LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2020 14:59

Δεκάδες χιλιάδες πιστωτικές κάρτες αντικαθιστούν οι τράπεζες

Επιβεβλημένη κρίθηκε η αντικατάσταση τους. Για ποιόν λόγο γίνεται και ποιούς κατόχους αφορά.

POS - κάρτες - πιστωτικές - χρεωστικές

Σε σταδιακή αντικατάσταση έως και 15.000 πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προχωρούν οι τράπεζες τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τις επιπτώσεις της υποκλοπής των στοιχείων πελατών τους που καταγράφηκε σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των online πωλήσεων τουριστικών υπηρεσιών, δηλαδή κρατήσεων αεροπορικών, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, αυτοκινήτων, ταξιδιωτικών ασφαλίσεων. Αν και τα κρούσματα χρεώσεων πελατών για συναλλαγές που ουδέποτε πραγματοποίησαν ήταν πολύ λιγότερα και συγκεκριμένα μερικές δεκάδες περιπτώσεις, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν προληπτικά και εκτός από την «παρακολούθηση» των εν λόγω καρτών, προχωρούν σταδιακά στην αντικατάστασή τους, ακυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις κάρτες πελατών τους που είχαν ήδη πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή κατά το παρελθόν στον σχετικό ιστότοπο. Εκτός από το κόστος αντικατάστασης των καρτών, οι τράπεζες έχουν επωμιστεί και το κόστος των όποιων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν, το οποίο δεν επιβαρύνει τους κατόχους των καρτών. Οπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, το γεγονός ότι έχουν κινηθεί έγκαιρα, ενεργοποιώντας τις μεθόδους ασφαλείας για «περίεργες» συναλλαγές, καθιστά το κόστος αυτό «διαχειρίσιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακυρώσει ή προτίθενται να ακυρώσουν σταδιακά και να αντικαταστήσουν με νέες 15.000 περίπου κάρτες, ενώ για το θέμα είναι ενήμερη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και τα δύο μεγάλα σχήματα πληρωμών, δηλαδή η Visa και η MasterCard, που έχουν ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν πώς έγινε η υποκλοπή.

Η έρευνα εντοπίζεται στο κατά πόσον η εν λόγω επιχείρηση που έχει έδρα την Ελλάδα τηρεί τους κανόνες PCI DSS. Πρόκειται για ένα πρότυπο που έχουν συμφωνήσει τα μεγάλα σχήματα καρτών για την ασφάλεια διαχείρισης στοιχείων συναλλαγών με κάρτες, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εταιρείες που δέχονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν ή μεταφέρουν πληροφορίες καρτών λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει υπό όρους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις να κρατούν στοιχεία των καρτών των πελατών τους με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την πιστοποίηση PCI DSS και πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. έξι μηνών και όχι για μακρύ χρονικό διάστημα.

Στη βάση αυτή η έρευνα που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, επικεντρώνεται στο εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Στον βαθμό που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση η έρευνα θα πρέπει να αναδείξει πώς έγινε η διαρροή των στοιχείων των καρτών.

Σημειώνεται ότι για πληρωμές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Η ισχυρή ταυτοποίηση επιτυγχάνεται μόνο αν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα sms, κ.λπ. Βασικός κανόνας για την ασφάλεια των online πληρωμών είναι η αποφυγή διενέργειας οικονομικών συναλλαγών πλην του προσωπικού υπολογιστή κάποιου, δηλαδή από χώρους στους οποίους έχουν πρόσβαση πολλοί χρήστες (π.χ. internet cafe). Οι χρήστες του Διαδικτύου για πληρωμές θα πρέπει επίσης να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του browser. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί κάποιος για διαδικτυακές συναλλαγές, αναγκαίο είναι:

  • Η συχνή αλλαγή τους.
  • Η αποφυγή χρήσης της ημερομηνίας γέννησης, του αριθμού τηλεφώνου ή άλλων προσωπικών στοιχείων που μπορούν να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
  • Η αποφυγή χρήσης των ίδιων κωδικών σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κ.λπ.
  • Η μη δημοσιοποίηση του κωδικού πρόσβασης σε οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.
Πηγή: Καθημερινή
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιωάννινα: Ξεκίνησε έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη12:14Κραν Μοντανά: Ημέρα πένθους σήμερα - Οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν σε όλη την αλπική χώρα12:00Μπλόκα: Σε ποια σημεία άνοιξαν τους δρόμους οι παραγωγοί και πού συνεχίζονται οι αποκλεισμοί11:46Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '8011:32Μετρό Αθηνών - Γραμμή 2: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου 11:18Θεσσαλονίκη: 23χρονη κατηγορεί τον πρώην σύντροφό της για βιασμό, εκδικητική πορνογραφία και παράνομη κατακράτηση11:04ΝΒΑ: Αναβλήθηκε λόγω υγρασίας ο αγώνας Σικάγο Μπουλς- Μαϊάμι Χιτ10:50Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Χρήστου Πολίτη: Διέγραψε μια γόνιμη πορεία δεκαετιών στην Τέχνη10:36Μπλόκα Αγροτών: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της διέλευσης βαρέων οχημάτων στο Μουργκάνι10:22Όρος Αιγάλεω: Καταγγελία για επίθεση λύκων στα όρια του αστικού ιστού10:08Άγιος Παντελεήμονας: Άγριος καυγάς μεταξύ ανηλίκων κοριτσιών - Θύμα μια 16χρονη09:54Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 16χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου09:40Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται η γέφυρα Πανοράματος - Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της εσωτερικής περιφερειακής09:26Βενεζουέλα: Συνομιλίες της προέδρου της χώρας με τον πρεσβευτή της Κίνας09:12Αγρότες - Δυτική Ελλάδα: Παραμένουν στα μπλόκα 08:58Ολυμπιακός: Σήμερα υποδέχεται την Μπάγερν στο ΣΕΦ - Αναζητά την επιστροφή στις νίκες 08:44Λάρισα: Παραμένουν οι αγρότες στις σήραγγες των Τεμπών08:30Λαμία: Ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους στη Φθιώτιδα08:16Ονδούρα: Επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Κογκρέσο - Τραυματίστηκε βουλευτής08:02Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων - Μικροπροβλήματα στον Αργοσαρωνικό07:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο