Γερμανία για Διάσκεψη Βερολίνου: Κατανοούμε τις ελληνικές ανησυχίες, αλλά...
Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.
Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυναν τελικά οι διοργανωτές στην Τυνησία να συμμετάσχει στην Διάσκεψη και στην άρνηση της Τύνιδας να προσέλθει, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». Εμείς «αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Χάφταρ χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Χάφταρ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.