LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚαιρόςΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2020 17:18

Ο καιρός για τους αγρότες

Πιο αισθητό θα γίνει το κρύο τα επόμενα 24ωρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα πέσουν και λίγα χιόνια. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Η πορεία της κακοκαιρίας προς την Κύπρο, τις επόμενες ημέρες, πέρα από τις βροχές στα νησιά, θα δώσει την ευκαιρία στο κρύο να γίνει πιο αισθητό, φέρνοντας χιονόνερο και λίγα χιόνια στα βουνά της Κρήτης. Ο ήπιος, γενικά, χειμώνας συνεχίζεται.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα βόρεια ηπειρωτικά και λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βουνά, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, με παγετό στα βόρεια, θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 14 και νοτιότερα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 3-5, στο Ιόνιο 6 και στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - 17/1/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο προσδιορισμός της έκτασης της ζημιάς από παγετό στα δένδρα αβοκάντο είναι συνήθως δύσκολος αμέσως μετά το φαινόμενο. Στις περιοχές όπου πιθανά υπάρχει ζημιά από παγετό προτείνει:

  • Να μη γίνει κλάδεμα έως ότου εμφανισθεί η τυχούσα ζημιά σε όλη την έκταση της. Όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος περίπου 50-60 cm (μετά από μερικούς μήνες από τον παγετό) θα γίνει η αφαίρεση του νεκρού ξύλου.
  • Νεαρά δέντρα αβοκάντο που έχουν σοβαρές ζημιές από παγετό συνήθως εκπτύσσουν εύρωστους λαίμαργους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των φυτών. Αν οι βλαστοί αυτοί είναι πάνω από το σημείο εμβολιασμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απευθείας δημιουργία παραγωγικών δένδρων. Αν είναι κάτω από το σημείο εμβολιασμού θα πρέπει να εμβολιασθούν με την επιθυμητή ποικιλία. Αν οι βλαστοί που εκπτύσσονται είναι ασθενικοί συνιστάται η αντικατάσταση του δένδρου με νέα φύτευση.
  • Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα (βάψιμο π.χ. με ασβέστη, σκίαση) για την ελαχιστοποίηση των ηλιακών εγκαυμάτων σε εκτεθειμένους βραχίονες και κλάδους. Επειδή ο παγετός μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση, τα δένδρα πιθανά το καλοκαίρι να μη προλάβουν να δημιουργήσουν αρκετή φυλλική επιφάνεια για προστατεύσουν τα κλαδιά τους από την έκθεση στον ήλιο. Τα ίδια μέτρα προστασίας από ηλιακά εγκαύματα θα πρέπει να ληφθούν και σε δέντρα με εκτεταμένες ζημιές από σπασίματα κλάδων λόγω του βάρους από το χιόνι ή σε δέντρα που έχουμε επέμβει με βαρύ κλάδεμα.
  • Προσοχή στην άρδευση. Δένδρα με μεγάλη φυλλόπτωση, ή εκτεταμένη μηχανική ζημιά (σπασμένα κλαδιά από το χιόνι) ή που έχουν υποστεί βαρύ κλάδεμα έχουν μικρότερη ανάγκη σε νερό. Η υπερβολική υγρασία στο έδαφος δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας που το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με παθογόνα εδάφους, μπορεί να προκαλέσει σήψη ριζών.   

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο