LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2020 14:08

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, μετάδοση και αίτια εμφάνισης

Γράφει η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Eπιμελήτρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Γαστρεντερίτιδα - κοιλοπονος - πονος στην κοιλιά

Οι γαστρεντερίτιδες του χειμώνα αποτελούν συνήθως ελαφρές ιογενείς λοιμώξεις με συμπτώματα διαρροϊκές κενώσεις, μυαλγίες, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία ή εμέτους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται οξέως με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Οφείλονται σε ιούς γι αυτό μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα και από το αναπνευστικό, έχουν βραχύ χρόνο επώασης και χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν συνοδεύονται από αιματηρές κενώσεις.

Αλλοι ιοί που ενοχοποιούνται είναι οι noro-ιοί, οι ροτα-ιοί, οι εντερικοί αδενο-ιοί και οι αστρο-ιοί.

Η μετάδοση είναι εύκολη αρκεί ένα υγιές άτομο να έλθει σε επαφή με ένα άτομο που νοσεί ή μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί με τον ιό και να φέρει τα χέρια στο στόμα ή να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο μολυσμένο με τον ιό.

Οι noro-ιοί, μετά τη εισαγωγή του εμβολίου κατά των ιών ροτα, είναι οι ιοί που ευθύνονται συχνότερα για τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες του χειμώνα και τρόφιμα που μολύνονται είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα όστρακα. Τα τρόφιμα μολύνονται είτε από τους χειριστές τροφίμων είτε από μολυσμένες επιφάνειες, ακόμη και από μολυσμένο νερό. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στο περιβάλλον. Αντέχουν σε θερμοκρασία ψυγείου, στη θέρμανση μέχρι 60 βαθμούς και στην απολύμανση με αλκοόλη ή χλωρίνη. Επιδημίες από τους ιούς αυτούς αναφέρονται σε εστιατόρια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, στρατώνες. Η νόσος διαρκεί έως 3 ημέρες. Εκτός από δίαιτα και ενυδάτωση οι λοιμώξεις αυτές, που είναι ήπιες, δεν χρήζουν άλλης φροντίδας.

Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ακραίες ηλικίες (βρέφη-γέροντες), οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ασθενείς με συννοσηρότητες π.χ. καρδιοπαθείς, ασθενείς μπορεί να επηρεαστούν και να εμφανίσουν σημεία αφυδάτωσης (υπόταση-ζάλη) και μεταβολή επιπέδου συνείδησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε κάποια φροντίδα υγείας, γιατί αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία.

Γαστρεντερίτιδες ωστόσο μπορεί να προκληθούν και από βακτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχουμε μια ήπια γαστρεντερίτιδα, που θα διαδράμει με τα χαρακτηριστικά αθώας αυτοπεριοριζόμενης λοίμωξης ή να εμφανιστεί κάποιο πιο σοβαρό σύνδρομο. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν βλεννοπυοαιματηρές κενώσεις, πολύ υψηλό πυρετό, διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 7 ημέρες, πολύ έντονο κοιλιακό άλγος, οπότε συστήνεται έλεγχος σε κάποια φροντίδα υγείας για αντιμετώπιση και στοχευμένη αντιμικροβιακή αγωγή. Εδώ τα συχνότερα αίτια είναι cambylobacter, jejuni, shigella, salmonella.

Λοιμώδη διαρροϊκά σύνδρομα που μπορεί να εκληφθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδες είναι πολλά.

Η διάρροια διάρκειας άνω των 7 ημερών σε ασθενή με πρόσφατο ταξίδι μπορεί να σημαίνει λοίμωξη από πρωτόζωα (όπως giardia ή cryptosporidium). Η διάρροια σε ταξιδιώτες μπορεί να οφείλεται επίσης σε κολοβακτηρίδιο (Ε.coli). Πρόσφατη νοσηλεία ή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να σημαίνει λοίμωξη από κλωστηρίδιο difficile, που εμφανίζεται πλέον όλο και συχνότερα ακόμη και σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των αντιβιοτικών στην κοινότητα, όσο και στα ζώα που καταναλώνει ο άνθρωπος ως τροφή.

Μη ιογενή ή βακτηριακά αίτια διάρροιας, όπως ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ευερέθιστο έντερο, ακόμη και κακοήθη νοσήματα, ενίοτε εκλαμβάνονται αρχικά ως γαστρεντερίτιδες, αλλά η χρονιότητα και κάποια χαρακτηριστικά των συνδρόμων αυτών γρήγορα κατευθύνει τους θεράποντες στη σωστή διάγνωση.

Η πρόληψη - προφύλαξη για όλα τα είδη των γαστρεντερίτιδων είτε είναι ιογενείς είτε μικροβιακές είναι η ενδελεχής υγιεινή των χεριών και η χρήση μέτρων επαφής π.χ. γαντιών σε επαφή με ασθενείς.

Συμπερασματικά θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να πλένει κανείς τα χέρια του με νερό και σαπούνι

  1. Αφού χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή αλλάξει πάνες σε βρέφος
  2. Πριν από το χειρισμό τροφίμων ή την προετοιμασία γεύματος
  3. Προ φαγητού
  4. Πριν να πάρει ο ίδιος ή να δώσει σε ασθενή οποιοδήποτε φάρμακο.

Metropolitan - Λίλιαν Ατσάλη

 

 

   *Άρθρο της Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, Eπιμελήτριας Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:21Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο