LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2020 13:27

Θεσμοί: στην Αθήνα για μειώσεις φόρων, πλεονάσματα και εξοπλιστικά

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά με πρώτο θέμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπουργείο Οικονομικών

Του Νίκου Ρογκάκου

Τα ρευστά γεωπολιτικά δεδομένα, το «γερμανικολυβικό» άδειασμα της χώρας και η ανάγκη για χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής οδηγούν σε μια υποχρεωτική ανασύνταξη, όπου τα θέματα οικονομίας, εκπλήρωσης μνημονιακών στόχων, διασφάλισης συμμαχιών με όχημα και τους εξοπλισμούς, αλλά και αμυντικής θωράκισης μπαίνουν στο ίδιο τραπέζι.

Στο φόντο αυτό ξεκινά η 5η Μεταμνημονιακή αξιολόγηση όπου κυρίαρχο για την Αθήνα είναι το γρήγορο κλείσιμο ώστε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εκεί άλλωστε θα κριθούν και όλα.

Από σήμερα, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να πιάσουν δουλειά με πρώτο θέμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εν όψει και ης έλευσης την ερχόμενη εβδομάδα των επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να τεθούν το σύνολο των θεμάτων, όπως η νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, το σχέδιο «Ηρακλής», το νέο πτωχευτικό δίκαιο, για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου, η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με μια σειρά από κινήσεις που προωθεί (ηλεκτρονικά βιβλία, νέες αντικειμενικές, στήριξη επενδύσεων) θα προσπαθήσει να πείσει τους τεχνοκράτες ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους μπορούν να γίνουν καθώς υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.

Βέβαια στην προσπάθεια αυτή πλέον η κυβέρνηση έχει άλλη μια παράμετρο να εξετάσει. Μπορεί οι ελαφρύνσεις να δίνουν «πολιτικό αέρα» ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να βρεθεί χώρος και για μια άμεση κάλυψη άμεσων αναγκών για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων σε μια εποχή όπου η αποτρεπτική ισχύς της χώρας θα πρέπει να γίνει έτι περαιτέρω πιο «ηχηρή» στη γειτονιά. Και αυτό μπορεί να μην είναι δουλειά των «τεχνοκρατών – υπαλλήλων» που έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα αφορά την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και δη Γερμανία, Γαλλία αλλά και τις ΗΠΑ. Με αυτές τις δυνάμεις θα ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφή η Ελληνική πλευρά ώστε με το σχετικό «αλισβερίσι» να δει πώς διασφαλίσει στήριξη στη δύσκολη εξίσωση εξοπλισμών, πλεονασμάτων και γεωπολιτικών ισορροπιών.

Σημειώνεται ότι πέρα από τα τρέχοντα εξοπλιστικά που τραβούν σε μάκρος (ανακατασκευή των P-3B, εκσυγχρονισμός των F-16, ύψους περίπου 2 δισεκ) επιτακτική είναι η ανάγκη για εμπλουτισμό των διαθέσιμων κονδυλίων για άμεσες αγορές εξοπλισμών και συντηρήσεις. Μάλιστα όπως αναφέρεται από το 2018 μέχρι φέτος, περίπου 30 εκ είναι διαθέσιμα για τρέχουσες και άμεσες ανάγκες, ποσό που θα πρέπει να εμπλουτιστεί. Εξ΄ ου και οι σκέψεις για ειδικό ταμείο όπου θα μπορούν να μπουν πόροι από εθελοντικές εισφορές. Είναι προφανές ότι η χώρα πληρώνει τώρα την απουσία μέριμνας όλα αυτά τα χρόνια για εξαίρεση από τις σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις των προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων, από τη στελέχωση με την είσοδο στις παραγωγικές σχολές χαμηλού αριθμού εισακτέων μέχρι την οργάνωση μεσοπρόθεσμών προγραμμάτων εξοπλισμών.

Σύμμαχος πάντως της όλης προσπάθειας για εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου είτε με ανακατανομές, είτε με χαλάρωση των πλεονασμάτων, είτε με πολιτικές επαφές με τους ισχυρούς της ΕΕ, είναι οι παραγγελίες των εξοπλισμών πχ Γερμανία και Γαλλία. Ειδικά η δεύτερη φαίνεται να «ακούει» περισσότερο τις ελληνικές αγωνίες ένεκα των παραγγελιών φρεγατών που αναμένονται.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραηλινή πρεσβεία: Ένταση και επεισόδια στην πορεία για την ΠαλαιστίνηΣήμερα 06:15 | Ειδήσεις

Φωτοβολίδες, μολότοφ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η Αστυνομία προχώρησε σε 19 προσαγωγές.

Γουίτκοφ και Κούσνερ σήμερα στην Αίγυπτο - Πιέσεις για συμφωνία για τη ΓάζαΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

Χθες Τρίτη, ημέρα της δεύτερης επετείου της εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά την επίτευξη «όλων» των στόχων του πολέμου στη Γάζα, αναφερόμενος στην απελευθέρωση «όλων των ομήρων» και «την καταστροφή της εξουσίας της Χαμάς».

Ισπανία: Νεκροί από την κατάρρευση πολυώροφου κτηρίου στη ΜαδρίτηΣήμερα 06:26 | Ειδήσεις

Δυο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, εντείνοντας την ανησυχία ότι ο κατάλογος των θυμάτων μπορεί να μεγαλώσει.

Τροχαίο δυστύχημα στο ΜενίδιΣήμερα 06:55 | Ειδήσεις

Το όχημα που οδηγούσε μια 46χρονη ανατράπηκε, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χρυσός: Έσπασε το φράγμα των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά07:34Γουίτκοφ και Κούσνερ σήμερα στην Αίγυπτο - Πιέσεις για συμφωνία για τη Γάζα07:21Τροχαίο δυστύχημα στο Μενίδι07:07Ισπανία: Νεκροί από την κατάρρευση πολυώροφου κτηρίου στη Μαδρίτη06:52Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Οκτωβρίου06:37Ισραηλινή πρεσβεία: Ένταση και επεισόδια στην πορεία για την Παλαιστίνη06:23Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:09Ηράκλειο: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο τα ξημερώματα23:59Κυρανάκης: Ζήτησα από τον ΟΣΕ να μην ασκήσει αναίρεση στην πρώτη απόφαση αποζημίωσης για συγγενείς θύματος των Τεμπών και το έκανε πράξη23:43Ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή23:34Με την πλάτη στον τοίχο κινείται τα τελευταία 24ωρα ο Γάλλος πρόεδρος23:20Η Χαμάς θέλει «εγγυήσεις από τον Τραμπ» για μια συμφωνία, δηλώνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της23:06ΠΑΟΚ: Αρκετές οι απουσίες παικτών και... Λουτσέσκου λόγω εθνικών ομάδων22:52Έκρηξη σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Μιχαλακοπούλου (εικόνες)22:38Αθήνα: Ένταση και κρότου λάμψης στην πορεία για την Παλαιστίνη (εικόνες)22:35Πάτρα: Μέχρι και αυτοσχέδιο σπαθί βρέθηκε σε έλεγχο στις φυλακές Αγίου Στεφάνου22:21Εύβοια: Προφυλακιστέοι οι έξι εκ των 13 Τούρκων που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο και κατοχή οπλισμού22:07Γερμανία: Ομάδα ατόμων μαχαίρωσε νεο-εκλεγείσα Δήμαρχο21:39Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συλλογική ανάπτυξη μετατρέπεται σε ευημερία για τους πολλούς21:25Εντυπωσιακές εικόνες από την πρώτη υπερπανσέληνο του 202521:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο