LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2020 22:03

Μητσοτάκης: η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί νευρικότητα στην Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει και αυτοκριτική για τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Μητσοτάκης - Άγιοι Ανάργυροι

Ο Πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το «παρών» στην κοπή της πίτας της κομματικής οργάνωσης της ΝΔ στους Αγίους Αναργύρους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κι αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, «είπαμε  ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2020, τον μειώσαμε το 2019. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το κάναμε από 1/1/2020. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% το κάναμε από 1/1/2020.

Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα για να διορθώσουμε τις τραγικές αδικίες και στρεβλώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις, για όσους εργάζονται παραπάνω από 30 χρόνια, αυτούς δηλαδή οι οποίοι έχουν καταθέσει πολλά στο ασφαλιστικό σύστημα είναι προ των πυλών και θα νομοθετηθεί, θα γίνει Νόμος του Κράτους μέσα στον επόμενο μήνα».

Μητσοτάκης - Άγιοι Ανάργυροι

Εγκληματικότητα

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τομέα της εγκληματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι, «είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, σε όλες τις γειτονιές της χώρας -ειδικά στις γειτονιές του λεκανοπεδίου- και ήδη 1500 αστυνομικοί, νέοι αστυνομικοί, έχουν προσληφθεί, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έχουν ήδη πάρει τις καινούργιες τους μηχανές και τα καινούργια τους αυτοκίνητα και από αυτόν τον μήνα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους, στις πλατείες του λεκανοπεδίου.

Ειδικά, εδώ, στη Δυτική Αθήνα, όπου γνωρίζω το πρόβλημα εγκληματικότητας και το πρόβλημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει και η κατεύθυνση την οποία έδωσα στον Υπουργό Προστασίας του πολίτη ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη: Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές και στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη».

Μητσοτάκης - Άγιοι Ανάργυροι

Μεταναστευτικό

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές για το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού.

«Έχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Όπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας.

Το σχέδιο μας είναι σωστό. Προβλέπει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε μεγάλα νησιά, αλλάζει τη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε πολύ γρήγορα κάποιος ο οποίος έρχεται και διασχίζει το Αιγαίο να γνωρίζει αν θα λάβει άσυλο ή αν δεν θα λάβει άσυλο και αν δεν λάβει άσυλο θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία ή στην χώρα από την οποία ήρθε. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας είναι ανοιχτή και φιλόξενη μόνο σε όσους μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ενισχύουμε την φύλαξη των συνόρων, ενισχύουμε την φύλαξη στον Έβρο, ενισχύουμε το λιμενικό μας, ενισχύουμε τη θαλάσσια παρουσία μας, δεν είμαστε χώρα των ανοιχτών συνόρων, δεν είμαστε χώρα στην οποία το λιμενικό είναι απλά μια υπηρεσία υποδοχής του κάθε κατατρεγμένου ο οποίος αποφασίζει να έρθει στη χώρα μας. Θα σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσας -όπως είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από τον δικό μας κώδικα αξιών να κάνουμε- αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Οι πρόσφυγες εφόσον είναι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στον μόνιμο τόπο από τον οποίο ήρθαν, αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε και με τη στήριξη και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης - Άγιοι Ανάργυροι

Εξωτερική πολιτική

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε διεξοδικά και στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «η Ελλάδα, σήμερα φίλες και φίλοι, έχει ισχυρές συμμαχίες: Έχει εξωτερική πολιτική η οποία ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα.                          

Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι  πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες  με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής  οικονομικής ζώνης.

Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη  σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών22:32"Αποκαλύψεις": Με πρωτιά στο σύνολο κοινού έκλεισε και ο Νοέμβριος για την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού22:22Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό ταξί για το θανατηφόρο τροχαίο με τον 35χρονο δικυκλιστή22:12Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Δένδιας: Θα συζητήσουμε το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης22:02Λαμία - "Αποκαλύψεις": Σύντροφος 56χρονου επιχειρηματία καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τον θάνατό του21:34Λευκορωσία: Κατερίφθη drone - Κατηγορεί την Λιθουανία για προκλητική συμπεριφορά 21:22ANT1 Sports: Ζωντανά από ANT1+ την ερχόμενη Κυριακή το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς για την F121:12Άρης: Μειώνονται τα προβλήματα ενόψει του ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ21:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο