LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2020 17:30 | Ανανέωση: 23 Ιανουαρίου 2020 18:15

O Μητσοτάκης στο Bloomberg για επενδύσεις και τουρκική επιθετικότητα

Οι στόχοι της κυβέρνησης σε βάθος οκταετίας. Που οδηγεί η προκλητικότητα της Άγκυρας... 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΤΑΒΟΣ

Την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τόνισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα καθώς και ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε "υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ"» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. «Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας...», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με έναν από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου να τον... διορθώνει: «Συγχωρείστε με, δεν ήταν "πολύ καλές", ήταν ένα θαύμα».

"Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει» κάτι τέτοιο, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, όμως ρώτησαν εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», τόνισε.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία. «Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

Ως προς τις απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί προσέλκυσης επενδύσεων, αναφέρει «Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μία οικονομία με: ρεκόρ στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και πρωτιά στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων.  Επέλεξε να: παγώσει τα μεγάλα έργα, να μειώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να αφήσει την αγορά να μαραζώσει μέσα στις γιορτές μη καταβάλλοντας κοινωνικό μέρισμα σε 3 εκατομμύρια πολίτες. Μετά την απάτη του 4% ανάπτυξη, τώρα υπόσχεται επενδύσεις σε μία οκταετία. Προφανώς επειδή δεν αφορά τον ίδιο. Η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική αναπτυξιακή στρατηγική. Όχι από τις πολιτικές που τη χρεοκόπησαν».


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης για την προσωπική διαφορά: Μία ακόμα από τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου τελειώνει οριστικά19:04Αγρότες: Πληρωμές 3,8 δις το 2025 μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, Κρατικού Προϋπολογισμού και ΕΛΓΑ - Τα μόνιμα μέτρα της κυβέρνησης18:50Πώς ασφαλίζονται οι οδηγοί στην Ελλάδα το 2025: έρευνα πραγματικών συμβολαίων από το Pricefox18:45ΗΠΑ: Αεροπλάνο προσγειώθηκε πάνω σε αυτοκίνητο (Βίντεο)18:36Σέρρες: Στα γραφεία των εκλεγμένων βουλευτών του νομού αγρότες και κτηνοτρόφοι - Επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας18:26Γαλλία: Αύριο θα συναντηθεί ο "συνασπισμός των προθύμων" σχετικά με εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία18:16ΔΕΗ blue: Νέα RFID κάρτα για πιο εύκολη εμπειρία φόρτισης18:12Ιαπωνία: Νέος μεγάλος σεισμός 5.7 ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο18:06Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Τάισον Ουόρντ - Θα μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα17:56Χολαργός – Πατέρας 15χρονου δράστη: Εχθές έμαθα ότι ο γιος μου συμμετείχε στην επίθεση17:46Θεσσαλονίκη: Στιγμιαία ένταση σε χωράφι κοντά στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών17:36«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ» - Χριστουγεννιάτικος τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά17:26Χολαργός - "Αποκαλύψεις": Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης του ανήλικου δράστη που μαχαίρωσε 14χρονο (βίντεο)17:16Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:06 Αχαΐα: Παιδιά αγροτών προχωρούν σε σχολικές καταλήψεις ως ένδειξη στήριξης προς τους γονείς τους16:56Τρεις νεκροί από ουκρανικό βομβαρδιμό στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της επαρχίας Χερσώνας16:46Ένα κινηματογραφικό Grand Finale με την υπογραφή ANT1+ & Chivas Regal16:42Μητσοτάκης: Διαπιστώσαμε στην πράξη πώς λειτουργεί αυτή η πολύ ωραία ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας16:36ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας16:26Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και ο επιχειρηματίας φίλος του 16:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο