LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2020 14:59

Δεκάδες χιλιάδες πιστωτικές κάρτες αντικαθιστούν οι τράπεζες

Επιβεβλημένη κρίθηκε η αντικατάσταση τους. Για ποιόν λόγο γίνεται και ποιούς κατόχους αφορά.

POS - κάρτες - πιστωτικές - χρεωστικές

Σε σταδιακή αντικατάσταση έως και 15.000 πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προχωρούν οι τράπεζες τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τις επιπτώσεις της υποκλοπής των στοιχείων πελατών τους που καταγράφηκε σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των online πωλήσεων τουριστικών υπηρεσιών, δηλαδή κρατήσεων αεροπορικών, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, αυτοκινήτων, ταξιδιωτικών ασφαλίσεων. Αν και τα κρούσματα χρεώσεων πελατών για συναλλαγές που ουδέποτε πραγματοποίησαν ήταν πολύ λιγότερα και συγκεκριμένα μερικές δεκάδες περιπτώσεις, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν προληπτικά και εκτός από την «παρακολούθηση» των εν λόγω καρτών, προχωρούν σταδιακά στην αντικατάστασή τους, ακυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις κάρτες πελατών τους που είχαν ήδη πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή κατά το παρελθόν στον σχετικό ιστότοπο. Εκτός από το κόστος αντικατάστασης των καρτών, οι τράπεζες έχουν επωμιστεί και το κόστος των όποιων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν, το οποίο δεν επιβαρύνει τους κατόχους των καρτών. Οπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, το γεγονός ότι έχουν κινηθεί έγκαιρα, ενεργοποιώντας τις μεθόδους ασφαλείας για «περίεργες» συναλλαγές, καθιστά το κόστος αυτό «διαχειρίσιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακυρώσει ή προτίθενται να ακυρώσουν σταδιακά και να αντικαταστήσουν με νέες 15.000 περίπου κάρτες, ενώ για το θέμα είναι ενήμερη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και τα δύο μεγάλα σχήματα πληρωμών, δηλαδή η Visa και η MasterCard, που έχουν ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν πώς έγινε η υποκλοπή.

Η έρευνα εντοπίζεται στο κατά πόσον η εν λόγω επιχείρηση που έχει έδρα την Ελλάδα τηρεί τους κανόνες PCI DSS. Πρόκειται για ένα πρότυπο που έχουν συμφωνήσει τα μεγάλα σχήματα καρτών για την ασφάλεια διαχείρισης στοιχείων συναλλαγών με κάρτες, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εταιρείες που δέχονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν ή μεταφέρουν πληροφορίες καρτών λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει υπό όρους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις να κρατούν στοιχεία των καρτών των πελατών τους με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την πιστοποίηση PCI DSS και πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. έξι μηνών και όχι για μακρύ χρονικό διάστημα.

Στη βάση αυτή η έρευνα που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, επικεντρώνεται στο εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Στον βαθμό που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση η έρευνα θα πρέπει να αναδείξει πώς έγινε η διαρροή των στοιχείων των καρτών.

Σημειώνεται ότι για πληρωμές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Η ισχυρή ταυτοποίηση επιτυγχάνεται μόνο αν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα sms, κ.λπ. Βασικός κανόνας για την ασφάλεια των online πληρωμών είναι η αποφυγή διενέργειας οικονομικών συναλλαγών πλην του προσωπικού υπολογιστή κάποιου, δηλαδή από χώρους στους οποίους έχουν πρόσβαση πολλοί χρήστες (π.χ. internet cafe). Οι χρήστες του Διαδικτύου για πληρωμές θα πρέπει επίσης να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του browser. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί κάποιος για διαδικτυακές συναλλαγές, αναγκαίο είναι:

  • Η συχνή αλλαγή τους.
  • Η αποφυγή χρήσης της ημερομηνίας γέννησης, του αριθμού τηλεφώνου ή άλλων προσωπικών στοιχείων που μπορούν να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
  • Η αποφυγή χρήσης των ίδιων κωδικών σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κ.λπ.
  • Η μη δημοσιοποίηση του κωδικού πρόσβασης σε οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.
Πηγή: Καθημερινή
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεωνΣήμερα 09:29 | Ειδήσεις

Πού θα υπάρξει αποκλεισμός και για πόσες ώρες;

Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικόΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακισθεί άλλα τέσσερα άτομα.

Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέταΣήμερα 07:55 | Ειδήσεις

Σφοδρή σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό και κυκλοφοριακό χάος.

Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτώνΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Η πρωτοβουλία ενός αγρότη στην Αιγιάλη Αμοργού στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στην πανελλαδική απεργία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58Σαουδική Αραβία: Εξερευνήτρια διέσχισε όλη τη χώρα περπατώντας!06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:15Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησί23:59Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή23:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο