LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2020 13:36 | Ανανέωση: 23 Ιανουαρίου 2020 15:34

Γρίπη: άλλοι 5 νεκροί μέσα σε 4 μέρες

Ανησυχητικά τα στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών... Ένα παιδί 4 ετών ανάμεσα στο θύματα.

Γρίπη - ΜΕΘ - εμβόλια

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την γρίπη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανεβάζοντας σε 13 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα παιδί μόλις 4 ετών, το οποίο είχε υποκείμενο νόσημα, ενώ ήταν ανεμβολίαστο.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Παράλληλα, από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 80 (39%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 69 (86,2%) ήταν τύπου Α και τα 11 (13,8%) ήταν τύπου Β. Τα 54 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και εξ΄ αυτών τα 27 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 27 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. 

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜάλγαρα: Αγρότες μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούςΣήμερα 13:36 | Ειδήσεις

Την Τετάρτη, οι αγρότες θα αποκλείσουν επ' αόριστον την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης η οποία  παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα.

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Νέα συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 23χρονη που μετέφερε με αυτοκίνητο της 215 κιλά κάνναβης έχοντας μαζί της το 2,5 ετών παιδί τηςΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Στην προσπάθειά της να διαφύγει τον αστυνομικό έλεγχο προσέκρουσε δύο φορές σκοπίμως σε υπηρεσιακά οχήματα προκαλώντας τους φθορές.

Τραγωδία στη Φωκίδα: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός σε αυτοκίνητο - Πυρκαγιά την ίδια ώρα στο σπίτι τουΣήμερα 12:19 | Ειδήσεις

Η τοπική κοινωνία της Φωκίδας είναι σοκαρισμένη από το γεγονός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επίθεση στο πανεπιστήμιο Brown: Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος - Στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο13:58Μάλγαρα: Αγρότες μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς13:48Οι παρουσιαστές του ΑΝΤ1 μας καλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης13:3824ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Νέα συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας13:28Ιωάννινα: Συνελήφθη 23χρονη που μετέφερε με αυτοκίνητο της 215 κιλά κάνναβης έχοντας μαζί της το 2,5 ετών παιδί της 13:18Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για φωτιά σε διαμέρισμα – Γυναίκα εγκλωβίστηκε στο μπαλκόνι (βίντεο)13:08Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη 12:58Μπλόκα αγροτών στη Θεσσαλονίκη: Κανονικά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Αθήνας12:48Γερμανία: Συνελήφθη 21χρονος ως ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά12:38Τραγωδία στη Φωκίδα: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός σε αυτοκίνητο - Πυρκαγιά την ίδια ώρα στο σπίτι του12:28ΔΥΠΑ: Ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου η προπληρωμή επιδομάτων και βοηθημάτων12:18Παραμένουν στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας12:08Κατρίνης: Ο γιός μου οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, χωρίς μισόλογα11:54Τροχαία: Πάνω από 1.000 παραβάσεις του νέου Κ.Ο.Κ βεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα11:40Συλλαλητήριο από αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στην Κοζάνη στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ11:26Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας - Τι διεκδικούν11:12Euroleague: Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Φενερμπαχτσέ με στόχο την 10η νίκη του10:58Κυψέλη: Υπό κατάληψη το σχολείο μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα μαθήτριας10:44Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό10:30Θεσσαλονίκη: Κακοποιούσε σεξουαλικά τον 9χρονο γιο της οικιακής της βοηθού10:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο