LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2020 16:17

Διακοπή στη δίκη για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα

Απουσίαζαν πολλοί από τους κατηγορούμενους κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Αίτημα για αλλαγή της δικαστικής αίθουσας.

Μάνδρα - Αττική - κακοκαιρία - πλημμύρες

Στις 28 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Έπειτα από τρίωρη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η δίκη θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και σε εκείνη τη συνεδρίαση θα εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας όπου θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Την ανάγκη να εκδοθεί μία δίκαιη απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων και για τους πληγέντες, τόνισε, εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Αλέξης Κούγιας.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε δύο σοβαρά θέματα στη δίκη αυτή. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πράγματι θεομηνία, η οποία ήταν απρόβλεπτη και αδύνατη να αντιμετωπιστεί. Το δεύτερο είναι αν αναζητάμε ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα, ναι υπάρχουν και είναι του ανθρώπινου παράγοντα που επί 30 χρόνια, είτε Κυβέρνηση κεντρικά είτε διοίκηση τοπικά, άφησε την περιοχή εν γνώσει των προβλημάτων απροστάτευτη», επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, Διονύσης Γκούσκος. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι μικρότερες ευθύνες βαραίνουν την εφήμερη τοπική ηγεσία». «Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό τα οποιαδήποτε ψήγματα ευθύνης προκύπτουν από το κατηγορητήριο το οποίο είναι έωλο και πολύ πρόχειρα φτιαγμένο», κατέληξε.

εντοπισμός νεκρού - Μάνδρα - ρέμα της Σούρας - ΕΜΑΚ

Πλήθος συγγενών των θυμάτων συγκεντρώθηκε σήμερα στο δικαστήριο, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται στον κατάλογο των μαρτύρων. «Ζητάω δικαιοσύνη και να εξαντλήσει το δικαστήριο όλη την αυστηρότητα ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικές τραγωδίες. Εγώ έχασα τη μητέρα μου αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί ήδη από εχθές είμαι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ξαναθυμάμαι πάλι γεγονότα. Δεν ξεπερνιούνται αυτά. Έχουν γίνει έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι τραγικό “το να πρέπει” να πεθαίνουν 25 άνθρωποι με τέτοιο φρικτό τρόπο, για να έχουμε τα αυτονόητα, την ασφάλεια ως πολίτες», είπε η Σοφία Αναστασίου, εκ των συγγενών των θυμάτων.

Από τα 21 άτομα που κατηγορούνται για τις φονικές πλημμύρες, κάποιοι επέλεξαν να μην προσέλθουν στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι άλλοι να εκπροσωπηθούν στη δίκη από τους δικηγόρους τους. Ανάμεσα στους απόντες ήταν και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ο κατάλογος των μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν είναι μακρύς, καθώς ανέρχονται περίπου στους 135, εκ των οποίων οι 103 βρέθηκαν στο δικαστήριο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Πληγέντες και συγγενείς θυμάτων από την πολύνεκρη τραγωδία δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη.

Υπενθυμίζεται, ότι οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 13:31Κορωπί: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αποθήκες επιχείρησης13:17Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα το βράδυ λόγω εργασιών13:03Προϋπολογισμός 2025 – πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου12:48Πλοία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ακτοπλοϊκή κίνηση – Τέλος στην ταλαιπωρία των ταξιδιωτών12:34Χατζηδάκης: Το 2026 συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, τιμώντας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις12:19ΗΠΑ: Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη και άλλες πόλεις κατά της ICE μετά τον φονικό τραυματισμό της Ρενέ Γκουντ12:05Ο Βεζένκοφ MVP της 21ης αγωνιστικής στη Euroleague11:50Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση11:36Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε κάνουν "πρεμιέρα" και έως πότε θα ισχύουν11:22Φωτιά σε μονοκατοικία στην Κοζάνη – Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ένας ηλικιωμένος (βίντεο)11:07Μητσοτάκης: Η πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση για το 202610:53Βενεζουέλα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα10:39Σεισμός στη Σαντορίνη10:26Φωτιά σε διαμέρισμα στα Πατήσια10:11Ρωσία: Μία νεκρή και τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drones στην Βορονέζ09:57Στις φλόγες το Ιράν: Στους δρόμους ο στρατός για την καταστολή των διαδηλώσεων - Έτοιμες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ09:43Σε συναγερμό το Ισραήλ για ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση στο Ιράν09:29Νίκαια: Συνελήφθη 37χρονος για κατοχή κοκαΐνης09:14Ρέθυμνο: Αυτοκίνητο με δύο επιβάτες έπεσε στο γκρεμό 08:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο