες και συγγενείς θυμάτων από την πολύνεκρη τραγωδία δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη.

Υπενθυμίζεται, ότι οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο