LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2020 10:08 | Ανανέωση: 24 Ιανουαρίου 2020 10:05

Η Τουρκία θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και εναέριου χώρου

Ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγιές υπενθυμίζει σε ανάρτησή του το κείμενο με τις αξιώσεις της χώρας του στο Αιγαίο...

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο - κυριαχρία - τουρκικό ΥΠΕΞ

Δεν έχει τέλος η προκλητική ρητορική της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει την πολιτική της έντασης στο Αιγαίο.

Αυτή τη φορά ο γενικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγιές θέτει θέματα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ο ίδιος ανάρτησε κείμενο στο Twitter με τίτλο «Σημείωμα για τις διαφορές στο Αιγαίου» τονίζοντας ότι «η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγο, παραβλέποντας πλήρως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

Αναφέρει δε στο κείμενό του για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών»  

Ο ίδιος θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Ακάρ, λέγοντας ότι "τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα".

Όσον αφορά στον εναέριο χώρο σχολιάζει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων, ενώ για την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων σχολιάζει: "η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα".

Τσαγατάι Ερτσιγιές - tweet

Για νέες εξωφρενικές και προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, που κορυφώνονται με την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας ότι «όταν η Τουρκία ζητάει αποστρατιωτικοποίηση νησιών, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο! Όταν το απαιτεί κιόλας, στέλνεις και άλλο στρατό, γιατί ο πόλεμος είναι κοντά!».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο