LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2020 12:22

Πέθανε η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Απώλεια για το χώρο του πολιτισμού. Ποια ήταν η βραβευμένη Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ.

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ - ποιήτρια - μεταφράστρια

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η βραβευμένη ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη. Είναι πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της.

Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό Καινούργια εποχή το ποίημά της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή της Καινούργιας εποχής γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!».

Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση και τη μετάφραση. Όπως ανέφερε και η ίδια ήταν μεγάλη η είσοδος της στην ποίηση. Άρθρα για την ποίηση και την μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ - ποιήτρια - μεταφράστρια

Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματα της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Αρχή και τέλος για εκείνη η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Είναι διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά. Η ποίησή της διακρίνεται από μια έντονη καταφυγή σε φανταστικές χώρες.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Darmouth, N.Y.State, Princeton, Columbia κ.α.)

Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη, ενώ το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Τον θάνατο της ανακοίνωσε μέσω Facebook ο συγγραφέας και ανιψιός της Αλέξης Σταμάτης.

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ - ποιήτρια - μεταφράστρια

 

 

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπόσχεται αένη υποστήριξη στον Πούτιν 07:33Τροχαίο ατύχημα στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα07:18Στις ΗΠΑ η Ματσάδο - Η συνάντηση με τον Τραμπ07:04Μπλόκα Αγροτών: Σταδιακή άρση από σήμερα των αποκλεισμών, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό06:50ΑΑΔΕ: Τα 25 σημαντικότερα έργα του 202506:36ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική06:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:08Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της σειράς Λάμψη00:00Παναθηναϊκός – Βίρτους Μπολόνια: Νίκη για τους "πράσινους" στη Euroleague23:56Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό23:46Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης23:36ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Τραμπ23:26Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:12Σύνταξη πριν τα 62 χρόνια - Ποιοι έχουν το δικαίωμα;22:58Αγρίνιο: Άνδρας επιτέθηκε στον Δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο22:44Χαλκιδική: 61χρονος μαχαίρωσε τον 52χρονο συμπέθερό του22:30Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας22:16Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο