LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2020 08:15

Κοροναϊός: Ανησυχία για εξάπλωση του θανατηφόρου ιού

Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές. Αυξήθηκαν οι νεκροί στην Κίνα. Ύποπτα κρούσματα και σε άλλες χώρα. 

Κοροναϊός - Κίνα

Τους έξι έφθασε ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας από την επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης, ενώ έως αργά χθες το βράδυ σε ολόκληρη την Κίνα είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού--77 νεότερα-- όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Περίπου τα 270 από αυτά βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων που ήδη έχει καταγράψει 258 κρούσματα.

Η επιδημία ήδη εξαπλώνεται σε άλλες κινεζικές πόλεις με 15 κρούσματα στη νότια επρχία Γκουανγκντόνγκ, πέντε στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, πέντε στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ, δύο στη βόρεια πόλη Τιαντζίν και δύο στην Σανγκάη.

Συνολικά 922 ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομεία της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι θα "πρέπει να αναμένουμε περισσότερα κρούσματα του ιού σε άλλα τμήματα της χώρας και πιθανόν και σε άλλες χώρες μέσα στις επόμενες ημέρες".

Οι αρχές της Βουχάν χρησιμοποιούν θερμόμετρα υπερύθρων για να ελέγχουν τους επιβάτες στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε άλλους σταθμούς επιβατών από τις 14 Ιανουαρίου.

Ήδη, κρούσματα του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS)-- έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται από πολίτες που περιμένουν για να αγοράσουν τις ειδικές μάσκες, ενώ με τη ζήτηση να αυξάνεται δραματικά ορισμένοι διαδικτυακοί πωλητές περιορίζουν τον αριθμό των προϊόντων αυτών.

Η επιδημία έχει προκαλέσει φόβους στους ταξιδιώτες καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς αυτή την εβδομάδα.

Οι διακοπές αυτές είναι παραδοσιακά η υψηλή περίοδος για τον τουρισμό και τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων στην Κίνα και το εξωτερικό. Ωστόσο, η επιβεβαίωση από τις υγειονομικές αρχές ότι ο ιός εξαπλώνεται και μέσω ανθρώπινης επαφής και οι προειδοποιήσεις για υψηλή επαγρύπνηση προκαλούν τέτοιες ανησυχίες, ώστε πολλοί θα επιλέξουν θα παραμείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Ύποπτο κρούσμα και στην Αυστραλία 

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης. 

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. 

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Ανησυχία για ένα 5χρονο αγόρι στις Φιλιππίνες 

Την ίδια ώρα, οι αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού που έχει εμφανιστεί στην κινεζική πόλη Βουχάν.

Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία. Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μόλις έφτασε στο Σέμπου το παιδί είχε πυρετό και έβηχε.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι το παιδί έχει προσβληθεί από μια ιογενή ασθένεια, όμως οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για τον ίδιο ιό που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις ασιατικές χώρες.

«Το παιδί θεωρείται ένας ασθενής που ερευνάται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Φρανσίσκο Ντούκε.

Δείγματα εστάλησαν στην Αυστραλία για ανάλυση, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου08:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης08:23Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:09Γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Ημέρα Εθνικής Μνήμης06:32Μελόνι: Διάβασα πολλά απάνθρωπα και τρομακτικά σχόλια μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ23:59Πλατεία Συντάγματος: Επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων23:45Γαλλία: Αποσύρθηκε η κατάργηση των δυο αργιών23:31Ντεμπούτο με νίκη για τον Χιμένεθ, 2-1 με ανατροπή ο Άρης στο Περιστέρι23:16Η Ρουμανία ανακοίνωσε παραβίαση του εναερίου χώρου της από drone23:02Super League: Έκανε «σεφτέ» ο Βόλος, 2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο22:48Eurovision: Και δεύτερη χώρα απειλεί με μποϊκοτάζ αν συμμετάσχει το Ισραήλ22:34Φθιώτιδα: Κατάπιε ναρκωτικά μπροστά στους αστυνομικούς22:19Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος22:05Αρχαία Ολυμπία: Οριοθετημένη η φωτιά σε ορεινή δασική έκταση21:49Θεσσαλονίκη: Αλιευτικό σκάφος με πέντε επιβάτες προσέκρουσε σε βράχια στον Θερμαϊκό21:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων21:07Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων20:52Αταμάν για την ανάρτηση “χωρίς έλεος”: Απολύθηκε αυτός που την έκανε20:38Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις20:23Super League: Ξέσπασε στο δεύτερο ο Ολυμπιακός, 5-0 τον Πανσερραϊκό20:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο