LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2020 23:55

Ο Λίβανος απέκτησε νέα κυβέρνηση

Έπειτα από συμφωνία του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και των συμμάχων του για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου...

Χασάν Ντιάπ - Λίβανος

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο Λίβανος απέκτησε σήμερα το βράδυ νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία Χασάν Ντιάμπ, έπειτα από συμφωνία του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και των συμμάχων του για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Τα ονόματα των 20 υπουργών της νέας κυβέρνησης ανάγνωσε ανώτερος αξιωματούχος στο προεδρικό μέγαρο στην Βηρυτό μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος διορισμού του πρωθυπουργού και των μελών της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Ο πρωθυπουργός Ντιάμπ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη χώρα για περισσότερο από τρεις μήνες και ζητεί την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

«Είναι μια κυβέρνηση που εκφράζει τις προσδοκίες των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα, που διαμαρτύρονται εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, μια κυβέρνηση που θα εργαστεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους: ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ανάκτηση κεφαλαίων που υπεξαιρέθηκαν, καταπολέμηση του παράνομου πλουτισμού», είπε λίγο μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου του.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από πρωτόγνωρες διαδηλώσεις κατά της άρχουσας τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα με φόντο την οξεία οικονομική κρίση.

Η χώρα ανέμενε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι στις 29 Οκτωβρίου.

Μετά την παραίτηση του Χαρίρι, ανατέθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στον Χασάν Ντιάμπ, καθηγητή μηχανικής και πρώην υπουργό Παιδείας η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αλλά οι διαβουλεύσεις καθυστέρησαν.

Ο Ντιάμπ είχε δεσμευτεί να επιλέξει ανεξάρτητους τεχνοκράτες, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές. Χαρακτήρισε «ομάδα διάσωσης» την νέα κυβέρνηση και τόνισε πως θα κινηθεί «γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» για την αντιμετώπιση μεγάλων οικονομικών δυσκολιών. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αντετοκούνμπο: Απειλή θανάτου στη γυναίκα του από Τούρκο οπαδό12:03Επίθεση σε 26χρονη στον Κορυδαλλό - Την γρονθοκόπησαν και την έκλεψαν11:50Η επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο11:36Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 26χρoνου - Κατηγορείται για βιασμό της συντρόφου του11:22ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου11:09“Το Πρωινό”: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς σχολιάζει τις ικανότητες του Λιάγκα στο τένις! (βίντεο)10:55Ρόδος: Φιξάκια κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε αυλή σχολείου10:41Θύμα απάτης η Κρίστη Κρανά: Μου έκαναν πλύση εγκεφάλου, είμαι σε σοκ10:26Ειρήνη Μουρτζούκου: Τα δεκάδες ερωτικά γράμματα που δέχεται στη φυλακή10:12Εθνική Ελλάδας μπάσκετ: Τα “έσπασαν” στον Θοδωρή Φέρρη - Αποκλειστικές δηλώσεις στο Πρωινό (βίντεο)09:58Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ είτε λέει ψέματα σε αυτά που τάζει, είτε θα αυξήσει φόρους09:44Στάθης Αγγελόπουλος: Δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις μας με την πρώην σύζυγό μου09:30Νίκη: Προς διαγραφή ο βουλευτής Νίκος Βρεττός;09:23Όμιλος Antenna - ATLANTIC COUNCIL: Κορυφαία Διεθνής Συνεργασία09:08Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ08:54Κρήτη – Μεταναστευτικό: Νέες επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης τις τελευταίες ώρες08:39Γάζα: Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας08:25ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου08:11Missing Alert για την εξαφάνιση 36χρονου07:58Πολωνία – Ναβρότσκι: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο07:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο