LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2020 12:50

Εφορία: ανοίγει ο δρόμος για τη μετάπτωση από τις 12 στις 24 δόσεις

Ποιες οφειλές φορολογουμένων μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση.

Εφορία - Εκκαθαριστικό - χρέη - αποδείξεις

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν αρρύθμιστες οφειλές έως την 1η Νοεμβρίου δεν θα υποστούν κατάσχεση μέχρι να ενεργοποιηθούν οι νέες δόσεις των 24 και 48 δόσεων, με την προϋπόθεση ότι μπορούν τώρα να εντάξουν τις οφειλές στις 12 ή 24 και αργότερα στην νέα ρύθμιση.

Έτσι, με τη λειτουργία της πλατφόρμας θα μπορούν να «μεταπηδήσουν» στο σχήμα των περισσότερων δόσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη «κλειδώσει» στην υπό έκδοση εγκύκλιο αλλά παραμένει ακόμα μια γκρίζα ζώνη προς διευκρίνιση. Τι θα συμβεί με τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι ενέταξαν για παράδειγμα τον περασμένο Οκτώβριο τα χρέη τους σε 12 δόσεις και θα ήθελαν τώρα να περιορίσουν τη δόση τους. Αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτή η κατηγορία οφειλετών να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της επίπτωσης στη ροή εισπράξεων φορολογικών εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις πληροφορίες για δυνατότητα μεταφοράς οφειλών από το σχήμα 12 δόσεων στις 24 (και αντίστοιχα από τις 24 στις 48) για τους «φρέσκους» οφειλέτες επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δεν διευκρινίστηκε όμως εάν η δυνατότητα μετάταξης στις περισσότερες δόσεις θα αφορά και όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη διάρκεια του 2019.

Το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης, αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου καθώς όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου γίνεται προσπάθεια μέχρι τότε να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι στην νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές φορολογουμένων:

  • για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τα οποία είναι αρρύθμιστα την 1η Νοεμβρίου 2019. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα.
  • Όλα τα νέα χρέη προς την Εφορία είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Είναι ενδεικτικό ότι το Νοέμβριο, ο αριθμός των οφειλετών έκανε πάλι ένα άλμα πάνω από τα 4,2 εκατομμύρια, ενώ ανάλογη εικόνα θα δώσουν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

"Η Ευρώπη δεν θα επιβάλει πρόστιμο, αλλά δεν θα προτιμά πλέον το ελληνικό FIR", δήλωσε.

Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευναΣήμερα 19:20 | Ειδήσεις

«Η κ. Καρυστιανού θα έπρεπε να είχε προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία».

Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχοΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής για τις εξελίξεις στη Γροιλανδία.

Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο ΙράνΣήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιτεύχθηκε συμφωνία για την 15μελή επιτροπή τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας23:08Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν22:54Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός με εμφατική νίκη επί του Άρη και χατ-τρικ Μπακασέτα22:40Γκίλφοϊλ: Πρώτη φορά εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα22:26Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:24Τέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑ20:14Ant1 Sports: Σκληρή αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου 20:04Κύπελλο Ελλάδας: Τεράστια νίκη και πρόκριση του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ στα ημιτελικά19:50Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε εγκαταλελειμμένο κτήριο 19:36ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 202619:22Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου19:08Κιλκίς: Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση18:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο