LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2020 08:05 | Ανανέωση: 24 Ιανουαρίου 2020 08:08

Μάνδρα: η ώρα της Δικαιοσύνης για τους 25 νεκρούς στις πλημμύρες

Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου, φέρουν ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Δυτική Αττική - Μάνδρα - πλημμύρες - καταστροφές - θύματα

Ξεκίνησε το πρωί, νώπιον του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την απώλεια των 25 ζωών στις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017. Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου, φέρουν ευθύνες εξαιτίας αμέλειας τους, για την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Δυτική Αττική και να αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο ενός εκάστου.

Ενώπιον του Δικαστηρίου καλούνται να λογοδοτήσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου. Οι 21, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει αφετηρία στο όρος Πατέρα, όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχε ξεκινήσει πολύ έντονη βροχόπτωση. Τα ξημερώματα πλέον, ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που από το όρος Πατέρα ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης. Λόγω, όμως, τεχνητών ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας και εκτονώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και Νέας Περάμου. Στο πέρασμα του νερού, άνθρωποι πνίγηκαν, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργήσει για την τραγωδία η Εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ανέδειξαν τον συνδυασμό κυρίως τριών παραγόντων παραλείψεων και αμέλειας, που αλληλοσυμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα: Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, ανύπαρκτη χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων και απόλυτη ανοχή σε σειρά αυθαιρεσιών. Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που επικαλέστηκε στα συμπεράσματα της η εισαγγελέας, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις συγκεκριμένων ενεργειών. Κορυφαία όλων δε για όσα έζησε η Μάνδρα πριν δύο χρόνια κρίνεται η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία εξαγγέλλονται από το 2004. Στους παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, είναι η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Στη δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες. Η Δικαιοσύνη αποδίδει, επίσης, σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την ΟυκρανίαΣήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο σχέδιο (των ΗΠΑ) για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφέςΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1 για την αλλαγή συνόρων της Ουκρανίας.

Καρδίτσα: 12χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος - Υπέστη σοβαρό έγκαυμα προσπαθώντας να ανάψει το τζάκιΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο 12χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σο νοσοκομείο "Παίδων" της Αθήνας.

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προσευχόταν τα τελευταία της λεπτά η 75χρονη - Υποψήφια με την Χρυσή Αυγή η 46χρονηΣήμερα 21:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει ήχος από τη στιγμή που η 46χρονη έχει μπει στο σπίτι και βασανίζει την άτυχη ηλικιωμένη για να της αποκαλύψει που είχε κρύψει τα χρήματα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Εκτός έδρας νίκες για Μπενφίκα και Ούνιον Σεν Ζιλουάζ22:18Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία22:04ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία21:50Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προσευχόταν τα τελευταία της λεπτά η 75χρονη - Υποψήφια με την Χρυσή Αυγή η 46χρονη21:36ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου21:22Τέλλογλου - Αισθητήρες σε γέφυρες: Αγώνας δρόμου για ελέγχους στατικότητας21:08Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛ.ΑΣ: 47 συλλήψεις καθημερινά μέσα στο 202520:54Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Άρη Μουγκοπέτρου20:40ANT1 sports: O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς20:26Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές20:12Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Οι τρεις μεγάλες αλλαγές19:58Ηράκλειο: Επείγουσα αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω…απείθαρχου επιβάτη19:44Καρδίτσα: Λύκος μπήκε σε ποιμνιοστάσιο και σκότωσε 20 πρόβατα και αρνιά (εικόνες)19:30Αγροτικές επιδοτήσεις: Τα βασικά χαρακτηριστικά του μεταβατικού συστήματος πληρωμών και ελέγχων για το 202519:16Παράνομη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη - Εντείνονται οι τροχονομικοί έλεγχοι19:02Καρδίτσα: 12χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος - Υπέστη σοβαρό έγκαυμα προσπαθώντας να ανάψει το τζάκι18:48Πάτρα: Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ – Ένας τραυματίας18:34Παναθηναϊκός: Θλάση ο Λαφόν, φλεγμονή στον αστράγαλο ο Τσιριβέγια 18:20Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί εναντίον χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ ως το 202918:07Θεσσαλονίκη: Φρίκη για το ζευγάρι που παραδέχεται οτι εκτρέφει γάτες για να τις φάει17:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο