LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2020 12:53

Πώς θα ασφαλίζονται τα “μπλοκάκια”

Οι τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, με τις αλλαγές για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση με ΔΠΥ.

ΕΦΚΑ - Εισφορές 

Εισόδημα πάνω από 930 ευρώ μεικτά (σε 12μηνη βάση καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπολογίζονται 13ος και 14ος μισθός) θα πρέπει να έχουν από την μισθωτή τους απασχόληση όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά με «μπλοκάκι» προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τις δεύτερες εισφορές.

Η τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές. Βασική δε, είναι η προϋπόθεση να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλλει για την μισθωτή εργασία του, το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί όχι στην πρώτη αλλά στην δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, αυτή των 252 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη, ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο αμοιβές. Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια, στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο ορίζει τα εξής:

Α. Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών (του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου). Η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι «δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών – ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών - (του άρθρου 39 ή του άρθρου 40 αντίστοιχα). (σ.σ.: άρθρα για τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας (άρθρο 41).

Προσοχή. Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας) θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Εφόσον ο ασφαλισμένος ασκεί αγροτικό επάγγελμα, το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί καλύπτουν από το μισθό τους την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή εισφορών για το εισόδημα από το «μπλοκάκι». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο μισθός να είναι περίπου στα 930 ευρώ μεικτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό έως ότου καλυφθεί πλήρως το ποσό των 252 ευρώ.

Β). Για τα «νέα» μπλοκάκια, ήτοι για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ το μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται», σε αντίθεση με τις εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και τις οποίες αναζητούσε στο μέλλον, ως οφειλόμενα ποσά.

Γ) Μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα, καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Δ) Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ε) Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.

Πηγή: Euro2day

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αιγάλεω: Συνελήφθη 16χρονος έπειτα από καταδίωξη – Πάνω από 90 γραμμάρια κάνναβης στην κατοχή του06:56Formula 1: Το 23ο Grand Prix στο Κατάρ έρχεται την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, στις 18:00 ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+06:42Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:28Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 27 Νοεμβρίου06:14Champions League: Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης 23:59ΗΠΑ: Νεκρoί οι άντρες της Εθνοφρουράς που δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο23:46Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος23:37Τουρκία - Γκιουλέρ: "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι μονομερών ενεργειών της Ελλάδας"23:23Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59Τραγωδία στη Ρόδο: Ο πατέρας του 19χρονου στον ΑΝΤ1 - Θα ψάξουμε τα πάντα21:45Κέρκυρα - Κακοκαιρία Adel: Μια έγκυος απεγκλωβίστηκε στην περιοχή Ποταμός21:31Παρτιζάν: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακοινώνοντας και επίσημα την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας21:17Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψαν οι αγρότες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ20:49Φλώρινα: Σοβαρό τροχαίο στο Πλατύ Πρεσπών - Απεγκλωβίστηκαν δύο άνδρες χωρίς αισθήσεις20:35Ant1 Sports: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη βασίλισσα της Ευρώπης στο κατάμεστο "Καραϊσκάκης"20:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο