LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2020 12:53

Πώς θα ασφαλίζονται τα “μπλοκάκια”

Οι τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, με τις αλλαγές για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση με ΔΠΥ.

ΕΦΚΑ - Εισφορές 

Εισόδημα πάνω από 930 ευρώ μεικτά (σε 12μηνη βάση καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπολογίζονται 13ος και 14ος μισθός) θα πρέπει να έχουν από την μισθωτή τους απασχόληση όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά με «μπλοκάκι» προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τις δεύτερες εισφορές.

Η τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές. Βασική δε, είναι η προϋπόθεση να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλλει για την μισθωτή εργασία του, το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί όχι στην πρώτη αλλά στην δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, αυτή των 252 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη, ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο αμοιβές. Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια, στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο ορίζει τα εξής:

Α. Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών (του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου). Η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι «δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών – ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών - (του άρθρου 39 ή του άρθρου 40 αντίστοιχα). (σ.σ.: άρθρα για τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας (άρθρο 41).

Προσοχή. Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας) θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Εφόσον ο ασφαλισμένος ασκεί αγροτικό επάγγελμα, το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί καλύπτουν από το μισθό τους την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή εισφορών για το εισόδημα από το «μπλοκάκι». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο μισθός να είναι περίπου στα 930 ευρώ μεικτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό έως ότου καλυφθεί πλήρως το ποσό των 252 ευρώ.

Β). Για τα «νέα» μπλοκάκια, ήτοι για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ το μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται», σε αντίθεση με τις εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και τις οποίες αναζητούσε στο μέλλον, ως οφειλόμενα ποσά.

Γ) Μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα, καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Δ) Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ε) Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.

Πηγή: Euro2day

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης σε αγρότες: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφαΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τις δύο συναντήσεις των αγροτών με τον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα.

Σε υψηλούς τόνους η εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Καταγγελίες ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψηΣήμερα 13:13 | Ειδήσεις

Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αποκλείονται κρίσιμοι μάρτυρες για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μπλόκα αγροτών: Στον "αέρα" το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό - Διαφωνίες για τη σύνθεση των αγροτικών επιτροπώνΣήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Φορτισμένο παραμένει το κλίμα στους κόλπους των αγροτών μια ημέρα πριν από τις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από διευθυντής του γραφείου του Χριστοδουλίδη μετά το βίντεοΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

«Δεν θα επιτρέψω η παρουσία μου στην Κυβέρνηση να μετατρέπεται σε εργαλείο εκμετάλλευσης με σκοπό να πληγεί η Κυπριακή Δημοκρατία ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις αρκεί να είναι δίκαιες13:46Μαρινάκης σε αγρότες: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα13:36Σε υψηλούς τόνους η εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Καταγγελίες ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη13:26Μπλόκα αγροτών: Στον "αέρα" το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό - Διαφωνίες για τη σύνθεση των αγροτικών επιτροπών13:16Κλειστά από σήμερα τα αεροδρόμια Σαντορίνης και Κέρκυρας13:06Πέθανε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και εμβληματική φιγούρα του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ρολάν Κουρμπίς12:56Γερμανία: Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λόγω χιονιού και πάγου12:46Τέμπη - Δίκη για τη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού12:36Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από διευθυντής του γραφείου του Χριστοδουλίδη μετά το βίντεο12:26Κύπελλο Ελλάδας: Οι διαιτητές των προημιτελικών12:16Βουλή - Εξεταστική επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση12:06Αλυσίδες στα ορεινά και κλειστά σχολεία σε Δράμα και Ξάνθη λόγω του χιονιά11:56Σέρρες - 17χρονος: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου11:46Κιλκίς: Αστυνομικός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο επειδή του έκοψε κλήση11:32Ηράκλειο: Επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, χαλαζόπτωση και χιόνι (εικόνες)11:18Βόλος - Απαγορευτικό του απόπλου: Ακυρώθηκαν δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων11:04Αναβλήθηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας - Παρών ο Μάνος Δασκαλάκης10:50Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης ανήλικης από τέσσερα άτομα για ερωτική αντιζηλία10:36Χιονόπτωση - Κεντρική Μακεδονία: Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες10:22Ρεζά Παχλαβί προς τους Ιρανούς: Μη φεύγετε από τους δρόμους10:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο